Registeren Inloggen

Rechter bepaalt: huiseigenaar mag zonder ‘afsluitboete’ van het gas af

Een huiseigenaar die van het gas af wil, hoeft niet te betalen voor het verwijderen van de gasaansluiting als ze de netbeheerder daarvoor geen opdracht geeft. Dat bepaalt de kantonrechter in Assen begin augustus. De zaak is aangespannen door Meppelaar Stefan Boerma. Hij is het niet eens met de rekening die netbeheerder Rendo stuurt, als deze de gasmeter uit zijn huis verwijdert.

Van het gas af

Stefan Boerma heeft na de installatie van een warmtepomp en zonnepanelen geen gas meer nodig.  Eind 2018 zegt hij zijn leveringscontract voor gas op bij zijn energieleverancier. Daarmee wordt ook de relatie met netbeheerder Rendo beëindigd. Rendo moet vanwege de veiligheidseisen de gasaansluiting uit zijn huis verwijderen, maar van Boerma hoeft dat niet. Hij geeft er geen opdracht toe. Na enkele maanden verwijdert Rendo de gasaansluiting uit eigen beweging en krijgt Boerma alsnog een factuur van honderden euro’s. Boerma weigert te betalen en Rendo dagvaart de huiseigenaar voor  de rechtbank.

Gasaansluiting moet weg  

Huiseigenaren die gasloos willen wonen, zijn volgens de netbeheerders verplicht om verwijdering van de gasinstallatie aan te vragen. De meter en de aansluiting laten zitten levert niet alleen een veiligheidsrisico op, maar vraagt ook om onderhoud, wat weer geld kost. De factuur voor het verwijderen van de aansluiting verschilt per netbeheerder en kan oplopen tot 800 euro. Elk jaar gaan duizenden mensen in Nederland van het gas af. In de meeste gevallen geven die mensen opdracht tot verwijdering van de gasaansluiting via de website mijnaansluiting.nl. En komen dan voor hoge kosten te staan. Al jaren leidt dit tot irritatie onder huiseigenaren. Boerma besluit geen opdracht tot verwijdering te geven. En komt voor de rechter te staan.

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat Boerma niet hoeft te betalen, omdat hij geen opdracht tot het verwijderen van de gasaansluiting heeft gegeven. Daarnaast stelt de rechtbank dat de verwijdering van een gasaansluiting niet tot de kern van de overeenkomst met de netbeheerder behoort. En dat er geen rechtsgrond is die huiseigenaren die van het gas af gaan, dwingt te betalen. Tot slot vernietigt de rechtbank de Algemene Voorwaarden van Rendo, omdat Boerma die pas na het sluiten van het contract kreeg.

Reactie Netbeheer Nederland

Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van Netbeheerders in Nederland, bekijkt momenteel wat de consequenties van de uitspraak zijn en of deze voor alle huiseigenaren geldt die van het gas af gaan.  Maar één ding staat voor Netbeheer Nederland als een paal boven water. “Dit is een kwestie die opgelost moet worden”, zegt woordvoerder Jenny Huttinga. “Wij moeten de gasleiding weghalen en dat kost nu eenmaal geld. De vraag is wie dat gaat betalen. En daarbij is de politiek aan zet.” De Tweede Kamer heeft in februari een wetswijziging aangenomen die bepaalt dat de ene helft van de rekening wordt betaald door de gasverlater en de andere helft door de netbeheerder. “Maar hoe doen we dat in de toekomst als steeds minder mensen gas gebruiken? Betaalt een klein groepje achterblijvers dan alle onkosten?”

Geef een reactie

Reactie

    Ha, mooi gezegd door Netbeheer;
    Maar één ding staat voor Netbeheer Nederland als een paal boven water. “Dit is een kwestie die opgelost moet worden”, zegt woordvoerder Jenny Huttinga. “Wij moeten de gasleiding weghalen en dat kost nu eenmaal geld. De vraag is wie dat gaat betalen. ……

    Installatie is eigendom van Netbeheerder, huiseigenaar betaald vastrecht voor onderhoud, dus ook voor aanpassingen of verwijderen lijkt me.
    Wordt naar mijn bescheiden mening dus niet door ‘enkelen die over blijven’ betaald maar uit de pot vastrecht.