Registeren Inloggen

In de toekomst wonen we weer in huizen van hout

We moeten snel nieuwe huizen bouwen. Vertegenwoordigers van gemeenten, woningcoöperaties, projectontwikkelaars en bouwers willen in 10 jaar tijd een miljoen woningen erbij. Rijksbouwmeester Floris Alkemade is sceptisch over de aanpak. De bouwwereld is te conservatief en denkt teveel in beton en baksteen. Volgens Alkemade bouwen we in de toekomst huizen van hout.

Rijksbouwmeester

Floris Alkemade is de Rijksbouwmeester. Deze functie bestaat al meer dan tweehonderd jaar. In het begin werd het “De  Architect des Konings” genoemd. Degene die de functie bekleedde hield zich vooral bezig met de architectuur van de koninklijke paleizen. Tegenwoordig geeft de Rijksbouwmeester gevraagd en ongevraagd adviezen over de inrichting van Nederland. Zo ook over nieuwbouw.

Regels zijn er niet voor niets

Floris Alkemade heeft een duidelijke en vernieuwende kijk op nieuwbouw. Zijn visie heeft hij opgetekend in “ De Toekomst van Nederland. De kunst van richting te veranderen”. Procedures veranderen en inkorten moet je niet zomaar doen. “ De regels zijn er niets voor niets. Ze zijn er onder meer om het groen buiten de steden te beschermen”. Regelmatig zeggen mensen: “laten we de weilanden rond de steden volbouwen.” Maar daarmee tast je een compleet landschap aan. Een klein land als Nederland dient de diversiteit te beschermen. De natuur is kwetsbaar.”

Houten huizen

Dat er huizen bij moeten staat als een paal boven water. Maar dat hoeven geen betonnen huizen te zijn. Ga meer woningen bouwen van hout. Hout is duurzaam, gaat honderden jaren mee en is -in tegenstelling tot hetgeen velen denken- goed brandveilig te maken. Een enorm pluspunt is ook de uitstoot van CO2. De betonbouw stoot enorme hoeveelheden CO2 uit. Hout daarentegen heeft als boom CO2 opgeslagen, en houdt dit vast als bouwmateriaal. Het hout halen we voor het grootste deel uit onze buurlanden. In Nederland kan bosbouw een alternatief verdienmodel worden voor de boeren.

Hout is lichter

Een voordeel is ook het gewicht van hout. Met de toepassing van hout kunnen verdiepingen op bestaande panden worden gebouwd, kun je huizen in fabrieken inklaar zetten, en vervolgens op een dieplader vervoeren. In Emmeloord is het bedrijf Startblock gevestigd. In een week wordt er een woning kant-en-klaar in elkaar gezet en duurzaam verlijmd. Zo’n woning kun je ook gemakkelijk verplaatsen als die eenmaal van de plek weg moet. Niet alle woningen hoeven volgens Floris Alkemade groot te zijn. Bijna 40 procent van de huishoudens bestaat uit 1 persoon.

Overschot aan woningen

Nederland telt 7,8 miljoen bestaande woningen. Een deel ligt in wijken die “nogal zwak” zijn. Nieuwbouw in deze wijken is een goede optie. “Door niet uit maar in te bereiden” zoals Alkemade omschrijft kunnen we in de komende bouwgolf de bestaande woonwijken ineens verbeteren. Concentreer je eerst op de steden om meer woningen te bouwen. Spaar de groene gebieden. En vergeet niet naar de leeftijdsopbouw van Nederland te kijken. Ons land vergrijst. Op dit moment komen door bevolkingssterfte 65.000 woningen per jaar beschikbaar. Over 10 jaar zullen dat er jaarlijks 90.000 zijn. Over 20 a 30 jaar hebben we notabene een overschot aan woningen.

Geef een reactie

Reacties (5)

    ja natuurlijk en zeker nu al mee beginnen in aardbeving gevoelige gebieden zoals tussen Keulen en Venlo en in Groningen. Kunnen we gewoon op het aardgas blijven niets is schonen.

      schoner natuurlijk schoner…en over n paar jaar mixen met waterstof ideaal de infrastructuur ligt er al..zijn we gelijk van het gezeur over warmtepompen, de herriemakers , af.

    Welke bomen gaan we hiervoor kappen??????

    Het brand beter als steen, maar is dan niet co2 neutraal

    Ik heb een borstwering van hout,
    Elk jaar verven.
    En ondanks het goede onderhoud, toch alles al moeten vervangen.
    Een kostbare zaak.
    De stenen, en beton, gaan gelukkig veel langer mee, soms 100den jaren.