Registeren Inloggen

Verbod op asbest in daken van de baan

Er komt toch geen verbod op asbest in daken. De Eerst Kamer stemt dinsdag 4 juni 2019 tegen een wetsvoorstel dat asbest in daken verbiedt. Het voorstel kwam eerder nog met een ruime meerderheid door de Tweede Kamer.

Veel Eerste Kamerleden steunen een verbod op asbestdaken. Maar zij zijn bang dat het verbod te snel komt. Volgens de meeste partijen in de Eerste Kamer is het niet haalbaar om alle asbest in korte tijd te verwijderen. Er is te weinig mankracht beschikbaar voor de verwijdering en de prijs voor het verwijderen loopt tot in de duizenden euro’s. Daarom voeren de partijen voorlopig geen verbod in.

Laatste poging

Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven doet een paar uur voor het debat een verwoede poging om de Eerste Kamerleden te overtuigen. In een brief stelt ze voor om het verbod niet in 2024, maar in 2028 in te laten gaan. “Uit het debat heb ik begrepen dat een meerderheid het eens is over het einddoel, het verwijderen van asbest, maar dat het tijdsbestek een pijnpunt is. Daarom doet het kabinet een voorstel om de wet uit te stellen met 4 jaar.” Dat had geen effect.

Driehonderdduizend huizen met asbest

Ruim driehonderdduizend huizen in Nederland hebben een dak met asbest. Het vervangen van een gemiddeld dak kost snel tienduizenden euro’s per woning. Om het opruimen van de daken te stimuleren stopt de overheid 75 miljoen euro in een subsidiepot. Eind 2018 is deze pot leeg en sindsdien zijn mensen weer op hun eigen portemonnee aangewezen.

400.000 euro

Bekijk ook onze video over woningeigenaren die vreesden voor de wet die de Eerste Kamer in juni wegstemt. We spreken huiseigenaren in Rotterdam en Deventer voor wie de verwijdering van asbest in hun huis bij elkaar 400.000 euro zou kosten.

Geef een reactie