Registeren Inloggen

Op tv: Problemen met zonnepanelen door levering en overbelast stroomnet

Leveringsproblemen van zonnepanelen of bijbehorende omvormers, kortsluiting en overbelasting van het stroomnet. Zonnepanelen zijn nuttig en gewild vanwege de hoge energiekosten. Maar de aanschaf en het gebruik ervan verlopen lang niet altijd vlekkeloos. Wat is hier aan te doen?

Overbelast

Benedict Boelen heeft er bijna een halfjaar op moeten wachten, maar eindelijk heeft hij zijn twaalf zonnepanelen. Het bedrijf dat ze bij hem installeert heeft een wachtlijst van ruim honderd klanten. Er is een groot tekort aan materiaal, grondstoffen en technisch personeel.

Wil en Kik Huisman kopen in 2013 veertien zonnepanelen. De eerste jaren brengen ze veel stroom op. Maar sinds drie jaar loopt de opbrengst terug. Het terug leveren van stoom is in zijn regio een probleem. Om bij mooi weer overbelasting van het netwerk tegen te gaan, schakelen de omvormers uit. Dat gebeurt nog vaker als zijn buurman dertig zonnepanelen laat installeren.

Wat kan de netbeheerder doen om de capaciteit te vergroten?

Verder bekijkt Meldpunt innovaties op het gebied van zonne-energie. Zo worden nu daken volledig bedekt met zonnepanelen en bestaan er klassieke dakpannen met zonnecellen, wat interessant is voor oudere huizen.

Elles de Bruin bespreekt problemen met zonnepanelen en innovaties met Wijnand van Hooff van Holland Solar, de brancheorganisatie van de zonne-energiesector en met PvdA Tweede Kamerlid Joris Thijssen.

Geen geld terug voor coronavoucher

Gerrit en Hella Moerman boeken in 2020 een reis naar Zuid-Afrika bij Van Geldorp Reizen. Omdat de reis vanwege corona niet kan doorgaan, ontvangt het stel een voucher ter waarde van ruim tienduizend euro. De familie Moerman wil hun geld terug, maar het reisbureau wil de reis alleen verplaatsen. Als het reisadvies voor Zuid-Afrika de kleurcode oranje blijft houden, vragen ze nogmaals hun geld terug. Ze krijgen wederom nul op het rekest. Afgelopen najaar sluit Van Geldorp Reizen zijn bedrijf en annuleert de reis. Kan de familie nu nog aanspraak maken op de reissom? MAX Ombudsman Jeanine Janssen duikt in de zaak en zoekt naar een oplossing.

Geef een reactie

Reacties (4)

    De oplossing is simpel.
    Geef voor zonne- en windenergie een vaste prijs en schakel deze nooit af.

    Laat de energiecentrales een waterstoffabriek bouwen, waar de overcapaciteit van de geproduceerde elektriciteit wordt omgezet naar waterstof. Of ze verlagen hun productiecapaciteit.

    Momenteel wordt de verkeerde energie afgekoppeld, dat is te gek voor woorden. Het gasverbruik blijft daarmee centraal. Denk vervolgens na hoe je slim de met overcapaciteit geproduceerde waterstof weer inzet.

      Ja, er zijn vast slimme oplossingen, ook elektrische auto’s kunnen opgeladen worden op het moment dat de zon schijnt. Met goede batterijen zou het toch mogelijk moeten zijn de was te draaien als de zon schijnt?

    Wat een teleurstellende beelden.
    Hoe kan het dat de installatie bedrijven van zonnepanelen hun personeel blootstellen aan het gevaar om van een dak te vallen, zonder passende maatregelen te treffen. Ook in het filmpje liepen werknemers langs de dakrand zonder enige bescherming. Door dit soort bedrijven wil ik geen zonnepanelen laten plaatsen, want ik wil niet dat deze monteurs door mijn toedoen invalide raken, of erger; ook voor de gezinnen van de monteurs is dit een drama.

      Gelukkig gaat hier aandacht aan besteed worden; valpartijen in en rond het huis 😀