Registeren Inloggen

Elles de Bruin: Bouwen voor senioren

Elles de Bruin schrijft regelmatig een column over iets dat haar opvalt, dwarszit of wat ze simpelweg heeft meegemaakt. Deze week schrijft Elles over het tekort aan seniorenwoningen en hoe belangrijk het is dat deze woningen worden bijgebouwd.

Enorm tekort aan seniorenwoningen

Er is een enorm tekort aan seniorenwoningen en toch worden die nauwelijks bijgebouwd. ABN Amro becijferde dat er in heel 2023 nog geen 3000 huizen voor senioren bijkomen, minder dan 1/10e van de jaarlijkse doelstelling. Veel ouderen die van een groot huis naar een kleiner appartement willen, lopen hierdoor vast.

Beweging in de huizenmarkt

Gek eigenlijk, want ouderen laten een huis achter waar een heel gezin in kan. Eén verhuizing van een senior leidt tot een kettingreactie van soms wel zeven verhuizingen. Zo komt er beweging in de huizenmarkt. Maar dan moet er wel voor die oudere gebouwd worden. Bij ‘Meldpunt’ maken we er al jaren uitzendingen over. Steeds kregen wij op de redactie het gevoel dat projectontwikkelaars, ambtenaren en politici wegkeken. Overal zagen ze bezwaren: bouwen voor senioren is te duur en levert te weinig winst op. Maar nu lijkt er wat beweging te ontstaan, want gemeenten zijn eindelijk bezig met hun ‘regionale woonzorgvisie’.

Aan de slag gemeenten en ontwikkelaars!

Denk nou niet dat overal in het land meteen een spa in de grond gaat. Nee, in Nederland gaan we eerst een visie ontwikkelen. Op de site van het ministerie staat dat dit bedoeld is voor “ideevorming”. Hebben ze nou echt liggen slapen? Konden we de klok maar 15 jaar terugdraaien. Die visie had er natuurlijk toen al moeten zijn. Aan de slag gemeenten en ontwikkelaars. Een beetje meer daadkracht graag.

Gebrek aan seniorenwoningen

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie