Registeren Inloggen

Vastzitten in huis door te weinig openbare toiletten

“Mag ik hier gebruik maken van de wc?” Door corona wordt deze vraag nog vaker dan normaal met “nee” beantwoord. Het tekort aan openbare toiletten is voor veel mensen met een medische achtergrond reden om minder vaak de deur uit te gaan. En dat is een probleem. Gaan gemeentes dit oplossen?

Plas-eenzaamheid

Ursula Garconius (68) is diabetespatiënt. Zij ondervindt dagelijks aan den lijve wat het betekent om te vragen of ze even naar het toilet mag, en dan een ‘nee’ op het request te krijgen. Na een aantal weigeringen moest ze eens noodgedwongen in de binnenstad van Den Haag op straat plassen. Ze voelt zich onzeker en blijft nu liever in de buurt van haar eigen huis. Hierdoor voelt ze zich eenzamer.

Gemeentes moeten dit oplossen

Dit mag toch niet de bedoeling zijn? Volgens Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting is dit onderwerp taboe. Zij vindt dat we hier meer over moeten praten. De impact van isolement en eenzaamheid is groot. Iedereen moet gebruik kunnen maken van een openbaar toilet, ook mensen zonder medische problemen. Het tekort aan wc’s moet worden opgelost en Tool stelt de gemeentes hier verantwoordelijk voor. Samen met de door haar opgerichte Toiletalliantie, maakt ze zich hard voor verandering.

Helpt de Medisch Toiletpas?

Mensen met een medisch probleem dat invloed heeft op toiletgebruik, kunnen bij stichting Medisch Toiletpas Nederland een pas aanvragen. Het idee van deze pas is, dat u sneller wordt toegelaten bij de wc van een openbare gelegenheid of instelling. Maar Eric Weber, de voorzitter van deze stichting, vertelt over verontruste berichten van leden in coronatijd. Die merken een toename van het aantal weigeringen. Weber gaat met een verborgen camera op pad om zelf te ervaren waar hij wel en niet welkom is.

Waar is een wc?

Er is niet alleen een tekort aan openbare toiletten, het is ook onduidelijk waar je ze kunt vinden. De makers van de Hoge Nood app bedachten hier een handige oplossing voor. Met een overzichtelijk app vindt u alle openbare toiletten in de buurt van waar u bent of naartoe gaat. Ook geeft men aan waar er extra mobiele wc’s te vinden zijn.

Trek aan de bel

Herkent u zich in bovenstaand verhaal? Laat uw stem dan horen! Op het forum van Meldpunt, bij de Toiletalliantie of bij uw eigen gemeente.

Geef een reactie

Reactie

    Een bekend verhaal. Net als de struikelstoepen, de ontoegankelijke winkels en organisaties, de miskenning van 3 miljoen Nederlanders met mobiliteitsproblemen en meer. Maar ja..het beleid valt onder Hugo de Jonge. Die al sinds het VN verdrag 2016 geen blijk heeft gegeven van inlevingsvermogen op dit vlak. Na 15 jaar inzet in toegankelijkheid op dit vlak heb ik het inmiddels opgegeven. Hopelijk zorgt corona voor de ultieme doorbraak….