Registeren Inloggen

Tientallen soorten verf: Elles staat vertwijfeld in de bouwmarkt

Elles wil verf kopen om haar huis te schilderen, maar het is zo ongelofelijk lastig om te kiezen. De kleuren zien er in elk soort licht weer net anders uit, is het nu echt belangrijk om een twee keer zo duur merk te kiezen en is grondverf echt nodig?

Tientallen soorten verf

“Verf kopen. Ik haat het. Honderden kleuren, tientallen soorten; waar doet een mens goed aan? Het begint al bij het uitzoeken van een geschikte kleur. Dat vind ik erg ingewikkeld. Je krijgt een waaier mee, of een klein stukje karton, met daarop de verschillende opties. Een goede indruk daarvan krijgen is erg lastig. Ik loop met de kaartjes door het huis en houd het overal tegenaan. Als de zon uit de kamer verdwijnt, is de kleur weer totaal anders. Toch maar de lichtere tint dan? Of juist niet? Keuzes, niet mijn sterkste punt, zeker niet bij het uitzoeken van de juiste kleur verf.

Huismerkverf, op waterbasis of terpentine?

En dan het type verf. De keuze voor mij als consument is die tussen een goedkope pot van een bouwmarkthuismerk, of een duurdere variant van een bekende verffabrikant, die vaak per liter dubbel zo duur is. Als de bouwmarkten stunten, wordt het verschil soms nog wel groter. Bij de verfspecialist maken ze natuurlijk reclame voor de duurdere merken. De heren en dames van de bouwmarkten zeggen dat je ook best hun huismerk kunt nemen. “De kleurvastheid houdt misschien geen acht jaar”, zegt een alleraardigste medewerker tegen mij. “Maar tegen die tijd willen de meeste mensen allang weer een andere kleur op hun muur of deur. En wilt u op waterbasis of op terpentinebasis?”

Zijdeglans of hoogglans?

Weer zo’n vraag. Voor het milieu lijkt me op waterbasis een stuk beter en ook gezonder voor mijn lichaam. Maar verf op terpentinebasis is veel sterker, laat ik me vertellen. “En wilt u hoogglans, zijdeglans, mat of krijtverf? En vergeet u het belang van goede grondverf niet?” Pff, met rode wangen sta ik aan de balie. Ik hoor mezelf zeggen dat ik er nog even over nadenk en loop de winkel weer uit. Thuis ook nog maar overleggen.

Geef een reactie

Reactie

    Beste Elles, kleuren uitzoeken voor een verfproduct is wat tijdrovend en persoonlijk. Wil jij jouw huis binnen of buiten schilderen? Dat maakt een verschil. Binnenshuis schilderen gaat prima met water-gedragen verven, de z.g. acrylaatverven, te verdunnen met water. Kleurvastheid is vaak goed te noemen. Je kan glans – zijdeglans – matverven gebruiken.
    Het schilderen aan de buitenkant van een huis is van een andere orde. Daarvoor worden meestal meer oplosmiddel houdende verven gebruikt, de z.g. alkydhars-verven, te verdunnen met terpentine. Glansverven zijn aan buitenkant het meest duurzaam. De lichte kleuren houden langer stand dan donkere kleuren. UV- licht verouderd verflagen. Het meest belangrijk bij schilderen aan een huis is een goede voorbehandeling, goed reinigen en schuren van de ondergrond. Grondverf is als eerste laag altijd belangrijk om toe te passen. Dure verf of goedkopere verf? Echt slechte verf wordt er in ons land niet verkocht.