Registeren Inloggen

Huishoudelijke apparaten minder zuinig dan label zegt

U kent het wel. Bij het kijken voor een nieuwe wasmachine let je goed op het energielabel van het product. Hoe hoger de waarde, die loopt van A+++ tot en met G, hoe energiezuiniger het apparaat is. Uit onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat deze labels vaak helemaal niet kloppen.

Een vijfde van de huishoudelijke apparaten waarvan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het energielabel in 2015-2016 onderzocht, is minder zuinig dan op het etiket wordt vermeld.

Veel minder zuinig

Bij 21 procent van 123 onderzochte apparaten deugt de waarde op het energielabel niet of is de documentatie over technische prestaties niet op orde. Kortom: die apparaten zijn minder zuinig dan op het label vermeld staat. Bij onderzochte tv’s, koelapparaten, afwasmachines en ovens klopt de klassering vaker niet dan bij de wasmachines en drogers.

Webwinkels scoren slecht

Op huishoudelijke apparaten moet een label zitten met informatie over het energieverbruik. Maar 76 procent van de winkels geeft die informatie. 24 procent doet dat niet. Webwinkels scoren laag, bij slechts 27% staat de juiste informatie op het label.

De NVWA heeft bedrijven die de regels overtreden op de vingers getikt. De autoriteit wijst de bedrijven schriftelijk op fouten maar is niet bevoegd boetes uit te delen.

(BRON: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)

Geef een reactie