Registeren Inloggen

Vereniging Eigen Huis onderzoekt oneerlijke biedingen op woningmarkt

Op zoek naar een nieuw huis? Grote kans dat de zoektocht moeizaam gaat en u geregeld bij biedingen achter het net vist. De woningmarkt staat onder druk. En dat leidt volgens Vereniging Eigen Huis tot oneerlijke praktijken bij de koop of verkoop van een woning.

Blind bieden

Het grootste deel van de woningen wordt boven de vraagprijs en via een inschrijving verkocht. Dit betekent dat geïnteresseerde kopers de kans krijgen om binnen een bepaalde tijd ‘blind’ een bod uit te brengen. Zij weten dus niet welke andere biedingen er zijn en hoe groot hun eigen kans is op de woning.

Makelaars maken oneerlijke afspraken

Onlangs verschenen er berichten in de media over het gebrek aan openheid in dit biedingsproces en de rol die makelaars hier mogelijk in spelen. Zo lijkt het erop dat sommige aankoop- en verkoopmakelaars onderlinge afspraken maken over de verkoop van woningen en uitsluitend biedingen doorgeven van klanten van bevriende makelaars. Vereniging Eigen Huis krijgt hier zelf ook geregeld meldingen over binnen van mensen die op zoek zijn naar een woning.

Biedingen onder voorbehoud afgewezen

Het lijkt er volgens Vereniging Eigen Huis op dat kopers soms bewust buitenspel worden gezet als zij zonder aankoopmakelaar een bod doen of als zij vragen om een voorbehoud van financiering of een bouwkundige keuring.

Benadeeld? Meld het Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis wil weten hoe groot deze problemen op de woningmarkt nu precies zijn en opent daarom een meldpunt voor kopers en verkopers die zich benadeeld voelen bij de koop of verkoop van een woning. Hierop kunnen zij vertrouwelijk hun ervaringen kwijt. Heeft u het gevoel benadeeld te zijn bij de koop of verkoop van uw woning omdat de bieding niet eerlijk verliep? En denkt u dat de makelaar hierin een dubieuze rol speelde? Dan kunt u dit melden bij Vereniging Eigen Huis.

Bron: Vereniging Eigen Huis

Geef een reactie