Registeren Inloggen

Koud winterweer? Zet uw thermostaat niet lager dan deze temperatuur wanneer het vriest

Op welke stand u uw thermostaat ’s nachts het beste kunt zetten om geld en energie te besparen, hebben we al eens eerder uitgelegd in dit artikel. Maar weet u ook dat u de thermostaat niet lager dan 15 graden moet zetten wanneer het buiten vriest? Waarom dat zo is, leggen wij uit.

Verwarming aan

Met het koude winterweer heeft u de verwarming hoogstwaarschijnlijk regelmatig aan staan. Maar als u de deur uit bent of wilt gaan slapen zet u de verwarming waarschijnlijk een stuk lager of helemaal uit. Toch kunt u dat laatste beter niet doen. Milieu Centraal raadt een gemiddelde temperatuur aan van 17 graden, maar adviseert de thermostaat zeker niet lager te zetten dan 15 graden.

Heeft u een vloerverwarming? Dan adviseert Milieu Centraal om een minimumtemperatuur van 17 graden aan te houden. Anders duurt het opwarmen te lang.

Thermostaat tijdens vorst niet lager dan 15 graden

Dat de thermostaat niet lager dan 15 graden moet staan wanneer het buiten vriest, heeft een aantal redenen. Zo bestaat er bij vrieskou het risico dat leidingen bevriezen. Dit kan schade veroorzaken aan uw radiatoren door het ontstaan van barsten en lekkages. Vergis u niet, ook als uw huis goed geïsoleerd is kunnen ruimtes snel afkoelen. Zorg er daarom voor dat er een minimale temperatuur is van 15 graden en draai alle radiotoren een stukje open om problemen en een hoge rekening te voorkomen.

Blijf ventileren

Naast schade, heeft de minimale temperatuur van 15 graden nog een voordeel. Dit zorgt er namelijk voor dat er minder snel schimmelvorming kan plaatsvinden in uw woning. Hoewel het buiten koud is, is er in de winter namelijk regelmatig een hoge luchtvochtigheid. Wanneer u uw woning weinig tot niet verwarmt en slecht ventileert, kan het vocht niet wegkomen. Dit vergroot de kans op schimmel en dat is niet alleen slecht voor uw woning, maar ook voor uw gezondheid.

Sneller warm

Tot slot is het natuurlijk belangrijk dat u uw huis (snel) warm kunt krijgen, zonder dat dit u meteen veel energie en geld kost. Een minimale temperatuur van 15 graden zorgt ervoor dat het minder energie kost om uw huis weer op te warmen in de ochtend of wanneer u weer thuis komt. Zet uw thermostaat op 19 graden, om uw energieverbruik en stookkosten te beperken.

Meer weten over uw huis warm houden?

Wilt u meer weten over hoe u uw woning slim warm houdt wanneer het buiten (erg) koud is? En hoe u dit niet meteen de hoofdprijs kost? In dit artikel van MAX Vandaag staat allerlei informatie en vindt u diverse tips om slim en duurzaam om te gaan met energie tijdens kou en vorst.

(Bron: Archief, Milieu Centraal, NU.nl, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Een lagere temperatuur resulteert in een langere opwarmingstijd, maar beslist niet in een hoger energieverbruik.

    De efficiëntie van het verwarmingssysteem neemt toe bij een groter verschil in aanvoer- en afvoer-temperatuur van het verwarmingssysteem.

    En de weglek tijdens de niet verwarmde periode neemt af bij een kleiner temperatuurverschil tussen binnen- en buiten-temperatuur.

    Het enige negatieve effect is dat van een oplopende luchtvochtigheid wanneer dit in condensatie resulteert. Het in muren en vloeren opgeslagen vocht moet dan weer verdampt worden.

    Bij droog vriesweer is de luchtvochtigheid laag. Wanneer er geen uitwaseming in huis is door mensen of veel planten zal condensatie in huis nauwelijks plaatsvinden.

    Slaapkamers verdienen extra aandacht bij een verlaagde temperatuur wanneer er geslapen wordt. In plaats van de thermostaat lager dan 17 graden te zetten kan dan besloten worden om de verwarming in de ruimte waar de thermostaat hangt gedeeltelijk uit te zetten, zodat er toch enige verwarming van de slaapkamers plaats vindt.

    Kan melden dat ik al heel wat jaren niet stookt, mijn thermostaat staat op 10 graden voor continue temperatuur en heb nergens last van, mijn ketel regeld zelf het 1 en ander omdat zo af en toe de pomp hoord werken [45 seconden]

    Betaal € 50,00 per maand [ heb het net verlengd voor 3 jaar €44,00 p.mnd.] en krijg elk jaar nog terug ook, dus zou het mij ook nog op kosten komen als ik deze tips op zou volgen.

    Neem niet weg dat het voor andere waarschijnlijk vruchtbare tips zullen zijn maar niet voor mij 😉

    Wat mij opvalt is dat er hier steeds gesproken wordt over de luchttemperatuur als omgevingstemperatuur. Wat neemt de huid waar? De temperatuur van de (be)kleding. Zorg dat die hoog genoeg is: draag wol, of eventueel katoen, geen nylon of andere kunststof van microvezels. En in algemene zin: oude(re)n hebben meer warmte nodig om zich – dag en nacht – comfortabel te voelen.