Registeren Inloggen

Branche en PvdA: Compenseer mensen met zonnepanelen die uitschakelen bij zon

Het stroomnetwerk kan de groei van het aantal zonnepanelen niet bijbenen. Installaties van duizenden huishoudens schakelen uit als de zon schijnt. De brancheorganisatie Holland Solar en PvdA Tweede Kamerlid Joris Thijssen willen financiële compensatie voor gedupeerde eigenaren.

Bijbetalen

Netwerkbeheerders maakten afgelopen week bekend dat 75 duizend mensen last hebben van uitvallende zonnepanelen bij felle zon.`Dat hele verhaal van energietransitie klopt niet. Overal moeten zonnepanelen komen, maar als het niets oplevert, dan vind ik dat scheef.’ Wil Huisman baalt van de aanschaf van haar 14 zonnepanelen. In plaats van dat ze geld opleveren moet ze bijbetalen. De panelen schakelen namelijk uit als de zon flink schijnt.

Te hoge spanning

Het probleem begon twee jaar geleden. In hun woonplaats Onderdijk schaften steeds meer bewoners zonnepanelen aan. ‘Daardoor vliegt de spanning omhoog. Dan schakelt onze omvormer automatisch uit. Ik denk zelf dat de kabel die hier ligt te oud is en niet berekend op zoveel energie’, zegt echtgenoot Kik, die elektrotechnicus van beroep was.

Regelmatig uit

Om overbelasting van het netwerk te voorkomen schakelen de zonnepanelen uit. Daardoor kan de familie geen opgewekte energie uit de zonnepanelen leveren. In de praktijk staan de panelen tussen 9 uur ’s morgens en 4 uur ‘s middags regelmatig uit als de zon schijnt. ‘We moeten nu betalen in plaats van dat we verdienen. Als we dat aan het begin hadden geweten, hadden we de investering niet gedaan.’

Duizenden gedupeerden

In Nederland hebben zo’n 75 duizend bezitters van zonnepanelen last van het uitschakelen bij mooi weer. Meldpunt schreef er dit artikel over en het Algemeen Dagblad berichtte over het aantal gedupeerde huishoudens. Netbeheerder Liander reageert: ‘Circa 1,5 miljoen kleinverbruikers in Nederland hebben zonnepanelen. Bij 1 op de 20 van deze klanten loopt de spanning wel eens te hoog op (dus circa 75.000). Gemiddeld gezien is dit 11 uur per jaar.’

Hoge energieprijzen

Het is de keerzijde van het grote succes van zonnepanelen. Binnen enkele jaren is ons land koploper zonne-energie in Europa geworden. Dankzij subsidieregelingen zoals de zogenoemde salderingsregeling, en de torenhoge energieprijzen besluiten consumenten massaal de overstap naar duurzame energie te wagen. Maar het stroomnetwerk blijkt niet uitgerust op de grote levering van opgewekte zonne-energie.

Frustrerend

Tweede Kamerlid Joris Thijssen noemt het ontzettend frustrerend voor de eigenaren van zonnepanelen. ‘Mensen die hierdoor zwaar getroffen worden moeten financieel gecompenseerd worden door de netwerkbedrijven.’ De PvdA gaat hier vragen over stellen aan minister Jetten van Klimaat en Energie. Ook wil hij dat er veel meer personeel wordt opgeleid om kabels te leggen en collectieve baterijen aan te leggen.

Netwerk moet helemaal anders

Brancheorganisatie Holland Solar sluit zich aan bij het voorstel. ‘Deze mensen worden buiten hun schuld om hiermee geconfronteerd. Die moeten gecompenseerd worden door degene die verantwoordelijk is voor dit probleem. Holland Solar voert regelmatig politiek overleg over de zonne-energie sector en treedt op namens honderden installatiebedrijven. ‘De belangrijkste oplossing is dikkere kabels leggen. De topologie van het netwerk moet helemaal anders. Dat is een taak waar de netwerkbeheerders voor staan’, zegt directeur Wijnand van Hooff.

Reactie Liander

De netwerkbeheerder in de regio van de familie Huisman, Liander, laat weten dat de netsituatie na de melding van de familie beoordeeld is. ‘ Liander zal op korte termijn (binnen vier weken) een netaanpassing doorvoeren -de trapstand in het dichtstbijzijnde transformatorhuisje verlagen- waardoor de spanning op de aansluiting verlaagt. Vervolgens zal de klant het gebruikelijke profijt hebben’, kondigt een woordvoerder aan.

Praktische adviezen

Liander geeft aan dat er grote investeringsacties lopen om de leveringsproblemen op te lossen. Gebruikers van zonnepanelen wordt intussen aangeraden zoveel mogelijk eigen energie direct te gebruiken. Doe de was overdag, laad de elektrische auto op als de panelen veel energie opwekken en gebruik slimme apparaten, die programmeerbaar zijn. Meer tips kunt u vinden in dit artikel.

Stroomnet overbelast, is het slim om nog zonnepanelen te installeren?

Geef een reactie

Reacties (12)

    Volgens mij zijn er hybride omvormers die ook een thuisbatterij kunnen opladen als er veel zon is overdag. In dat geval heb je geen last van de zonne-energie-file. Wel moet je zorgen dat de batterij ‘s-morgens om pakweg 09:00 uur ‘leeg’ is waardoor je de hele dag de energie kan opslaan. ‘s-Avonds kan je dan de energie aan je energieleverancier aanbieden als de zonne-energie-file voorbij is. Dit is natuurlijk lonend zolang de (per 1-1-2023 jaarlijks met 9% afnemende) salderingsregeling nog bestaat tot 2031.

    Met verbazing heb ik gekeken naar uw item over het uitschakelen van de omvormer van zonnepanelen, dit gebeurd als er teveel teruggeleverd wordt aan de netbeheerder.
    De infrastructuur is verouderd en kan deze extra belasting niet aan, deze wordt met een sneltreinvaart vernieuwd, er worden nieuwe stations gebouwd en de kabels in de grond verzwaard, de netbeheerder is al jaren bezig om de energietransitie mogelijk te maken maar als de politiek niet voldoende meewerkt om dit mogelijk te maken door juist bedrijven en particulieren aan te moedigen om meer panelen te plaatsen vind ik het erg onredelijk dat de netbeheerder de schuld toegeschoven krijgt dat de omvormers uitgeschakeld worden door een te hoge netspanning.

      Exact!

      Dit was het punt wat helaas ontbrak…

      Door falend en kortzichtig politiek, (VVD) beleid is er veel te laat begonnen met de noodzakelijke en zeer kostbare “verzwaring” van het elektriciteits-netwerk.

      Nu zitten wij met de problemen en zijn de burgers de dupe.

      Wel (veel) subsidie geven om zonnepanelen aan te schaffen, maar niet eerst kijken of op die plek die zonnepanelen wel kunnen worden geplaatst, zonder problemen/”overspanning” te geven…

    Ik vraag me af, wie gaat eigenlijk compensatie betalen voor alle mensen die niet wisten door zonnepanelen uit China te kopen dat zij met bijna-zekerheid Oeigoerse slavenarbeid ondersteunen?

    Waren zij ervan op de hoogte?
    De meeste kopers blijkbaar niet.
    Ze gingen allemaal voor energie sparen, groene stroom, tekenden echter niet ervoor producten aan te schaffen die door dwangarbeid van Oeigoeren werden vervaardigd…

    Menigeen zal zich bij kennis hiervan niet meer prettig voelen onder zijn eigen dak. Bedrijven die de grote kans op het kopen van een product gemaakt door dwangarbeid niet expliciet vermeldden, zouden de panelen terug moeten nemen en vergoeden. Het kan immers niet zo zijn dat je het niet beseffend producten afkomstig uit dwangarbeid m

      Dat is mede de grootste reden dat ik geen zon panelen wil. Buiten de technische afval problemen. Hoewel je in eerste instantie kijkt en denkt aan financieel gewin. Met twee buren hebben we dat besluit genomen. T.w. een landbouwkundig ingenieur ; een goed geschoolde gas en waterstof specialist van Shell , en ik zelf, als techneut.

      Onze voorspelling is uitgekomen. Eerder dan ik dacht. Let wel, als je zon panelen plaatst ben je ondernemer en sta je ingeschreven bij de kamer van koophandel.

      Cowboy bedrijven hebben daar de laatste jaren flink misbruik van gemaakt.
      Zie de nodige faillisementen en de problemen met meerdere energie afnemers.
      De gezinnen zitten nu in de sores.. Met dank aan slecht overheid beleid. Groet, Henk

    .. moet houden waarbij aanschaffing van uit dwangarbeid ontstane producten eigenlijk niet te koop zouden moeten zijn in Nederland…

    Sinds anderhalf jaar constateren wij dit fenomeen ook, de toename aan zonneparken en panelen bij particulieren zorgen voor netwerkspanning van over de 253 volt. Het probleem zal echt wel groter zijn dan de 1 op de 20 die de netwerkbeheerder in het artikel noemt, ook het aantal uren ligt bij ons hoger dan de genoemde 11 uur. Onze omvormer schakelt niet helemaal uit maar terug (bij zonnig weer tussen ca 11.00 en 16.00) waardoor we denk ik toch nog steeds zo’n 30% opbrengst op jaarbasis missen tov vergelijkbare jaren. Als iedereen controleert wat haar/zijn installatie doet en problemen meldt bij de netwerkbeheerder krijgen we een beter beeld.

    Hallo,
    Als radiozendamateur ben ik heel benieuwd hoe het zal gaan met alle storing die deze omvormers (inverters) produceren.
    Het AT (Agentschap Telecom) heeft hier onderzoek na gedaan en geconcludeerd dat veel van deze installaties niet aan de EMC regels voldoen.
    Hierdoor wordt het voor veel amateurs om overdag verbindingen te maken omdat de in stallaties niet goed zijn aangelegd of omdat de omvormers van dermate slechte kwaliteit zij dat deze heel veel storing veroorzaken. Dit geldt voor allerlei frequenties. Dus niet alleen de amateurfrequenties.
    Het is goed dat deze technieken er zijn, maar het gros van de leveranciers van dit soort installaties zijn niet capabel genoeg. En als zij er op woorden aangesproken, dan halen ze de schouder op en is er weer een taak voor het AT om metingen te verrichten en de installateur op zijn ondeudelijke materialen te wijzen en van advies te verschaffen.

    L.S.

    Ik vond het opmerkelijk dat mensen die zonnepanelen hebben aangeschaft met veel subsidie, nu denken dat het elektriciteits-netwerk in hun buurt een onbeperkt opname vermogen heeft.

    Het -meestal verouderende- elektriciteits-netwerk wat er nu ligt, kan geen grote hoeveelheden extra elektriciteit van zonnepanelen aan, er zal zeer fors moeten geïnvesteerd worden, wat veel te lang is uitgesteld wegens kortzichtige (VVD) beleid.

    Als op elk dak in Nederland zonnepanelen komen te liggen, zal ons elektriciteits-netwerk TOTAAL moeten worden aangepast.

    Dit zal naar verwachting vele jaren en uiteindelijk vele honderden miljarden gaan kosten.
    Dit geld zal ergens vandaan moeten komen, en deze VVD-regering zal de rekening grotendeels gaan leggen, en legt deze nu al, bij de Nederlandse burger…

    Er waren voor de extreme verhoging van de energieprijzen van de laatste maanden, al meer dan 2.6 miljoen huishoudens die hun energierekening toen al niet konden betalen, mede dankzij de constante (jaarlijkse) belastingverhogingen op aardgas en elektriciteit.

    Beste Max MeldPunt,

    Nodig b.v. de (echt onafhankelijke) hoogleraar David Smeulders van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) eens uit, die door middel van wetenschappelijke, economische en technisch berekeningen een goed en juist beeld kan geven, en geen politici die, helaas niet goed weten waar zijn over praten.

    Zie o.a. dit artikel:

    https://www.wyniasweek.nl/de-warmtepompen-van-hugo-de-jonge-besparen-geen-aardgas-en-geen-co2/

    Ik ben geen “klimaatontkenner”, maar de snelheid en ondoordachtheid waarbij nu politieke beslissingen worden genomen is totaal onverantwoord en zelfs rampzalig!

    Denk aan de definitief genomen beslissing om meer dan 600 houtige, (werkend op houtpellets) biomassa-centrales te gaan bouwen in Nederland, kosten 11.4 miljard Euro, waarvoor nu al veel te weinig houtpellets beschikbaar zijn.

    Er worden nu, wetenschappelijk aantoonbaar, wegens tekort aan houtpellets (oer)bossen gekapt in Amerika en getransporteerd en verbrand in Nederlandse biomassa-centrales…

    Ik dank u voor uw aandacht!

    Het lokale en landelijke netwerk uitbreiden kost geld en veel doorlooptijd en ongemak van opengebroken starten, maar ook en dan nog steeds transportverliezen van aanleveren en afleveren van de zinnen stroom. De betere en ik vermoed goedkopere oplossing is toch de thuis batterij. Die is nu nog kunstmatig hoog in prijs. Dat komt door een aantal oorzaken, maar de belangrijkste is dat overheids organisaties en de energie bedrijven hebben totaal geen belang bij een lokale oplossing, de thuis batterij. De business case centrale-oplossing versus thuis-oplossing is wel te maken en zal in het voordeel van de thuisoplossing uitpakken, maar niet als de belanghebbende organisaties die maken.

    Los van alle sterke punten in de reacties die ik hier lees denk ik toch dat “de regering” of “de gemeente” of “de netbeheerder” misschien kan compenseren maar wie denkt U nu dat die compensaties gaat betalen? Deze compensatie wordt doorberekend aan alle klanten (of inwoners) die daardoor de energierekening weer verder zien stijgen. Over het netwerk, dat is altijd ontwikkeld naar de vraag, in de randstad was die hoog (veel mensen op klein oppervlakte) dus dikke kabels enzovoort. In de provincie was de vraag relatief laag (minder mensen en groter oppervlakte) dus dunnere kabels, kleiner netwerk. Maar zonneparken zet je daar waar ruimte is, in de provincie en daar liggen dus die dunne kabels en een kleiner / minder vertakt netwerk. Zou dit de oorzaak zijn van de capaciteitsproblemen op het electriciteitsnet? En heeft hier iemand “schuld” aan?? Konden ze 10 jaar geleden voorzien dat er een explosie van zonnepanelen- en parken zouden komen? Misschien wel maar als je dan ziet dat procedure’s om een bovengrondse hoogspanningsleiding (is goedkoper dan ondergronds) aan te leggen, na alle bezwaarprocedure’ s van omwonenden, natuurorganisaties, gemeenten, landbouwers enzovoort wel meerdere 10-tallen jaren in beslag kan nemen ben ik niet meer zo zeker of er nog sprake is van “schuld” en dus “recht op compensatie”. Maar… wie ben ik 🙂

    Ik wil ook een compensatie, voor het feit dat er van mijn belastinggeld heel Nederland omgeploegd moet worden om zwaardere kabels aan te leggen. Laadpalen voor vervuilende elektrische auto’s ( let wel, elektrische auto rijdt ook voor bijna 100% Fossiel ! ) Heb geen zon panelen en elektrische auto. Betaal wel voor alle el, vervoer, omdat ze allemaal Ik herhaal ALLEMAAL veel te veel vermogen hebben. Een aantal hebben met 15000 / 15 Dkm. hun banden al versleten. Ken mensen, die na 5 maal demonstratie hoe snel ze op honderd km. kunnen, nog maar 70% van hun capaciteit overhadden. Het afval van die zooi betalen straks alle burgers. Ook de studenten over hun bijbaan. De nieuwste zon panelen zijn beveiligd tegen oververhitting. Bij + 25 C schakelen ze af. Dat heeft niets met hoge spanning te maken . Ze staan niet in serie als het goed is. Bij een hoge stroom, kun je een stroombegrenzer gebruiken. De Nuts heeft problemen met het slinger effect. Dan kan wel de beveiliging aanspreken. Heb je met zonpanelen een opgedrongen z.g. (slimme meter) aangeschaft waardoor je te weinig terug ontvangt. per kWh. Wel eerst de BTW betaald. De overheid is gestoord. Daar gaat de Nuts niet in mee. Wel de lasten, niet de lusten.? Dat hebben ze wel geregeld. En overbelaste kabels? **De oudere kabels zijn allemaal van koper S.w. 0,0175. Nu is het allemaal aluminium. Bij mij in een uithoek. 150 mm2. Bizar.
    Maar levert wel geld op voor het grondbedrijf c.q. Liander.
    ** Eertijds was de gelijktijdigheid factor 60%. Nu is dat 67%. Je hebt dus 30 % over. Maar niet alles staat continu aan. Het Liander wilde het data centre in Leeuwarden niet aansluiten. Maar daar kan jullie bedrijf ook van profiteren. Ja, dus hebben we onze reservekabel maar gebruikt. Smile!. Nergens liggen reserve kabels. Dan zou je die ook kunnen gebruiken voor de overtollige opwekking door zon en wind? Het is beknopt verhaal. Helaas.