Registeren Inloggen

Inbrekers slaan vaker toe in hetzelfde huis

Een vijfde van de slachtoffers van woninginbraak zijn in 2017 zijn binnen een jaar nogmaals getroffen door een inbraak. Deze mensen voelen zich minder veilig blijkt uit onderzoek.

Van de Nederlandse bevolking is 2 procent (circa 287.000 mensen) slachtoffer van een woninginbraak of een poging daartoe. Ruim driekwart van die slachtoffers krijgt één keer te maken met (poging tot) woninginbraak, 15 procent twee keer en zeven procent drie keer of vaker. Dat blijkt uit de nieuwe analyse van de Veiligheidsmonitor 2017 door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Feest- en vakantiemaanden

De populairste maanden onder inbrekers zijn de vakantiemaanden juli en augustus en de feestmaand december. De maand januari is gemiddeld genomen de maand met de minste inbraken.

Onveilig gevoel

Mensen die meer dan eens ten prooi vallen aan inbrekers, voelen zich minder veilig. Van de mensen die meerdere malen slachtoffer zijn geworden denkt 61 procent dat de kans groot dat zij opnieuw in aanraking komen met een inbraak. Tegen 41 procent onder de eenmalige slachtoffers. Onder mensen die inbrekersbezoek bespaard is gebleven ligt dat cijfer op 8.

‘Niet opruimen’

De politie roept mensen op om altijd de politie te bellen bij een inbraak. Ook als het de tweede keer is. Alvast beginnen met opruimen is nooit een goede optie vindt de politie: ‘daarmee kan je belangrijke sporen en aanwijzingen vernietigen.’

Geef een reactie