Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: Geluidsoverlast van airconditionings en warmtepompen

Oplopende temperaturen in combinatie met de overgang naar een gasloze samenleving zorgen voor een toename van airconditionings en warmtepompen. Meldpunt ontvangt geregeld klachten over geluidsoverlast van de buitenunits van deze elektrische apparaten. Wat zijn hiervoor de regels en waar kunnen deze apparaten het beste worden geplaatst? 

Toename airco’s en warmtepompen

Over 6 jaar moeten anderhalf miljoen Nederlandse woningen van het gas af zijn. En vanwege de klimaatverandering is de verwachting dat de zomers warmer zullen worden. Die combinatie zal de komende jaren zorgen voor een forse toename van airco’s en warmtepompen, met als gevolg vele zoemende of brommende kasten buiten de woningen en gebouwen.

Overlast van geluid airco’s en warmtepompen

Jurjen Bakker heeft al 7 jaar overlast van het geluid van airco’s en warmtepompen vlakbij zijn huis. Onlangs zijn er weer 2 nieuwe airco’s bijgeplaatst waardoor het totaal op 5 komt. Volgens Bakker worden hier de geluidsnormen overschreden. Hij is al bij de gemeente en bij buurtbemiddeling geweest, maar niemand wil hem helpen. Bakker voelt zich een roepende in de woestijn. Meldpunt schakelt een geluidsexpert in die metingen doet. Elles de Bruin bespreekt de geluidsoverlast van airco’s en warmtepompen met geluidsdeskundige Erik Roelofsen en Thomas Piessens van Techniek Nederland.

Broer die 3 miljoen euro zou hebben ontvreemd van zijn moeder, wint hoger beroep

En verder: Op 12 januari van dit jaar liet Meldpunt het verhaal zien van Gerard (niet zijn echte naam) die zijn broer en schoonzus ervan beschuldigt meer dan 3 miljoen euro en sieraden te hebben gestolen van hun (schoon)moeder. De beschuldigde broer, die het beheer had over de bankrekeningen van zijn dementerende moeder, verloor de civiele rechtszaak waarin hij zich niet verdedigde. Maar als broer en schoonzus in hoger beroep het vonnis aanvechten, volgt een andere uitspraak.

Het gerechtshof oordeelt dat dat niet kan worden bewezen dat de broer geld heeft gestolen en financieel misbruik van zijn moeder heeft gemaakt. Wel moet hij een lening van 454 duizend euro terugbetalen. De uitspraak inzake de sieraden blijft hetzelfde: schoonzus heeft inderdaad geen recht op een dure ring van moeder. Elles de Bruin praat over de uitspraak door met erfrechtadvocaat Joost Diks en fiscaal jurist Nickey Smelt. Ook geven zij tips hoe u als ouder en als kind financiële zaken zo kunt regelen dat het niet tot een rechtszaak hoeft te komen.

De uitzending van Meldpunt is te zien op vrijdag 26 april om 19:50 uur bij MAX op NPO 2. Of bekijk de uitzending later hier terug.

(Foto: MAX)

Geef een reactie