RegisterenInloggen

Checklist: Is jouw huis brandveilig?

Bijna niemand verwacht te worden getroffen door woningbrand. Toch krijgt de brandweer jaarlijks duizenden meldingen. Dit heeft honderden gewonden en tientallen dodelijke slachtoffers tot gevolg. Is jouw huis brandveilig? Ga de checklist langs.

✔ Ik heb brandmelders

Ongeveer de helft van alle woningbranden zijn geen branden met grote vlammen, maar branden waarbij het vuur smeult. Deze smeulbranden veroorzaken veel giftige rook en daardoor vallen ook de meeste slachtoffers. Zorg daarom dat u in uw eigen woning rookmelders installeert. Hang ze op iedere verdieping. Het liefste in de buurt van de slaapkamers en in de gang of op de overloop.

✔ In mijn huis hangen branddekens

Vaak kunt u een beginnende brand zelf blussen. Dat kan bijvoorbeeld met een branddeken. Zorg dat de deken net als de rookmelder op iedere verdieping van de woning aanwezig is. En op een logische plek, bijvoorbeeld in de keuken waar vlam in de pan geregeld voor branden zorgt. Zorg dat u bij het blussen niet in de rook gaat staan, want rook inademen is levensgevaarlijk. En blus alleen als u zeker weet dat u de ruimte makkelijk kunt verlaten.

✔ In mijn wasmachine zit een fireblocker

Wasmachines en vaatwassers kunnen in brand vliegen door kortsluiting, omdat er teveel stof inzit, ze overbelast of te oud zijn. Installeer daarom een fireblocker aan de binnenkant van droger of wasmachine. Dit apparaatje geeft bij brand automatisch een blusmiddel af, waardoor het vuur dooft.

Kun jij niet achter elk van deze punten een vinkje zetten? Of twijfel je nog steeds of jouw huis wel brandveilig is? Er zijn nog veel meer dingen waar je op kunt letten bij het brandveilig maken van je huis. Doe de volledige check op de website van Brandweer Nederland. De controlelijst vind je op deze pagina.

Heb jij je huis brandveilig gemaakt of is er juist een reden waardoor het brandveilig maken van je huis niet lukt? Meld het op ons forum.

Geef een reactie