Registeren Inloggen

Droogste voorjaar ooit, hoe houd ik mijn tuin mooi?

Nederland beleeft volgens het KNMI het droogste voorjaar ooit gemeten. En dat merken we in de tuin. De hortensia’s verdorren en het gazon is een trieste bedoening. Tuinliefhebbers zijn bang dat een sproeiverbod dit jaar vroeg komt, want hoe houden we de tuin dan mooi? In dit artikel geven we u tips.

Veel verdamping

De hoeveelheid neerslag is de afgelopen 50 jaar nauwelijks veranderd. De droogte waar we nu mee te maken hebben, is vooral een gevolg van toegenomen verdamping. Wie zijn planten in leven wil houden moet slim en efficiënt zijn.

Wanneer moet ik sproeien?

Want als het even niet regent, hoeft u niet direct met de tuinslang in de weer. Zo stimuleert u de planten niet om zelf op zoek te gaan naar water in de grond. En om sterkere wortels te kweken. Maar hangen de planten ’s ochtends vroeg nog steeds slap, dan is het tijd om aan de slag te gaan.

Tijdstip

Het beste is om ’s ochtends vroeg of later op de avond planten water te geven. Sproei nooit midden op de dag, want dan verdampt het water door de zon. En het kan ook leiden tot brandgaten op het blad. Wilt u overdag toch water geven? Besproei dan alleen de grond en niet de plant zelf.

Hoe moet ik sproeien?

Niet door alle planten een flinke sloot water te geven. Doe het gericht. Geef alleen die planten of gedeeltes van de tuin water die het echt nodig hebben. Planten in potten hebben bij droogte elke dag water nodig en planten in de volle grond niet. Die worden daar lui van. Geeft u water? Dan het liefst bij de voet van de plant, zo verspilt u het minst. Heeft u een regenton? Gebruik dan regenwater. Heeft u geen regenton, koop er dan één!

Voordelen van de regenton

Het opvangen van regenwater is een slimme zet. Het scheelt een sproeibeurt die ieder kwartier gemiddeld 100 liter water kost. En water uit de regenton is ook nog eens beter voor de planten. In regenwater zit namelijk geen kalk, zegt waterbedrijf Vitens. Kalk is gezond voor mensen, maar minder voor de planten.

Bloempot met waterreservoir

Heeft u planten in bakken staan die veel water nodig hebben? Denk dan eens aan een pot of bak met een waterreservoir. U geeft de plant dan eens in de paar dagen veel water, waardoor het ingebouwde reservoir vol loopt. De wortels gaan op zoek naar water en groeien in het reservoir. Zo kan de plant water drinken als het nodig is. En heeft u altijd een bak of pot vol met mooie bloemen. Zo’n pot of bak is wel duurder, maar dat is het zeker waard. U verspilt geen druppel water.

Kijk naar het Middellandse zeegebied

Bent u toe aan nieuwe planten in de tuin? Dit is een kans om uw tuin droogtebestendig te maken. Er is namelijk geen reden om te denken dat de natte lentes en zomers zoals we die van vroeger kennen weer terugkomen. Ga op zoek naar mediterrane planten die graag in de zon staan. Deze kunnen goed tegen droogte. Bedek de grond met kruiden zoals oregano, tijm en rozemarijn. Ook handig als u van koken houdt. Daarnaast kunt u een gedeelte van de border met kiezelstenen bedekken. Of houtsnippers, boomschors en cacaodoppen. Want zodra de grond bedekt is, droogt het minder uit. Een bijkomend voordeel: organisch materiaal verteert langzaam en geeft uiteindelijk voeding aan de bodem. Dat is twee vliegen in één klap!

Wees niet te enthousiast

Met droog weer is het beter om even niet te schoffelen of te spitten. Door dit te doen op warme dagen, stimuleert u namelijk de verdamping. Wees ook niet te enthousiast met het verwijderen van planten als ze dood lijken. Gras kan er heel dor uitzien, maar na een regenbui weer helemaal opknappen. Dus bekijk de plant goed, voordat u hem verwijderd.

Geef een reactie