Registeren Inloggen

Goed nieuws voor huurders: Sociale huur bevriest

Goed nieuws voor mensen die een woning huren. De Tweede Kamer wil de huren van woningen in de sociale sector in 2021 bevriezen. De huren van woningen in de vrije sector gaan wel omhoog maar de huurstijging wordt beperkt tot een maximum.

Sociale huur

Huurders van een sociale huurwoning krijgen jaarlijks per 1 juli huurverhoging. Dit jaar gaat deze verhoging niet door. De SP diende een motie in om de huren te bevriezen, omdat voor veel mensen de huur veel te hoog is. De afgelopen 10 jaar zijn de huren voor sociale huurders met 35 procent gestegen.

Vrije sector huur

Voor huurders in de vrije sector stijgen de huren komende jaren minder hard. De Tweede Kamer heeft een initiatiefwet van de PvdA aangenomen die de huurstijging beperkt. Tot nu toe zat er geen grens op de jaarlijkse huurverhoging. Daardoor stijgen de toch al hoge huren elk jaar flink. De nieuwe grens voor huurverhoging in de vrije sector wordt beperkt tot inflatie plus 1 procent.

Eenmalige huurverlaging 2021

In 2021 hebben huurders van woningbouwverenigingen met een hoge huur en laag inkomen recht op een eenmalige huurverlaging. De Woonbond heeft zich hier hard voor gemaakt.  Meer informatie over voor wie deze huurverlaging van toepassing is leest u op de website van de Woonbond.

Meer informatie over de regels voor huurverhogingen leest u op de website van de Rijksoverheid.

Geef een reactie