Registeren Inloggen

Huisdieren bang voor vuurwerk? Met deze tips blijven ze op hun gemak

De jaarwisseling is voor ons het moment van afscheid nemen en een nieuw begin vieren. En dat doen velen dan ook het liefst met vuurwerk. Alleen vinden veel huisdieren dit een stuk minder leuk. Hoe kunt u ervoor zorgen dat zij zich op hun gemak voelen?

Vuurwerkangst

Veel huisdieren hebben last van vuurwerkangst. De lichtflitsen, harde knallen en geur van vuurwerk kunnen op hun zenuwen werken. Het is ook niet zo gek dat de hele situatie intens voor hen is, want honden en katten kunnen immers een stuk beter ruiken en horen dan mensen. Wat extra moeite doen om hen op hun gemak te stellen is daarom geen slecht idee. Let wel: elk huisdier reageert anders op vuurwerk. De tips die we hieronder geven, werken niet voor ieder dier. Kijk daarom goed wat werkt voor uw eigen huisdier.

Blijf zelf rustig

Dierenkliniek AniCura Nederland vermeldt op hun website dat vuurwerkangst bij huisdieren aangewakkerd wordt door het gedrag van hun baasjes. Als u zich anders, of zelfs angstig, opstelt wanneer er vuurwerk wordt afgestoken, pikt uw huisdier dit op. De Koninklijke Hondenbescherming denkt hier echter anders over. Zij geven aan dat het een natuurlijke reactie is van dieren om bang te zijn voor gevaar, en dat is wat vuurwerk is: gevaarlijk. Wel kunnen sommige rassen gevoeliger zijn voor prikkels zoals geluid.

Om ervoor te zorgen dat uw hond niet wegrent wanneer er buiten veel geknal is, kunt u uw hond trainen. Blijf tijdens het afgaan van vuurwerk kalm en roep uw hond iedere keer bij u, waarna u verder gaat met uw dagelijkse bezigheden. Door dit iedere keer te doen, zoekt uw hond bescherming bij u, in plaats van te vluchten naar een andere veilige plek.

Naar buiten?

Laat uw hond ruim voor middernacht uit. Zo hoeft u tijdens de momenten met de meeste knallen de deur niet meer uit. Houd uw hond wel de gehele tijd aangelijnd zodat deze niet wegrent als er toch vuurwerk afgaat. Houd ook uw katten binnen op oud- en nieuwjaarsdag om te voorkomen dat ze angstig worden of zelfs gewond raken.

Laat uw huisdieren niet alleen

U bent vertrouwd en een veilige thuishaven voor uw huisdier. De belangrijkste tip is dan ook: laat uw huisdier niet alleen tijdens de jaarwisseling. Ook niet als u vrijwel zeker weet dat uw dier niet bang is. Uw dier kan altijd van iets onverwachts schrikken.

Vermijd lichtflitsen en knallen

Doe ramen, deuren, rolluiken en gordijnen in ieder geval dicht in huis. Daarnaast kan het helpen om muziek op te zetten of de televisie aan te doen. Kalmerende geluiden zoals wittebruine of roze ruis afspelen kan ook helpen. Zo worden de flitsen en het geluid grotendeels vermeden.

Rustige plek

Houd uw huisdier zo ver mogelijk weg bij deuren en ramen. Ruimtes waar minder licht en geluid binnenkomen zijn een stuk aangenamer. U kunt hier de lievelingsspeeltjes en kooi of mand neerleggen zodat uw trouwe vriend zich helemaal op zijn gemak voelt. Sluit uw dier echter niet op, want dit kan de angst juist vergroten. Ga in plaats daarvan even samen met uw dier op de rustige plek spelen. Zo creëert u positieve afleiding.

Medicatie

In sommige gevallen wordt er medicatie aangeraden. De Dierenbescherming is echter geen fan van kalmerende middelen. Het dier wordt in sommige gevallen namelijk wel verdoofd, maar het gehoor blijft actief. Hierdoor blijft de angst, maar kan uw huisdier er niet meer op reageren. Merkt u dat uw huisdier erg angstig is? Overleg dan met uw dierenarts wat de mogelijkheden zijn en wat het beste werkt.

Dieren buiten?

Houdt u buiten dieren, zoals vissen in een vijver? Span dan een net over de vijver heen, zodat er geen vuurwerk of resten hiervan in het water komen. Dek kooien of buitenverblijven af met doeken waar u gaten in maakt voor frisse lucht. Heeft u varkens, schapen, koeien, geiten of paarden in de wei staan? Zet ze op stal. Ook als u vermoedt dat er in de omgeving weinig vuurwerk wordt afgestoken.

Hier moet u op letten bij het verzekeren van uw huisdier

(Bron: MAX Vandaag, AniCura Nederland, De Koninklijke Hondenbescherming, Dierenbescherming Nederland. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie