Registeren Inloggen

Dit zijn de redenen waarom huizen in de brand vliegen

In 2020 vielen er 32 doden door een woningbrand. Meer dan 56 procent van de slachtoffers was ouder dan 50 jaar. Maar wat zijn de meest voorkomende oorzaken van zo’n woningbrand? En hoe kun je het voorkomen? Wij vragen het aan Jet Vroege van de Nederlandse Brandweer.

1. Roken

“Roken is de voornaamste oorzaak van een brand. Het gaat om 33 procent van alle woningbranden. Sinds 2011 zijn er wel zogenaamde zelfdovende sigaretten, maar deze werken niet goed genoeg. Het is dan ook belangrijk dat u zich bewust bent van de gevaren. Zorg ervoor dat u sigaretten goed dooft voor u de ruimte verlaat. Het liefst door een laagje water in de asbak te doen. Rook ook nooit in bed. Uw kleding of het meubilair kan vlam vatten en het huis uit vluchten is dan minder makkelijk.”

2. Koken

“Een groot aantal branden ontstaat in de keuken. Er zijn veel manieren waarop dit kan gebeuren. Houd de aandacht er daarom bij en loop nooit weg. Als u toch even uit de keuken moet, zet dan een kookwekker zodat u de pan op het vuur niet vergeet. Ook is het verstandig om brandbare spullen zoals theedoeken ver bij het fornuis vandaan te houden. Ontstaat er toch een vlam in de pan? Blus dan nooit met water. Dat leidt tot een explosie. Doe de deksel op de pan, zet het fornuis en de afzuigkap uit en laat het een uur zo staan.”

3. Stoken

“Stook je de open haard verkeerd, dan heb je kans op een schoorsteenbrand. Bij deze branden vat opgehoopt roet in de schoorsteen vlam. De rookgassen en vlammen kunnen zich ook door de woning verspreiden en dat is gevaarlijk. Laat daarom je schoorsteenkanaal één keer per jaar vegen. Als u stookt doe dit dan met schoon en droog hout. De Zwitserse methode van stoken is een relatief schone manier. Hoe dit werkt leest u op de website van de brandweer.

4. Elektrische apparaten

“Dit kan variëren van drogers tot telefoons en elektrische fietsen. Het gevaarlijkst zijn de drogers. Als er te veel stof ophoopt in het filter, kan hij vlamvatten. Maak het filter daarom na iedere droogbeurt schoon. Elektrische apparaten zoals fietsaccu’s en telefoons kunt u het beste met de originele kabels opladen. Doe dit altijd als u in de buurt bent. Laad apparaten ook niet op als ze in de stand by modus staan.”

5. Elektriciteit

“Ook stekkerdozen en elektrische installaties zijn een risico. Het belangrijkste is dat u stekkerdozen niet met elkaar verbindt en dat u één stekkerdoos per stopcontact gebruikt. Als we het over snoeren hebben, let er dan op dat u ze helemaal uitrolt en dat ze onbeschadigd zijn. Hetzelfde geldt voor stekkers.”

Hoe bereidt u zich voor op brand?

“Zelfs als u voorzichtig bent, kan een brand voorkomen. Zorg er daarom voor dat uw huis brandveilig is en denk goed na over wat u moet doen als er brand in uw huis uitbreekt. Via welke route gaat u naar buiten, waar liggen uw sleutels en welke hulp heeft u nodig? Door hier van tevoren over na te denken en maatregelen te nemen, ben je voorbereid als er daadwerkelijk brand uitbreekt.

Checklist: Is jouw huis brandveilig?

Geef een reactie

Reactie

    Veel apparaten met een hoog wattage (stroomvreters, hoe nuttig of nodig ook) worden gevoed met een veel te dun verlengsnoertje. Dit kan daardoor veel te heet worden en in brand vliegen.