Registeren Inloggen

Warmtepomp verplicht: Consumentenbond en VEH willen meer duidelijkheid

De plannen van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) om een hybride warmtepomp of andere ‘groene’ optie vanaf 2026 verplicht te stellen zijn ambitieus, vinden Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis. Maar de belangenclubs hebben nog wel vragen over de kosten en uitvoerbaarheid. Bijvoorbeeld met het oog op de personeels- en materiaaltekorten in de installatiebranche.

Hybride warmtepomp verplicht

Het kabinet gaat het vanaf 2026 verplichten om minstens een hybride warmtepomp te installeren als de cv-installatie in huis aan vervanging toe is. Dat moet ervoor zorgen dat de Nederlandse woningen sneller verduurzamen. Een dergelijke pomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Zo’n apparaat gebruikt ongeveer 60 procent minder gas dan de traditionele cv-ketel. Voor huizen die niet geschikt zijn is bijvoorbeeld een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet mogelijk. Tot 2030 is er subsidie voor woningeigenaren om te helpen bij de aanschaf.

Hoge kosten

VEH zegt de plannen van De Jonge ambitieus te vinden, maar geeft ook aan dat een hybride of volledig elektrische pomp een stuk duurder is dan een reguliere cv-ketel. “Dan heb je het over duizenden euro’s”, zegt een woordvoerder. “En daar komen vaak nog kosten bij als je je huis eerst geschikt moet maken. Bijvoorbeeld met isolatie maar ook door het vervangen van de verwarmingsinstallatie.”

Duizenden euro’s voorschieten

De Consumentenbond is vooral benieuwd hoe de minister “het probleem van voorfinanciering” wil aanpakken. Nu is het volgens de bond zo dat gebruikers zelf het volledige bedrag voor de pomp moeten voorschieten en daarna pas subsidie krijgen. “Er wordt gesproken over hoe dat anders te regelen”, stelt de bond. “Dat is voor ons een belangrijk punt. Niet alle consumenten lukt het immers om duizenden euro’s voor te schieten.” Nu kosten de goedkoopste hybride warmtepompen volgens de Consumentenbond na aftrek van subsidie zo’n 2500 à 3000 euro. Wel verwacht de organisatie dat de prijzen gaan dalen richting 2026.

Te weinig installateurs

Beide organisaties waarschuwen dat het tekort aan installateurs roet in het eten kan gooien. Volgens VEH geldt er nu al een wachttijd van een jaar voor een (hybride) warmtepomp en zijn voor het inregelen daarvan ervaren mensen nodig. Bovendien vindt de belangenorganisatie dat huiseigenaren op tijd advies moeten krijgen over wat er nodig is voor de aanschaf van een warmtepomp. VEH wijst er ook op dat het stroomnet in Nederland op veel plekken al aan zijn maximumcapaciteit zit.

Bron: ANP

Geef een reactie

Reacties (4)

    Koop alvast reserve ketel dan haal ik 2050 wel
    Zou beter zijn om waterstofgas te gaan gebruiken voor ipv gas minder infrastructuur minder investeringen en minder overlast veel compacter en warmte is gegarandeerd

    Niet doen Rinus. Er liggen straks genoeg CV ketels op de markt waar niets aan mankeert. Er is vast wel een slimme opkoper die ze verzameld voor een buurland. En anders haal je er een uit Belgie. of Duitsland.

    Let wel, mijn professionele berekening, Een warmte pomp vreet meer stroom, dan mijn gebruik. Beide op jaarbasis. Zet daar een paar kwarts of andere elektrische verwarming elementen tegenover Aan het plavond en onder het vloerkleed, en je hebt weinig kosten en heel veel herrie minder. Zie ook ander stuk.

    Ik moet toch eens leren lezen, Als ik het goed begrijp, moet ik als mijn CV het begeeft een hybride warmtepomp aanschaffen, en tegelijkertijd een nieuwe CV ketel om niet in de kou te zitten. Dat is dubbelop fabriceren , onderhouden .Dus dubbelop CO2 fabriceren. en meer afval produceren. En mij op een meervoud van kosten jagen.
    Het armenhuis is er niet meer. Te weinig bruggen om onder te slapen. Goedkoop huis eveneens.
    Is dit wel een goed plan Hugo?. Weet van niet. Meer apparaten, meer onderhoud en minder personeel. Dus wordt het onderhoud nog meer afgeraffeld.
    Dus kans op meer slecht onderhoud waaruit volgt gevaarlijke situaties. Koolmonoxide vergiftiging. Ook de levensduur wordt er niet beter op. Mijn Cv ketel is 25 jaar jong.
    Wat goed werkt moet je niet aan komen. C.q sleutelen.
    Het is een ondoordacht politiek besluit Hugo. Gaat dus niet door.!
    Bij 6 a 7 duizend m3 gasverbruik een keer schoonmaken. Bij 12/15000m3 verbruik de ontsteking vervangen. Dat is het. Heb je pech, dan kan een elektronika component of anderzinds vervangen moeten worden. Neem nimmer een onderhoud kontrakt of huur toestel. Ga dat eens narekenen. 10 jaar een onderhouds beurt is de prijs van een nieuwe ketel.

    Te vaak staat bij mij buren de reparatie wagen op de oprit. Ze zitten al ver in hun derde ketel vervanging.

    […] zijn aangesloten. De hybride is een tussenstapje naar een duurzame toekomst. Het kabinet gaat vanaf 2026 verplichten om minstens een hybride warmtepomp te installeren als uw cv-installatie in huis aan vervanging toe is. Dat moet ervoor zorgen dat de Nederlandse […]