Registeren Inloggen

Onkruid tussen de tegels verwijderen, welke middelen zijn effectief?

Met het aanbreken van de lente komt ook het onkruid weer op tussen de tegels in de tuin. Op welke manier kun je dit het beste verwijderen? En welke middelen zijn toegestaan? Lees onze tips.

Onkruid of wilde bloem

Door het zachte weer begint alles in de tuin weer te groeien. Ook het onkruid. Dit is de naam die we geven aan wilde bloemen die ergens zijn gaan groeien zonder dat wij ze er zelf hebben geplant. Tussen de tegels van het terras vind je vaak paardebloem, madeliefje, klaver of kamille. Maar het kunnen ook talloze andere wilde planten zijn, of gecultiveerde soorten die zich vanuit een bloempot hebben uitgezaaid. U kunt op twee manieren met deze planten omgaan. Meebewegen of de strijd aanbinden. We geven eerst twee tips voor tuinieren met onkruid, en volgen met tips om het onkruid te verbannen.

Maaien

Want de makkelijkste manier om met onkruid om te gaan, is om te veranderen hoe je er zelf naar kijkt. De planten hebben zelf een plek in de tuin uitgezocht waar ze willen en kunnen groeien. Ze zijn pas onkruid als u besluit dat dat niet mag. Bij een glimmend terras van keramische tegels passen paardebloemen misschien niet, maar bij een wat grovere steen zoals betontegels of klinkers kunnen wilde planten erg mooi staan.

Een tip om de boel natuurlijk maar netjes te laten ogen is om de tegels te “maaien”. Dit hoeft maar twee keer per jaar, aan het eind van het voorjaar en einde zomer. Door met een maaimachine op de hoge stand over het groen tussen de tegels te gaan, blijft dit kort en goed beloopbaar, maar krijgt het wel kans om mooie bloemen te ontwikkelen. Een andere aanpak is om alleen het onkruid weg te trekken dat u lelijk vindt, en de planten die u mooi vindt te laten staan. Via de app ObsIdentify kunt u een plantje als het nog jong is herkennen, en opzoeken of de plant als hij volwassen is mooi bloeit.

Onkruid opeten

Als u alleen woont of met z’n tweeรซn, is het soms moeilijk om een zak bladgroente uit de supermarkt leeg te eten voor het slap wordt. Bladgroente is het meest gezond vlak na de oogst, maar er zitten altijd meerdere porties in een zak. Gelukkig groeien er tussen de tegels kleine porties bladgroente, die u kakelvers kunt oogsten. Want ja, veel soorten wilde planten zijn eetbaar. Veldkers komt vaak voor tussen de tegels en smaakt heerlijk op een broodje kaas. Madelief ziet er prachtig uit in een salade. En weegbree doet het prima in de soep.

Via een app zoals Pl@ntNet of ObsIdentify kunt u herkennen welke plant er tussen de tegels groeit. De app ObsIdentify herkent alleen Nederlandse wilde planten. Pl@ntNet herkent ook uitgezaaide tuinplanten. Via Google vindt u vervolgens of en hoe u deze plant kunt eten. Veel onkruiden hebben een watย scherpe smaak, vergelijkbaar met tuinkers of rucola. Vaak zijn ze dus niet geschikt als hoofdingrediรซnt van een salade, maar wel als garnering, op een boterham met humus of kaas, door de stamppot of in een omelet. Een karaf water krijgt van paardebloemen een vrolijk uiterlijk en frisse smaak. Oogst het onkruid als het nog jong is, het liefst voor de bloei. Een volwassen plant wordt meestal bitter. En als u bij elke lunch een paar blaadjes onkruid eet, is het terras in mum van tijd weer netjes.

Voegen beplanten

Wilt u wel van het onkruid af, maar heeft u geen zin om hier veel tijd aan kwijt te zijn? Vervang het dan voor een plant die u wel mooi vindt. Maak de voegen eerst onkruidvrij met een voegenkrabber en probeer de wortels zoveel mogelijk te verwijderen. Zaai vervolgens in de voegen een bodembedekkend kruid dat goed past bij de situatie in uw tuin. Op een zonnig en droog terras zal kruiptijm het bijvoorbeeld goed doen. Dit plantje vormt een paars tapijtje en geurt heerlijk. Zijn de voegen eenmaal volgegroeid met het kruid dat u heeft gezaaid, dan verstikt het andere planten. Onkruid tussen de tegels vandaan halen is vanaf dan niet meer nodig.

Kokend water

Wilt u helemaal geen groen tussen uw tegels, dan zijn er verschillende manieren om dit te verwijderen. Oppervlakkig verwijderen door alleen het hoge onkruid weg te trekken kost weinig tijd en moeite. U moet het wel vaak herhalen. Verwijderen met de voegenkrabber is grondig en effectief, want u neemt ook de wortel mee. Maar dit is erg arbeidsintensief. Een andere optie is het sproeien met kokend water. Op een klein terras kan dit simpelweg met de waterkoker in de hand, op een groter terras is het handig om heet water in een drukspuit te doen. Door het hete water sterft alleen het blad af. Voor het definitief verwijderen moet u het sproeien meerdere keren herhalen. Het grote voordeel van deze methodes is dat het niet schadelijk is voor het milieu en uw gezondheid.

Onkruidbrander

Net zo effectief en milieuvriendelijk is het werken met een elektrische onkruidbrander. Ze zijn duurder in de aanschaf dan kokend water, maar werken ongeveer op dezelfde manier. U gebruikt de brander niet om het onkruid in brand te steken, maar om het zo te verhitten dat het blad afsterft. Wilt u ook van de wortels af, dan moet u het branden herhalen.

Huismiddelen

Een tip die veel rond gaat op internet is spuiten met azijn. Dit klinkt heel natuurlijk, maar is zeer schadelijk en daarom verboden door de overheid. Een ander effectief natuurmiddel is zout, maar ook dit is niet milieuvriendelijk en verboden. Ook de huismiddelen soda en chloor zijn verboden om te gebruiken tegen onkruid.

Gif

Wat u wel mag gebruiken is het gif dat u in tuincentra kunt kopen. Het wordt ook wel gewasbeschermingsmiddel genoemd. Het voordeel van gif is dat het meestal effectief werkt en relatief eenvoudig aan te brengen is met de drukspuit. Maar het middel heeft grote nadelen. Gif is er in twee soorten, biologisch gif en middelen op basis van glyfosaat, ook wel bekend als RoundUp. Beide middelen zijn slecht voor het milieu en voor de gezondheid. Glyfosaat is de hoofdverdachte voor de massale insecten- en bijensterfste. Ook is het waarschijnlijk kankerverwekkend bij mensen en dieren. We raden het dus af om dit te gebruiken.

Deze dingen kun je schoonmaken met zonlicht

Geef een reactie