Registeren Inloggen

Zo laat u uw huis achter als u op vakantie gaat

Als u op vakantie bent, wilt u niet dat er thuis wordt ingebroken, dat er brand uitbreekt of dat bij thuiskomst alles blank staat. Gelukkig kunt u voorbereidingen treffen om dit te voorkomen en weer thuis te komen in een veilig en fris huis. Met deze 10 tips laat u uw huis goed achter als u op vakantie gaat.

1) Zorg dat inbrekers uw huis overslaan

Het is belangrijk om te zorgen dat er niet wordt ingebroken als u weg bent. U zou denken dat criminelen toeslaan bij een huis waar veel te halen is. Maar of ze makkelijk binnen kunnen komen is voor inbrekers een belangrijkere reden om te kiezen voor een woning. Een inbreker kan bij sommige huizen al in 30 seconden binnen zijn. Deze tijd moet u verlengen, want als het bij uw huis meer tijd kost om binnen te komen dan bij uw buren, dan loopt de inbreker uw huis voorbij.

2) Sluit uw huis goed af

Tijd winnen doet u bijvoorbeeld door uw huis goed af te sluiten. Check of al uw deuren op slot zitten en doe alle ramen dicht. Laat geen sleutels achter in sloten of in het zicht. En zorg ervoor dat de sloten op uw deuren en makkelijk bereikbare ramen van goede kwaliteit zijn.

Deze tip geldt niet alleen voor als u op vakantie gaat. Het goed afsluiten van uw huis is altijd belangrijk. Een inbraak kan immers ook voorkomen tijdens een tripje naar de supermarkt of als u slaapt. Wilt u meer weten over hoe inbrekers binnenkomen en wat een goed slot is? Lees dan dit artikel.

3) Wek de indruk dat er iemand thuis is

Inbrekers kiezen meestal voor een huis waar niemand thuis is. Als u op vakantie bent, is uw huis de perfecte prooi. Zorg er daarom voor dat het lijkt alsof u nog thuis bent. Dit kunt u doen door lampjes ’s avonds automatisch aan te laten gaan met een tijdschakelaar. Houd ook uw gordijnen open. Anders lijkt uw huis helemaal afgesloten. Om te doen alsof er iemand thuis is, kunt u hier en daar kopjes laten staan en bijvoorbeeld de eetkamerstoelen rommelig neerzetten. Zo lijkt het alsof er net nog iemand aan tafel zat. Dit schrikt inbrekers af.

4) Pas op met social media

U kunt nog zo veel trucjes toepassen om te zorgen dat uw huis bewoond lijkt, maar als u op social media aankondigt dat u op vakantie gaat, weten inbrekers alsnog dat ze bij u moeten zijn. Pas dus goed op met wat u plaatst op bijvoorbeeld Facebook, Twitter en Instagram. Plaats berichten over uw vakantie achteraf in plaats van vooraf. Post vakantiefoto’s ook pas als u terug bent.

5) Waardevolle spullen uit het zicht

Zorg ervoor dat waardevolle spullen niet zichtbaar zijn door de ramen van uw huis. Dit om voorbijgangers niet te verleiden een ruitje in te tikken. Leg elektrische apparatuur zoals laptops en tablets weg. Berg ook dure sieraden, kunst of andere dure objecten op. Wilt u een veilige plek om uw spullen op te bergen, dan kunt u een kluis kopen. Zet ook deze niet in het zicht.

6) Vraag uw buren om op het huis te passen

Tijdens uw vakantie is het fijn als er iemand is die uw huis in de gaten houdt. Vraag uw buren om bijvoorbeeld de post binnen te halen. Een opstapeling van post is hét teken voor inbrekers dat er niemand thuis is. Ook handig, uw buren kunnen meteen de planten water geven. Nog meer anti-inbreektips vindt u in dit artikel.

7) Sluit water en gas af

Het is veilig om water en gas af te sluiten, vooral als u lang weggaat. Door het gas af te sluiten kunt u gaslekken of zelfs brand voorkomen. Ook de kraan naar bijvoorbeeld uw wasmachine kunt u het beste dichtdraaien. Zo voorkomt u waterschade.

8) Trek de stekkers los

Haal verder stekkers uit het stopcontact. Vooral stekkers die heet kunnen worden zoals opladers. Hiermee kunt u brand voorkomen. De stekkers van de koelkast en de diepvries kunnen er ook uit. Dit bespaart veel energie en is meteen een gelegenheid om beiden te ontdooien, op te ruimen en schoon te maken.

9) Fris vertrek, frisse thuiskomst

Het is fijn om voor vertrek uw huis schoon te maken en op te ruimen. Trek uw wc goed door en leeg afvoerputjes. Leeg ook uw vuilnisbak en gooi eten en drinken weg waarvan de houdbaarheidsdatum verloopt tijdens uw vakantie. Zo kan er niets gaan stinken als u weg bent en voorkomt u schimmel en ongedierte.

10) Krant tijdelijk opzeggen

Heeft u een abonnement op de krant? Deze kunt u tijdelijk opzeggen om geld te besparen. U kunt hiervoor bellen of mailen met uw krant.

Paspoort, oplader en tandenborstel: de meest vergeten dingen op vakantie

(Bron: ANWB, politie.nl. Foto; Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Zorg er voor, dat u geen illegale z.g. slimme meter voor elektriciteit in huis heeft. Op afstand kan men lezen of er veel of weinig energie verbruik is. Als er meerdere dagen een laag verbruik is, Geen TV; wasmachine ;vaatwasser is dat een helder signaal voor een inbreker. In de winter ook gas verbruik. En de nuts bedrijven bieden u “gratis” een foute meter aan. Lees de klachten eens goed. schrijf het op en vraag eventueel uitleg aan een vakman of vrouw. Groet.