RegisterenInloggen

Gemeentes krijgen handleiding voor juiste plaatsing traplift

Er is bij gemeentes en trapliftleveranciers onduidelijkheid over de juiste toepassing van het Bouwbesluit bij het plaatsen van trapliften. Daarom komt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) met een handleiding. MAX Ombudsman Jeanine Janssen is positief. "Hopelijk schept dit nu voor eens en altijd duidelijkheid."

Trapliften aan de verkeerde kant

Het tv-programma Meldpunt liet in het voorjaar van 2022 zien dat zo’n 80 procent van de trapliften die door gemeentes vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) worden betaald, verkeerd worden geplaatst. In veel gevallen plaatst de trapliftleverancier de traplift aan de brede zijde van de trap waarbij de trapleuning wordt verwijderd. Iedereen die dan nog naar boven of naar beneden wil lopen, moet dat vaak zonder houvast via de smalle zijde doen. Dat leidt tot gevaarlijke situaties. En ook de vluchtroute voldoet na plaatsing vaak niet meer aan de wettelijke eisen zoals die beschreven zijn in het Bouwbesluit.

Handleiding

Wie als burger klaagt over een onveilige trap, krijgt van de gemeente – de opdrachtgever voor het plaatsen van de traplift – vaak nul op het rekest. Daarom wil staatssecretaris Maarten van Ooijen dat gemeentes een handleiding krijgen voor het juist plaatsen van trapliften. Dit laat hij weten in beantwoording op Kamervragen van Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis (PvdA) naar aanleiding van een uitzending van Meldpunt over het falende toezicht van gemeentes.

Positief

MAX Ombudsman Jeanine Janssen is positief. “Hopelijk wordt het op deze manier voor alle partijen duidelijk welke regels ze moeten volgen. En komen de gemeentes nu eindelijk ook in acties als burgers twijfelen aan de veiligheid van hun trap.” Ook Mohammed Mohandis is blij dat er nu een stap wordt gezet. Maar hij blijft kritisch. “Ik hoop dat de handleiding de situatie gaat verbeteren. Maar ik ga de ontwikkeling serieus blijven volgen”, zegt het Kamerlid in een reactie.

(Foto: MAX)

Geef een antwoord