Registeren Inloggen

Hup, weg ermee: wat mag wel en niet door de gootsteen of wc?

Een sopje van het schoonmaken of een bedorven pak melk: waarschijnlijk gooit u dit in de gootsteen of de wc. Maar is dit eigenlijk wel de bedoeling? Wat mag u wel en niet door de gootsteen of de wc spoelen?

In het riool

Het is heel gemakkelijk om sopjes, dranken of zelfs etensresten weg te spoelen via de wc of gootsteen. Wat men soms echter vergeet is dat alles wat er door het doucheputje, de gootsteen, wasbak of wc wordt gespoeld, in het riool terechtkomt. Om voorstoppingen in de afvoerbuizen van uw huis of zelfs het openbare riool te voorkomen, kunt u sommige dingen beter ergens anders weggooien.

Doekjes

Officieel is het enige dat in de wc thuishoort de 3 p’s: poep, plas en (wc)papier. Toch wordt er dagelijks veel meer dan dat weggespoeld. Schoonmaakdoekjes, make-up doekjes en babydoekjes bijvoorbeeld. Maar deze hoort u niet in de wc weg te gooien. Vochtig toiletpapier met een logo van een toilet op de verpakking mag u volgens Milieu Centraal wel doorspoelen. Het is echter beter om deze in een prullenbak weg te gooien. Uit een artikel van RTL Nieuws blijkt namelijk dat veel vochtige doekjes plastic bevatten, waardoor ze niet goed uit elkaar vallen. Hierdoor raakt het riool regelmatig verstopt en hebben waterzuiveringsbedrijven hier veel werk aan.

Menstruatieproducten

Wellicht wist u dit al, maar ook tampons, maandverband en inlegkruisjes moet u niet in de wc gooien. Gooi ze in plaats daarvan in een prullenbak om verstopping te voorkomen.

Vaste etensresten

Melk, sauzen, sappen en soep kunt u met een gerust hart weggooien in de gootsteen. Vaste etensresten daarentegen niet. Stukjes rijst, pasta of groente en fruit horen in de gft-bak.

Schoonmaakmiddelen

Een sopje van water met schoonmaakmiddelen mag u door de gootsteen of wc spoelen. Ook water met bleek. Maar vergis u niet, want niet alle middelen kunt u doorspoelen. Vloeibare gootsteenontstopper, hoe gek dat ook klinkt, kunt u beter niet gebruiken. Dit middel is vaak erg agressief en kan de riolering beschadigen. Daarom hoort u dit bij de gemeente in te leveren bij het klein chemisch afval (KCA).

Verf, terpentine

Ook verf, terpentine, zoutzuur en andere chemicaliën horen niet thuis in het riool, maar levert u in bij de gemeente voor het klein chemisch afval.

Medicijnen

Heeft u medicijnen over die u niet meer gebruikt, lever deze dan in bij de milieustraat of een apotheek. Gooi de medicijnen echter nooit in de wc of door de gootsteen. De resten hiervan zijn moeilijk uit het water te zuiveren, waardoor het veel moeite en geld kost om het water schoon en gezond te houden.

Jus, frituurolie en vet

Jus, olie of frituurvet over? Giet dit dan in een plastic fles of melkpak met een dop om het opnieuw te gebruiken of lever het gescheiden in. Restjes van het koken kunt u opvegen met keukenpapier en in de groene vuilnisbak stoppen. Gooi het nooit in de gootsteen of wc, want de resten kunnen zich afzetten tegen de wanden van de afvoerbuizen en zo een verstopping veroorzaken. Zowel in het openbare riool als bij u thuis. Gebeurt dit bij de laatstgenoemde locatie? Dan is de (hoge) rekening voor het oplossen voor u.

(Bron: Rijksoverheid, Milieu Centraal, RTL Nieuws, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (6)

    Allemaal leuk bedacht, maar frituurolie kan ik nog steeds nergens kwijt. Ja, bij de afval verwerking, maar die zitten altijd buiten de bebouwde kom, waar je als, AOWer zonder auto vrijwel niet kunt komen. Er zijn wel inleverpunten, maar sporadisch, en ook daar kun je vrijwel niet komen.
    Dus, helaas, dan de flessen met afgewerkte olie maar in het restafval.

      Allemaal leuk bedacht, maar frituurolie kan ik nog steeds nergens kwijt. Ja, bij de afval verwerking, maar die zitten altijd buiten de bebouwde kom, waar je als, AOWer zonder auto vrijwel niet kunt komen. Er zijn wel inleverpunten, maar sporadisch, en ook daar kun je vrijwel niet komen.
      Dus, helaas, dan de flessen met afgewerkte olie maar in het restafval.

      Stolt frituurolie niet?

      Bij veel supermarkten zijn aparte bakken voor frituurvet. Misschien dat u daarnaar kunt informeren of iemand vragen het mee te nemen als die naar een supermarkt gaat die die “frituurvet-bak” wél heeft?

      @Crista: Frituurolie niet. Frituurvet wel.

      @JaapRtm1: zou me er niet druk om maken over dat restafval. Als je ziet wat ze bij de afvalverwerking allemaal in de ‘rest’ gooien sta je met tranen in je ogen omdat je thuis zo netjes sorteert.
      Sta ik met 2 kannetjes van 5 liter afgewerkte motorolie (en andere rommel die ik in die jerrycans gooi); “waar gaat dat heen?”
      antwoord: “gooi maar bij de rest”
      Ben zelf maar op zoek gegaan naar de chemie container, maar over dat scheutje frituurolie zou ik me dus maar niet druk maken!

    Wat die medicijnen betreft: ook medicijnen die je hebt geslikt of die je per injectie hebt gekregen komen uiteindelijk meestal (in chemische zin) onveranderd of nauwelijks veranderd via urine en/of ontlasting in het riool terecht. Die zijn uiteindelijk net zo moeilijk uit het water te verwijderen als medicijnen die niet zijn geslikt. Maar om het probleem toch minder groot te maken is het inderdaad goed (en veilig!) om ze in de milieustraat of bij de apotheek in te leveren.

    Wat betreft gootsteenontstoppers: daar zit meestal natriumhydroxide (natronloog) in, inderdaad een erg agressieve stof die het riool kan beschadigen. Soda is bijna net zo bruikbaar, je moet er alleen wat meer geduld voor hebben en eerst heet water in de afvoer gieten en even later de soda er in met een flinke scheut water er achteraan. Een mechanische ontstopper (je weet wel: zo’n rubberen halve bol aan een houten steel) werkt meestal net zo goed en ook nog eens sneller dan een chemisch middel. Wel kan de vieze prut dan terug komen in de gootsteen, niet leuk om met blote handen aan te raken, maar daarvoor hebben we latex of vinyl wegwerphandschoenen uitgevonden…