Registeren Inloggen

Paspoort, oplader en tandenborstel: de meest vergeten dingen op vakantie

Vakantie staat doorgaans gelijk aan ontspanning, even helemaal niets. De deur achter u dichtdoen en de pret kan beginnen. Maar we blijken nogal eens wat te vergeten als we op vakantie gaan. En dat zijn niet de minste dingen. Uit een overzicht van de ANWB met de meest vergeten spullen, staat bijvoorbeeld het paspoort hoog genoteerd.

Vergeten is menselijk

U kent het misschien wel: goed en wel onderweg en ineens schiet het door uw hoofd dat u iets vergeten bent. U bent beslist niet de enige. Als we op vakantie gaan vergeten we nog wel eens wat. In tegenstelling tot vroeger, zijn veel van de spullen die we vergeten op onze bestemming ook te koop. Het vergeten van een paspoort is daarentegen een stuk lastiger en betekent vaak terug naar huis of als u op het vliegveld staat een noodpaspoort laten maken.

De 10 meest vergeten dingen:

  • De oplader
  • Het paspoort
  • De tandenborstel
  • De medicijndoos en medicijnen
  • Zwemkleding
  • De zonnebril
  • Het fototoestel
  • De (lees)bril of contactlenzen
  • Zonnebrand
  • De oordopjes

Vraag een medisch paspoort aan

We lichten er een paar voor u uit, want het vergeten van de medicijndoos en medicijnen kan ook in het buitenland problemen veroorzaken. Zorg er daarom altijd voor dat u uw medicijnen bij u hebt. Vraag daarnaast voor vertrek bij de apotheek een medicijnpaspoort aan. Dan kan er bij de douane als u gaat vliegen geen misverstand zijn over wat u bij u heeft en kunt u ze eventueel in het buitenland als ze op zijn bij een apotheek krijgen. Maar het belangrijkste is om voor vertrek exact na te lopen of u alles bij u heeft. Vergeet ook niet paracetamol mee te nemen, want dat is niet in elk land zo makkelijk verkrijgbaar als in Nederland.

Voorkom een dure oogtest

De (lees)bril of contactlenzen kunt u ook beter niet vergeten. Leesbrillen zijn tegenwoordig weliswaar overal te koop, maar een bril of lenzen op sterkte kunt u niet zomaar kopen in een ander land. Daar gelden vaak heel andere regels en mogen ze niet zomaar verkocht worden. Draagt u lenzen, neem dan een extra paar mee of vraag bij uw opticien een uitdraai van de sterkte van uw lenzen op een officieel papier. In sommige landen is dat nodig als verwijzing. En het scheelt u mogelijk ook een (dure) oogtest.

Overal te koop

Zaken als opladers, tandenborstels, oordopjes, zonnebrand en zwemkleding, zijn vaak op de plaats van bestemming te koop. Maar check toch even of uw badpak, bikini of zwembroek in de koffer zit, want in andere landen gelden weer andere maten. Het kan dan een hele zoektocht worden voor u de juiste zwemkleding heeft gevonden. En er is toch niets fijner dan bij aankomst meteen een duik in het zwembad nemen.

Zon en laadt veilig

Let bij het kopen van zonnebrandcrème op dat u een goede beschermingsfactor koopt. De crème moet minimaal factor 30 zijn en beschermen tegen UVA en UVB-stralen. Dan ligt u goed beschermd in de zon. Dat geldt ook voor het kopen van een zonnebril. Koop er 1 met glazen die de ogen echt beschermen tegen UV-straling. Voor opladers geldt: koop waar mogelijk een originele lader. Goedkopere laders zijn niet altijd veilig en kunnen de telefoon en batterij schade toebrengen. En hoewel nog veel mensen foto’s maken met een echt fototoestel, scheelt het dat we bijna allemaal onze mobiele telefoon meenemen op vakantie waar we tegenwoordig prachtige foto’s mee kunnen maken.

Paspoort

Het belangrijkste document, het paspoort, moet 1 van de eerste dingen zijn die u klaarlegt om mee te nemen. Controleer voor u de deur uitgaat nogmaals of het in uw bagage zit. Dit scheelt een hoop stress en ergernissen. Maak het uzelf makkelijke en stel een vakantie-paklijst samen. Daar zet u op wat u mee wilt nemen en streept u af wat in de koffer zit. Dit kan helpen om bovenstaande zaken niet te vergeten.

Geef een reactie

Reacties (4)

    Ik heb toch nog even een aanvulling m.b.t. lenzen en brillen;
    Een reservebril of –lenzen in de auto is verplicht in de landen Duitsland, Frankrijk, Portugal, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland. Heb je dit niet geregeld als je bijvoorbeeld op vakantie gaat? Dan riskeer je een boete én gevaarlijke verkeerssituaties bij plotseling slecht zicht.

    TIP: Maak een lijst van mee te nemen spullen. Sla deze lijst op in pc o.d. en print de lijst uit als je op vakantie gaat. Streep dan af wat je inpakt. Handig is een apart lijstje voor je handbagage als je gaat vliegen. In je handbagage gaat o.a. je paspoort en kopie, rijbewijs, betaalpassen/creditcard, verzekeringspasssen, telefoon, internationale stekkerset, reispapieren, setje reserve ondergoed voor als je koffer niet op tijd aankomt, fototoestel o.d. De lijst kun je makkelijk aanpassen en ieder jaar opnieuw uitprinten.

      Hoi, nog een tip! Wanneer je met 2 personen (of meer personen) reist. Pak voor je vertrekt wat eerste benodigde spullen in de koffer van een ander. Wanneer er een koffer in eerste instantie! niet aankomt op het vakantieadres dan heb je in ieder geval wat voorraad denk aan bijv. ondergoed en medicijnen. Fijne vakantie, blijf gezond!

    Als je alleen een kopie van je paspoort in je handbagage hebt, ben je die kwijt als die gestolen wordt of verloren raakt. Ik heb er altijd ook eentje in de koffer. Het is onwaarscheinlijk dat je zowel handbagage als koffer kwijt raakt. Het zelfde doe ik met mijn rijbewijs.