RegisterenInloggen

Wat voor soort matras is goed? Traagschuim, koudschuim en pocketmatras

Goede nachtrust begint bij een goed matras. Maar er zijn zoveel soorten en maten. Waar moet je op letten? Matrassenexpert Chris Nederhorst geeft tips

Pocketmatras

Er zijn diverse soorten matrassen op de markt. De meest matrassen zijn gemaakt van pocketveren, koudschuim of traagschuim.  Het pocketmatras en de bijbehorende boxspring worden volgens Nederhorst binnen Nederland het meest verkocht.  Een nadeel van deze matrassen is de hygiene. Ondanks dat een pocket matras goed ventileert,  komt er toch veel stof in. Hierdoor is een pocketmatras één van de minst hygiënische matrassen. Dat is dan ook één van de redenen waarom u nooit pocketmatrassen in ziekenhuizen zult aantreffen. De tip van de matrassenexpert: kies voor een afritsbare en wasbare matrastijk.

Traagschuim

Traagschuim is een schuim dat zacht wordt als het door het lichaam word verwarmd. Het is een geschikt matras voor ouderen, omdat het drukverlagend werkt. Het matras vormt zich zo naar het lichaam waardoor het voelt alsof je in een perfecte mal ligt. Op deze manier verdeelt en ondersteunt het lichaamsgewicht en zorgt voor minder drukpunten waardoor de doorbloeding niet of nauwelijks afgekneld wordt. Lichaamsdelen die wat dieper in het matras moeten wegzinken krijgen daarvoor alle ruimte. Met als resultaat een goede ergonomie, minder draaien en een rustige slaap. Let wel goed op, want niet elk traagschuimmatras ventileert goed waardoor het warm kan worden in bed.

Koudschuim

Koudschuim is het hightech-schuim van dit moment. Het heeft volgens Nederhorst in matrassen geweldige eigenschappen. De open celstructuur die koudschuim van nature heeft, zorgt dat het materiaal goed ventileert en goed vocht doorlaat. Hierdoor blijft koudschuim relatief koel. Kuilvorming komt bij goede koudschuim matrassen nauwelijks voor. Wel kan er een afdruk van de slaper ontstaan maar dit heeft geen negatief effect op de ondersteuning of het comfort. Het materiaal biedt veel comfort en heeft een zeer lange levensduur. De prijs- en kwaliteitsverschillen zijn groot, wat het lastig maakt om een écht goed koudschuim matras te vinden.

Lekker liggen

Weet u welk matras u wilt, dan is het belangrijk om te kijken naar de stevigheid van het matras. De beste manier om hier achter te komen, is om te gaan proefliggen. Maak een afspraak in een winkel en neem er de tijd voor om op een aantal matrassen lekker te gaan liggen. Trek daarbij makkelijk kleding aan waardoor u lekker ligt.

Waar kopen?

Matrassen zijn online en in winkels te koop. Het voordeel van een aankoop in een winkel is dat u vooraf het matras kunt uitproberen. Weet u welk matras u wilt? Zorg er dan voor dat het matras een terugbrenggarantie heeft. Bevalt het matras niet, dan kunt u het – in sommige gevallen kosteloos – retourneren. Lees voor de koop de aankoop- en retourvoorwaarden goed door. Bij sommige winkels geldt geen uitprobeerperiode en eenmaal uit de verpakking mag u het matras niet meer ruilen.

Slechte slaper? Deze tips helpen voor een betere nachtrust

Geef een reactie

Reactie

  1. Tja fijn zoń overzicht “daar heb je wat aan “tot dat ik dit lees :
    Let wel goed op, want niet elk traagschuimmatras ventileert goed waardoor het warm kan worden in bed.

    Want hoe beoordeel ik dat afgaan op de verkoper die wil verkopen . . ?? waar is die zo nodige informatie ?