Registeren Inloggen

Veel branden in seniorenflats, meldsystemen niet goed

In 2018 ontstond er 15 keer brand in zorgcentra en seniorenflats. In de maand januari van het volgende jaar maar liefst 3 keer, tweemaal met dodelijke afloop. Brandmeldsystemen zijn vaak niet berekend op senioren. “We vonden de licht dementerende vrouw zittend op een brandend bed.”

Donderdag 17 januari was het weer zo ver. In de seniorenflat Oranjepark in Soest brak om 4 uur ’s nachts brand uit in een appartement op de derde verdieping. Daarbij kwam een 100-jarige bewoonster om het leven. De 69 bewoners van de flat moesten tijdelijk geëvacueerd worden.

Lector brandpreventie René Hagen: “Bewoners in seniorenflats wonen daar zelfstandig en hebben geen 24-uurszorg zoals bijvoorbeeld in verpleeghuizen of ziekenhuizen. Daarom moeten ze zelf zorgen voor hun brandveiligheid.”

“Ik vraag me af, is het hier nog wel veilig?”
-Bewoonster Oranjepark

Hagen vertelt dat ouderen in deze flats het vaak moeten hebben van goedkope rookmelders op batterijen, als ze al een rookmelder hebben. Die melders voldoen niet. Het alarmgeluid is niet hard genoeg. Ook zijn de rookmelders niet aan elkaar gekoppeld, laat staan dat ze verbonden zijn met een meldkamer.

Vluchten is voor senioren moeilijk

Hagen deed voor het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid) onderzoek naar branden in 69 seniorenflats (IFV, Branden in seniorenflats, 2016). “Seniorenflats hebben van overheidswege geen speciale brandvoorzieningen en dat is risicovol. De systemen in de gebouwen gaan ervan uit dat een bewoner binnen 3 minuten de brand ontdekt, alarm slaat en vertrekt uit de woning. Uit ons onderzoek blijkt dat senioren dit bij lange na niet halen. Slachtoffers worden meestal in de woning zelf of vlak daarbuiten gevonden. Ze kunnen ook nog eens minder goed dan jongere mensen tegen de giftige rook die bij branden vrijkomt.

De overheid schaft de verzorgingstehuizen af, iedereen moet langer thuis wonen, maar ze zetten minder zelfredzame senioren in flats die niet gebouwd zijn voor deze oudere doelgroep. Ze willen er niet aan, maar de regelgeving moet echt aangepast worden zodat onze ouderen een brandveilige oude dag hebben.”

“Ze zat op een brandend bed”

Thuiszorgmedewerker: “Via de alarmeringsknop kregen we een melding binnen van een adres waar de licht dementerende bewoonster af en toe valt. Toevallig konden we met z’n tweeën gaan. Het was 6 à 7 minuten rijden. Eenmaal aangekomen bleek bij het openen van de voordeur het huis vol rook te staan.

Startend met zoeken in de keuken – waar het meestal misgaat – vonden we de bewoonster zittend op de rand van haar brandende bed. We hielden het eigenlijk niet uit, toch zijn we met onze jassen voor de mond bij de bewoonster gekomen en hebben haar mee naar buiten genomen. Mijn collega heeft hoofdpijn overgehouden en ik een raar gevoel in mijn buik. In het slechtste geval doen wij er circa 30 minuten over om op locatie te zijn.”

Kamerbrief

Donderdag 31 januari stuurde de Minister van Binnenlandse zaken Kajsa Ollongren een brief aan de Tweede Kamer over de laatste stand van zaken met betrekking tot de brandveiligheid van ouderen. Deze brief kun je hier lezen.

Meer hierover vrijdag 1 februari in de uitzending van Meldpunt.

Beschrijving foto boven artikel: Hulpdiensten bij een zeer grote brand in zorgcentrum ’t Heycop in Breukelen. Bewoners worden geëvacueerd.

Geef een reactie