Registeren Inloggen

Studenten willen boete voor huisjesmelkers bij te hoge huur

Huisjesmelkers maken het veel te bont bij de verhuur van studentenkamers. En ze komen ermee weg. 80 procent van de studenten betaalt een te hoge huurprijs. En vaak zijn het de ouders die de rekening betalen. Tijd voor een huisjesmelkersboete, stellen studentenvakbond LSVB en vakbond FNV Young & United. Ze zijn een petitie gestart.

8 van de 10 betaalt teveel

Het is helaas een herkenbaar beeld voor veel studenten en hun ouders. Met veel moeite heeft de student eindelijk een kamer gevonden. Eindelijk op eigen benen. Hoewel vader en moeder vaak nog moeten bijspringen omdat de huur hoog is. En vaak ook te hoog. Dat blijkt uit het Check-je-kamerrapport, een steekproef van de LSVB onder 5000 studenten.  8 van de 10 studenten betaalt teveel voor de kamer. Gemiddeld 106,90 euro per maand te veel. De kamers zijn beoordeeld op basis van het woningwaarderingsstelsel.

Verhuurders ongestraft

De verhuurders die de te hoge huren vragen doen dat vaak ongestraft. Studenten kunnen zich wel melden bij de Huurcommissie, om de kamer te laten toetsen. Maar dat durven ze vaak niet. Ze hebben meestal een tijdelijk huurcontract en de huurbaas kan ze er makkelijk uitzetten. Door de krapte op de kamermarkt accepteren ze dan toch maar de hoge huurprijs. En schakelen ze ook niet de Huurcommissie in.

Misbruik van kamernood

LSVB-voorzitter Lyle Muns:  “Er is een groot tekort aan studentenwoningen door de crisis op de woningmarkt. Huisjesmelkers maken hier misbruik van door te hoge huurbedragen vast te stellen en studenten financieel uit te knijpen. Dergelijke huurbedragen zijn wettelijk verboden. Maar de mogelijkheid tot beboeting ontbreekt. En zo krijgen huisjesmelkers geen enkele stimulans om hun gedrag aan te passen.’’

Huisjesmelkersboete

Het is hoog tijd om die huisjesmelkers aan te pakken, stellen de LSVB en de jongerenvakbond FNV Young & United. Want ook werkende jongeren krijgen te maken met woekerhuren. En om dat te onderstrepen zijn actievoerders namens de belangenorganisaties op maandag 16 november naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken getogen. Gehuld in koeienkostuum met de niet mis te verstane boodschap: wij worden uitgemolken. Voer zo snel mogelijk een huisjesmelkersboete in.

Petitie

De actievoerders hopen hiermee aandacht te verkrijgen van minister Kajsa Ollongren. LSVb-voorzitter Lyle Muns: ‘’Het is tijd dat de minister studenten in het vizier krijgt. En niet alleen woorden, maar ook daden gaat gebruiken om de situatie voor studenten te verbeteren.’’  Wie de oproep voor een huisjesmelkers boete wil ondersteunen, kan dat doen door de petitie te ondertekenen. En omdat het niet alleen studenten aangaat, worden vooral ook hun ouders uitgenodigd dat te doen.

Geef een reactie