Registeren Inloggen

De spannendste sporten die ideaal zijn voor ouderen

Bent u het fietsen, wandelen of baantjes trekken in het gemeentezwembad zat? Het is een misvatting dat ouderen alleen saaie sporten kunnen doen. Deze 8 sporten zijn stuk voor stuk spannend en avontuurlijk en ongelofelijk goed voor onze oudere lichamen.

Balans, reactie, conditie

In deel 2 van een artikel over sporten geven we tips voor 12 spannende sporten voor ouderen waarmee u precies de juiste spieren en organen traint. We tippen een mix van sporten voor beginners (mensen met een hoge fysiologische leeftijd) en gevorderden. Ziet u een sport die u geweldig lijkt, maar waarvan u weet dat u die niet kan? Onderaan dit artikel leggen we uit hoe u deze sport toch kunt gaan doen.

In een eerder deel van dit artikel legt fysiotherapeut David de Bruijn uit dat u moet trainen op conditie, spierkracht van de spieren waarmee u in balans blijft en reactievermogen. U leest het artikel hier.

Vechtsport

Of u nu 40 bent of 75, iedereen die kan lopen kan op vechtsport. Deze sport is fantastisch voor het trainen van uw conditie, balans, houdingspieren en reactievermogen. Bij sporten zoals judo en krav maga leert u hoe u kunt vallen, zonder uw botten te breken. Belangrijk als uw botten brozer worden. Vechtsport is er in versies met hoge impact, zoals kickboksen. Dit is alleen in aangepaste vorm geschikt voor mensen met hogere leeftijd. Een vechtsport als wing chun draait om het vermijden van impact en om balans en controle. Bij deze sport is instappen als oudere makkelijker.

Maar bij elke vechtsport is het ontzettend belangrijk dat u kunt trainen op uw eigen niveau. Informeer vooraf of er seniorenklassen zijn, of voldoende individuele begeleiding. Bespreek met de trainer uw niveau en welke oefeningen u beter niet of juist wel kunt doen. Geen individuele aandacht? Kies dan zeker voor een andere school / sport.

Roeien of kanoën

Natuurliefhebbers gaan het liefst zelf de plassen op met hun eigen of gehuurde kano. Door te roeien traint u de meeste spieren die u nodig hebt om in balans te blijven. Maar roeien in een race-roeiboot met meerdere roeiers is zo mogelijk nog beter. U gebruikt in deze boten ook uw benen en bent onderdeel van een groep. Roeien is een typische studentensport, dus ga wel op zoek naar een vereniging waar ook 50-plussers welkom zijn en waar goede begeleiding is.

Squash

Niet genoeg kracht om een tennisbal het hele veld over te slaan? Het racketspel squash is zo zwaar als u het zelf maakt. U staat in een kleine ruimte en kaatst via de muren de bal naar uw tegenstander. Begin met een squashpartner die hetzelfde niveau heeft als u en kaats rustig het balletje over. Naarmate u sterker wordt, kunt u fanatieker worden. U traint uw reactievermogen, uw conditie, en precies de spieren die u goed in balans houden.

Yoga

Een sport die u zelfs kunt doen als u niet meer kunt lopen is yoga. Deze sport draait om stabiliteit, ook die van de gewrichten. Ideaal voor ouderen dus. Volg lessen op een plek waar aandacht is voor uw niveau. Yoga-oefeningen zijn gemakkelijk aan te passen naar een lichtere of juist zwaardere versie, zoals u ziet in het filmpje over seniorenyoga hieronder. Deze sport is ook goed voor uw geestelijke gezondheid en zorgt dat u lekker in uw vel zit.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Klimmen

Bent u best fit en wilt u dat blijven? Ga dan klimmen. Met deze sport traint u de spieren die u in balans houden intensief. U traint namelijk letterlijk de vaardigheid om niet (van de muur af) te vallen. Bij deze sport beweegt u langzaam en gecontroleerd en is er dus nauwelijks impact op uw gewrichten. Coördinatie komt juist wel aan bod, en klimmen traint de hersenen. Want uitvogelen via welke route u het makkelijkst boven komt, is puzzelen. Doordat de moeilijkheidsgraad van routes in kleuren staat aangegeven is de sport makkelijk aan te passen aan uw niveau. Voor de makkelijkste routes heeft u wel al een flinke conditie nodig. Klimmen is ongelofelijk leuk en spannend, en zelfs deze 85-jarige vrouw lukt het.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Zwemmen maar dan minder saai

Baantjes trekken in een zwembad is ongelofelijk gezond. Maar het gaat op den duur vervelen. Kies eens voor een andere soort zwemmen, zoals schoonzwemmen, synchroonzwemmen, of een van de vele soorten water fitness. Dit laatste komt er meestal op neer dat u in een groep in middelhoog water balans- en fitnessoefeningen doet op muziek. Het heet vaak aqua fit, aqua tae bo, aqua aerobics, etc. Bekijk op de site van het zwembad bij u in de buurt welke groepslessen er zijn. Het grote voordeel is dat u in water niet kunt vallen, en dat de impact op uw gewrichten altijd laag is. Een ideale en vrolijke sport.

Dansen

Dansen kan iedereen, zelfs vanuit een stoel. Er zijn talloze stijlen, en het is een gezellige manier om nieuwe mensen te ontmoeten. De sport is ontzettend goed voor uw balans en conditie, en heeft een lage impact. Zoek een school of club met een niveau dat bij u past. Veel woonplaatsen hebben een dansklas gericht op ouderen.

Wandelen maar dan minder saai

Natuurlijk is wandelen leuk. Maar het kan leuker. Mensen in het noorden van het land kunnen bijvoorbeeld gaan wadlopen. Wadlopen is zwaar want u wandelt door water en over slib en avontuurlijk omdat u voor hoog tij terug op droge wal moet zijn. Ga een paar keer mee op excursie, werk aan uw conditie, en laat u dan opleiden tot wadloopgids.

Want in plaats van wandelen kunt u ook gidsen. U kunt rondleidingen geven in een stad, in een natuurgebied of in een museum. Vaak zoeken organisaties hiervoor vrijwilligers die gratis een cursus kunnen volgen om het vak van gids te leren.

Een andere manier van avontuurlijk wandelen is geocaching. Met een gps-apparaat probeert u een door een ander verstopte schat te vinden. Via Google vindt u meer informatie over deze sport.

Niet fit genoeg?

Lijkt een van deze sporten u erg leuk, maar weet u dat u niet fit genoeg bent? Ga het dan niet forceren, maar zoek begeleiding. Dat kan via sportinstructeurs die u persoonlijk helpen of via een zorgprofessional zoals een fysiotherapeut. Bespreek wat uw doel is, en geef aan dat u samen een plan wil maken om daar te komen. Misschien kunt u nu nog niet klimmen of kanoën, maar over een jaar wel!

Dit is de allerbeste manier van sporten voor wie ouder is

Geef een reactie