Registeren Inloggen

Overwaarde van woning bedraagt gemiddeld 175.000 euro

De huizenprijzen dalen momenteel, maar de overwaarde blijft goeddeels intact. Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Calcasa, die de waarden van woningen berekent. De overwaarde van een Nederlandse koopwoning bedraagt gemiddeld 175.000 euro. De woningmarkt heeft daarmee nog voldoende “vet op de botten”.

Doemscenario

De laatste crash op de woningmarkt was tussen 2008 en 2013, toen de huizenprijzen met gemiddeld 17 procent wegzakten. Taxatiebureau Calcasa berekent allerlei scenario’s door en ook dit oude doemscenario. Als dit zich nu zou voltrekken, dan zou dat beteken dat de gemiddelde overwaarde met 70.000 euro daalt. “Recent gekochte woningen zullen bij toekomstige prijsdalingen veelal het hardst geraakt worden,” zeggen de onderzoekers.

8,1 miljoen woningen in Nederland

Hoe ziet de totale woningmarkt eruit in Nederland? In het onderzoek van Calcasa telt Nederland nu zo’n 8,1 miljoen woningen. Samen hebben die een totale woningwaarde van ruim 3 biljoen euro (= 3.000 miljard). Calcasa keek naar bestaande koopwoningen die van eigenaar wisselden sinds 1 januari 1993. Dat zijn ongeveer 3 miljoen woningen, met een totale waarde van ruim 1,2 biljoen euro en een gemiddelde woningwaarde van 445.000 euro. Gemiddeld is dat 175.000 euro per woning.

In werkelijkheid ligt die overwaarde nog hoger, zeggen de onderzoekers. Want de hypotheekfinanciering kan minder dan 100 procent van de aankoopprijs zijn geweest. Bovendien zijn er tussentijdse hypotheekaflossingen gedaan.

Waar is overwaarde het hoogst en laagst?

De hoogste overwaarden komen voor in welvarende plaatsen als Aerdenhout, Bloemendaal en Blaricum, waar de duurste woningen staan. Dan gaat het om enkele tonnen. De laagste overwaarden werden gemeten in Limburg. In Kerkrade en Sittard bedraagt de overwaarde respectievelijk 85.000 euro en iets meer dan een ton. Maar de huizen kosten daar ook een stuk minder. Procentueel is de overwaarde ongeveer gelijk bij dure en goedkope huizen.

Wanneer is de overwaarde verdampt?

Wanneer is de overwaarde eigenlijk deels of geheel verdampt? Bij welke percentages van prijsdalingen kunnen we wat verwachten? Zie hier 3 scenario’s die Calcasa heeft doorberekend:

  • Prijsdaling van 10 procent per jaar:  begin 2028 is de overwaarde verdampt.
  • Prijsdaling van 5 procent per jaar:    in 2033 is de overwaarde verdampt.
  • Prijsdaling van 3 procent per jaar:    in 2040 is de overwaarde verdampt.

(Bron: Calcasa, ANP. Foto: ANP )

Geef een reactie

Reacties (2)

    Nu een overwaarde maar bij dalende huizenprijzen verdampt deze als sneeuw voor de zon.

    Laten we eerlijk zijn en even terug gaan in de tijd, naar ca. 2010.
    Huizen onder water, de oproep om versneld af te lossen, de oproep om geen tophypotheek te nemen of te verstrekken etc.
    Zijn we het dan allemaal vergeten, die ellende?

    Bij ons heeft het huis nooit onder water gestaan, hebben we nooit een tophypotheek gehad (sterker nog alleen een hypotheek op 1 salaris zonder toekomstige verhogingen), we hebben versneld afgelost, verduurzaamd van onze spraarcenten etc.

    En wat krijgen mensen zoals wij?
    Scheve gezichten omdat we “goedkoop” wonen, te groot voor twee personen in een voormalige premie C hoekwoning (gekocht in 2002), vermogensbelasting over de overwaarde in de toekomst etc.

    Overwaarde is relatief en alleen leuk als je nú verkoopt.
    Voor de toekomst is het niet meer dan een ballon die kan knappen.

    Er bestaat (volgens mij) geen enkel product op aarde dat “overwaarde” kent behalve Nederlandse huizen. We hebben er een hele economie op gebouwd waardoor mensen zich ver boven hun financiële macht in de schulden gestoken hebben. En mensen met schulden… die heb je bij de kl*ten. Als je een huis verkocht voor meer dan je het ooit kocht dan had je “overwaarde”. Dat noemde men vroeger winst. Overwaarde neemt een voorschot op die potentiële winst. Als je een product, zeg een huis, steeds duurder maakt is er niemand meer die het kan betalen. Ook de EU waarschuwt Nederland jaarlijks dat de huizenprijzen, zonder aanwijsbare logische reden (!!) meer dan 30% te duur zijn. Daarnaast is de schuldenlast onverantwoord hoog. Helaas, Rutte 1 t/m 4 negeren dit en mensen doen kennelijk gewoon mee in de ratrace. Gaat dit fout? Gegarandeerd! En wie zit er dan op de blaren? Niet de geldverstrekkers….

    Vraag uzelf eens af, als u een auto koopt (er is op dit moment schijnbaar een tekort aan tweedehands auto’s) waarom is die auto, zodra ik uit de garage rijd 1000 euro minder waard? Waarom zit er geen “overwaarde” op die auto?? Nu kan ik allerlei accessoires in de auto bijplaatsen maar dan nog… geen “overwaarde”. Alleen Nederlandse huizen hebben een fictieve overwaarde waar we dan de OZB op los laten.

    Conclusie, “overwaarde” is bullsh*t. Je had die pas achteraf als je meer kreeg voor de woning dan je betaalde…. En… maak u klaar voor de crash (zie Engeland hoe dat er uit gaat zien die lopen iets voor). Sterkte…