Registeren Inloggen

Er komt een fonds voor verwijderen van uw asbestdak

Het kabinet wilde asbestdaken verbieden maar dit plan ging niet door. Het zou burgers op grote kosten jagen. Daarom richt de regering nu een fonds op dat het verwijderen van asbestdaken moet stimuleren. Huiseigenaren kunnen uit dit fonds geld lenen om asbestverwijdering te bekostigen.

Het fonds

Het fonds wordt gevuld door het Rijk, de provincies, de gemeentes en banken. Van 2020 tot en met 2028 kunnen huiseigenaren hier gebruik van maken.

In actie komen

Stientje van Veldhoven, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, hoopt dat mensen in actie komen door het fonds. Ze wil dat mensen zo snel mogelijk hun dak vervangen en hoopt dat de hoge kosten hiervoor nu geen obstakel meer vormen.

Kabinetsplan afgewezen

Het fonds komt in de plaats van een plan om vanaf 2025 asbestdaken verbieden. Dit plan komt wel door de Tweede Kamer, maar de Eerste Kamer stemt in 2018 tegen. Mede dankzij een petitie, ondertekend door 3.000 huiseigenaren, die zij aanbieden in Den Haag.

Asbestdak is gevaarlijk

Het voor mensen giftige asbest is al 25 jaar verboden om te gebruiken als bouwmateriaal. Maar veel daken zijn ouder dan dat, en hierin zit de vezel dus nog verwerkt. Daken zijn nog de grootste bron van asbestvezels in Nederland. Deze vezels kunnen ernstige ziektes veroorzaken zoals longkanker.

Heeft u asbest in uw huis?

Hoe weet u of u asbest in uw huis heeft? Lees ons artikel. Weet u al dat er asbest zit in uw huis en wilt u dit laten verwijderen? Bekijk dan ons artikel over hoe u dit aanpakt.

Bron: NOS, Rijksoverheid

Geef een reactie