Registeren Inloggen

Minister: bewoner seniorenflat moet zelf brandveiligheid regelen

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) stelt dat bewoners van seniorenflats zelf primair verantwoordelijk blijven voor de brandveiligheid van hun seniorenflat. Dat schrijft ze donderdag 31 januari in een brief aan de Tweede Kamer.

Omdat de mentale en fysieke beperkingen van bewoners van seniorenflats te veel verschillen wil de minister geen strengere landelijke regels voor brandveiligheid.

Voor verpleeghuizen bestaan strenge regels omtrent brandveiligheid, zoals onder meer een brandmeldinstallatie. Voor seniorenflats bestaan deze eisen niet, terwijl ook die worden bewoond door ouderen die veelal minder-zelfredzaam zijn. De brancheorganisaties vragen om een aanpassing van de bouwregelgeving. De minister laat dit onderzoeken. Ook laat de minister onderzoeken welke rookmelders het best zijn voor bewoners met een verminderd gehoor.

De minister is van plan om zelfsluitende deuren op te nemen in de regelgeving (Bouwbesluit 2012), zodat de rook zich minder snel kan verspreiden. In eerste instantie wordt dit een nieuwbouweis, maar de regel kan via artikel 13 van de Woningwet ook opgelegd worden aan bestaande seniorencomplexen. Burgemeesters en wethouders kunnen hiervoor kiezen als het specifieke gebouw op basis van de beperkingen van de bewoners hierom vraagt. De gemeente kan een hoge urgentie aangeven aan het brandveilig maken van wooncomplexen voor senioren.

De minister meldt in de kamerbrief dat bij een ontruiming van een seniorenflat het gebruik van een lift “als een goede oplossing wordt gezien voor de eigen risicoafweging door de gebouweigenaren.” Volgens de minister dient de gemeente de bewoners bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid om maatregelen te treffen om de brandveiligheid te vergroten.

Vrijdag om 19:10 meer aandacht voor dit onderwerp in de televisieuitzending van Meldpunt op NPO2.

Checklist

Bijna niemand verwacht te worden getroffen door woningbrand. Toch krijgt de brandweer jaarlijks duizenden meldingen. Dit heeft honderden gewonden en tientallen dodelijke slachtoffers tot gevolg. Is jouw huis brandveilig? Ga de checklist langs.

Geef een reactie

Reactie

    Ik zie hier maar weer 1 ding. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) met een dik salaris laat weer eens zien net als alle andere bestuurders dat er niet wordt nagedacht over de bij maatregelen behorende kosten toch weer op de huurders van een appartementje worden verhaald. Je zult maar in een huurflatje zitten met alleen een AOW(tje). Dat kun je misschien nog net een klein brandblussertje kopen maar dan houdt het ook echt helemaal op. Dit soort bestuurders kunnen niet meer denken op het armste niveau van de maatschappij en denken echt dat elke AOW’er een eigen appartement kan kopen. Over haalbaar en betaalbaar voor iedereen hoor je die mensen niet. Den Haag maakt zoveel regels met maatregelen over tal van zaken (klimaat en nu dit weer) maar vergeet die maatregelen met bijkomende kosten voor de burger naast elkaar te leggen en de kosten voor de kleine portemonnee zijn niet meer te overzien. Zorg niet alleen voor schone lucht voor de mensen maar ook voor voldoende geld voor de mensen om al dit soort zaken bij te kunnen benen. Mijn inkomen gaat elk jaar omlaag (AOW) en alle kosten lopen op nog lis van allerlei maatregelen die men wil nemen. Eens houd alles op en niet alleen de schone lucht maar ook het geld op mijn bankrekeningetje.