Registeren Inloggen

Veel cv-ketels stuk door de kou, installatiebranche overbelast

Door de heftige kou vallen veel meer cv-ketels uit dan normaal. Bij installatiebedrijven in het heel het land staat de telefoon roodgloeiend, zegt branchevereniging Techniek Nederland. Om niemand in de kou te laten zitten, draaien de storingsdiensten overuren.

Op volle kracht

De uitval van cv-ketels is veel hoger dan normaal. “Dat komt omdat ketels op vol vermogen moeten draaien.” vertelt Dick Reijman van Techniek Nederland, de branchevereniging van installateurs. Veel cv-ketels staan door de kou 24 uur per dag aan. En sommigen trekken dat niet. “De ketels die nu stuk gaan, zijn vaak oudere ketels die al vervangen moeten worden. Of die geen of weinig onderhoud hebben gehad.” Installatiebedrijven door heel het land hierdoor worden platgebeld. Installateurs draaien overuren, want niemand mag met deze temperaturen in de kou zitten.

Gevaarlijke situatie

Installateurs treffen tijdens deze vorstperiode veel kleumende bewoners aan. Maar stuiten ook op gevaarlijk situaties. Bijvoorbeeld huizen waar alle ventilatie-openingen zijn dichtgemaakt om de kou buiten te houden. In combinatie met een geiser, een gaskachel of een ander open gastoestel geeft dat het risico op koolmonoxidevergiftiging. En dat is levensgevaarlijk. Want ook als het vriest, moet u ventileren. En zo zijn er nog meer tips.

Tips om uitval te voorkomen

Denk even niet aan de electriciteits- en gasrekening. “Zet alle radiatoren aan. Zeker bij oudere woningen, die vol in de wind staan.” vertelt Reijman. “Als leidingen langs buitenmuur lopen, loop je de kans dat ze bevriezen. Zet daarom ook de radiatoren aan in de kamers waar je niet komt.”  Ook is het verstandig om bij strenge vorst  de thermostaat ’s nachts niet lager dan 17 graden te zetten. Dan is de woning ’s ochtends bij strenge vorst sneller op een aangename temperatuur.  En dan hoeft de cv-ketel niet zo hard zijn best te doen. Maar de belangrijkste tip volgens Reijman: laat de cv-ketel regelmatig controleren. Dit kan problemen voorkomen, zeker in koude tijden als u daar niet op zit te wachten.

Met deze tips gaan uw stookkosten omlaag

Geef een reactie

Reacties (3)

    Ik stook nu niet harder dan anders, zo’n 21 graden. Snachts gaat de thermostaat gewoon op 14/15 graden en in de ochtend staat ie nog op 18 graden.

    Dit is een paniek verhaal van de installateurs en pers.

    De meeste ,ik denk ALLE ketels zijn zwaar over bemeten. Dat een CV ketel 24 uur moet branden is totale onzin.

    Mijn CV combi schakeld automatisch af om 23.oo h. Komt om 7.3o h. weer bij. Nachtstand 15 graden. De ketel komt s`nachts niet bij. Ik verstook niet veel meer dan afgelopen week toen het niet vroor.

    Mijn huis is goed geïsoleerd. 1997. ketel van 07- 1997. Totaal 23861 m3. gas ! verbruik. Kamer 60 m2. Vrijstaand in buitengebied. Goed ingeregeld.
    Zet de radiatoren op slaapkamers of andere niet gebruikte ruimtes. een draadje open.
    Als u ze nu helemaal dicht heeft zo laten. Metaal oxidatie is bezonken. Draar je de kraan open bstaat de kans dat de mechanische drieweg klep niet meer goed sluit door vuil.De waterdruk zal dan langzaam oplopen. Houd dat in de gaten. Even aftappen tot 1,1 bar en geen problemen. Het omgekeerde van water bij vullen. Prettige winter. Henk.

    Mij ketel is 23 jaar oud, wordt elk jaar nagekeken en heeft nog nooit geweigerd. Eens met Terpstra. Paniekverhaal. Op mijn slaapkamer stook ik nooit. Het is daar 10 graden het jaar door. Ook niet op de badkamer of in andere ruimtes dan woonkamer en keuken. Ik heb een hoekwoning. Dankzij de laatst uitgevoerde isolatie van de buitenmuur spaar ik 400 kuub gas per jaar.