Registeren Inloggen

Acht vragen over de hoge energieprijzen. Consumentenbond geeft antwoord

De energieprijzen zijn torenhoog. Op de redactie van Meldpunt komen veel vragen binnen over dit onderwerp. Wat moet je doen: blijven zitten bij de huidige energieleverancier of overstappen? En loont het om nu zonnepanelen te kopen? Joyce Donat van de Consumentenbond beantwoordt 8 vragen over de hoge prijs van gas en elektriciteit.

Mijn energiecontract loopt af. Moet ik blijven zitten of overstappen?

“Op dit moment krijg je bij alle energiemaatschappijen een variabel contract aangeboden voor onbepaalde tijd. U kunt het beste bij uw huidige leverancier blijven zitten, in het variabele tarief. U kunt altijd kijken of een variabel tarief elders goedkoper is. Als de prijzen op de energiemarkt wat stabieler worden, komen de leveranciers naar verwachting weer met vaste contracten voor bepaalde tijd. De leverancier bepaalt welke contracten er beschikbaar zijn.

Ik heb een contract met variabel tarief. Mijn energiemaatschappij  hanteert verschillende variabele tarieven voor verschillende klanten. Hoe kan dat?

“Dat heeft te maken met het moment van inkoop en het moment van aanbieden. Een energiemaatschappij maakt een berekening op basis van overstappers en zittenblijvers. Mensen die al variabel zaten, blijven vaak zitten. Op basis van dit gegeven koopt de energiemaatschappij eerder in. Voor personen die overstappen en nieuwe klant worden, wordt vaak later ingekocht.  En dat is nu dus op een ongunstiger, duurder moment. Voor hen is de energie duurder.”

Ik kan niet geloven dat mijn energieverbruik zo hoog is. Ik woon alleen en heb de verwarming amper aan. Hoe kan ik zien wat welk apparaat veel energie verbruikt?

“Er zijn energieverbruiksmanagers te koop. Dat is een apparaat of app dat inzicht geeft in uw energieverbruik. Op de website van MilieuCentraal kunt u zien welke energieverbruiksmanagers er op de markt zijn. Daarnaast kunt u ook stroommeters in uw in uw stopcontact plaatsen. Met deze stroommeter meet u het verbruik van individuele apparaten meten, zoals uw computer of uw koelkast.”

Ik gebruik stadswarmte, maar ook mijn termijnbedrag is gestegen. Hoe kan dit?

“Dat komt omdat het leveringstarief voor de warmte wordt berekend aan de hand van het gemiddelde tarief voor aardgas. De ACM stelt 1 x per jaar, in december, het maximale tarief vast die de warmteleveranciers mogen rekenen. Consumentenbond vindt de koppeling niet eerlijk en pleit er al langer voor om die los te laten. Daarnaast is stadsverwarming heel vaak niet 100 procent groen. Vaak is er onvoldoende warmteaanbod en moet het worden aangevuld met gasgestookte warmte. Of moet de warmte onderweg extra verwarmd worden. En er is vaak ook elektriciteit nodig voor het transport. Ook dat is duurder geworden.”

Ik heb een contract met 100% groene stroom. Hoe kan het dat ook deze prijzen stijgen?

“Alle stroom die in Europa wordt opgewekt, grijs en groen, komt bij elkaar in een zogenaamd kluwen netwerk. Van daaruit wordt stroom geleverd aan huishoudens. Er geldt één prijs voor die stroom. Omdat grijze stroom veruit in de meerderheid is,  is die bepalend voor de prijs voor álle stroom. Overigens drukt de prijs van groene stroom die totaalprijs wel enigszins. Uiteindelijk als er veel meer groene dan grijze stroom is, werkt het andersom en zal de prijs van groene stroom bepalend zijn.”

Wij betalen een voorschot van 332 euro. Wij denken dat wij aan het eind van de looptijd een heel bedrag terug krijgen. Kunnen wij het voorschot ook naar beneden bijstellen?

“Ja, dat kan bij veel energieleveranciers. Zorg er wel voor dat u niet te enthousiast bent, want dan moet u aan het eind van het jaar toch bij betalen. Als u een slimme meter heeft, kunt u online bekijken of het verbruik enigszins goed is ingeschat. U kunt ook contact opnemen met uw leverancier met de vraag of het voorschotbedrag niet (iets) te hoog is ingesteld.”

Ik ben bang dat mijn energieleverancier failliet gaat. Kan ik dat ergens aan zien?

“Dat is moeilijk te voorspellen en dat kunt u als consument ook niet zien. Zorg er daarom voor dat het maandbedrag van uw energieleverancier klopt. Gebruik het niet als spaarpotje om aan de eind van het contract een leuk bedrag terug te krijgen. Want gaat de leverancier failliet, dan bent u uw geld kwijt. De ACM heeft, onder andere na druk vanuit Consumentenbond, aangegeven scherper te kijken naar hoe leveranciers opereren en of ze hun zaakjes op orde hebben. Dat is geen garantie tegen faillissementen, maar er kan wel eerder worden ingegrepen.”

Moet ik nu zonnepanelen gaan aanschaffen?

“Als je het geld hebt, is dat zeker slim om te doen. Het is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Als u het kan betalen, dan raden wij aan om te kopen. Met huur bent u duurder uit. Ook met geleend geld is kopen meestal goedkoper dan huren. Enige is wel dat met lenen je een BKR-registratie krijgt, met huren niet. Er zijn inmiddels meerdere aanbieders die zonnepanelen te huur aanbieden. Energieleveranciers Vattenfall, Essent en bedrijven als Zelfstroom, HalloStroom en Solease. Na de vaste huurperiode van meestal 10 jaar kun je de zonnepanelen overnemen. Op de website van de Consumentenbond staan de voor en nadelen uitgebreid beschreven. Een andere optie is om een zonnepaneel op locatie te kopen”

Meer weten?

Wilt u meer weten over het verlagen van uw energiekosten? Op de website van de Consumentenbond vindt u allerlei informatie over energiezuinig wonen en krijgt u tips en trucs.

Geef een reactie

Reactie

    Die hoge energie-prijzen, bijna de allerhoogste energie-prijzen in West-Europa, zijn niet spontaan ontstaan, maar zijn expres veroorzaakt door energie-belasting op energie-belasting te ‘stapelen’, waardoor de prijzen nu extreem hoog zijn en Nederland in maart 2022 een inflatiecijfer kende van maar liefst 11,9 procent!

    De gemiddelde Nederlander moet van dit VVD-kabinet van het aardgas af, of dit nu kan of niet.

    In opdracht van dit VVD-kabinet is er ook moedwillig veel te weinig aardgas ingekocht in 2021, waardoor er nu woekerprijzen moeten worden betaald.

    Zie deze reportage van Nieuwsuur:

    https://twitter.com/Nieuwsuur/status/1470499204095254547

    Verder heeft dit VVD-kabinet een profiterende en onnodige ’tussenhandel’ tussen de energie-producent en consument gezet, want volgens de VVD-marktwerking zou dit veel beter en veel goedkoper werken.

    Wij weten nu wel beter…

    Zie deze schokkende reportage van AVROTROS:

    https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/klanten-van-failliete-energiebedrijven-krijgen-niet-de-beste-deal-bij-nieuwe-leverancier/