Registeren Inloggen

3 tips om mentaal fit te blijven als het werk u te stressvol wordt

42 procent van uitkeringen arbeidsongeschiktheid komt door psychische klachten. Deze cijfers presenteert het CBS. De Hersenstichting reageert onmiddellijk met de bundeling van enkele oude onderzoeken. Daarin staat hoe we deze klachten kunnen voorkomen of op zijn minst kunnen verminderen. Lees hier 3 tips om mentaal fit te blijven tijdens het werk.

Verontrustende cijfers

In 2020 waren ruim 4 op de 10 arbeidsongeschiktheidsuitkeringen verstrekt op basis van psychische klachten. Daarmee zijn deze klachten volgens het CBS nog steeds verreweg de meest voorkomende reden van dit soort uitkeringen. Maar bij de Hersenstichting gingen meteen alle alarmbellen af.

Iedereen is mentaal kwetsbaar

“Wat wij nu laten weten aan de mensen, is niks anders dan algemene kennis,” zegt Andreas Tober woordvoerder van de Hersenstichting. “We hebben meerdere onderzoeken van de laatste jaren nagelopen. Dat zijn echt geen nieuwe inzichten. Maar het is goed om dat nog eens te herhalen.”

Op zulke momenten stuurt de hersenstichting er een zogenaamde expertquote uit. Deze keer is die van neurobioloog Koko Beers: “Iedereen is mentaal kwetsbaar. Er gebeuren in het leven dingen die iemand aan het wankelen kunnen brengen. Dit kunnen kleine of grote dingen zijn. Maar de mate waarin iemand van zijn stuk wordt gebracht, verschilt. Door goed voor lichaam en geest te zorgen, kunnen mensen weerbaarder worden voor ingrijpende gebeurtenissen.”

Maar hoe zorg je nu goed voor je lichaam en geest? Tober somt de tips op en licht ze een voor een toe

1. Kom in beweging:

“Beweging van uw lichaam zet als het ware ook uw hersens in beweging. Tijdens corona is de app ommetje ontwikkeld door neuroloog professor Erik Scherder. De gedachte daarachter was dat we te veel zitten. Wandelen is goed voor ons lichaam, maar ook voor onze hersenen. Nu we allemaal weer terug gaan naar kantoor, is het belangrijk om te weten dat een wandelingetje tijdens de lunch wonderen kan doen. U wordt daarna namelijk veel productiever. Wie dat 3 keer op een dag doet, doet veel meer dan iemand die 8 uur achter elkaar op zijn bureaustoel blijft zitten. Daar komt stress van, want het houdt een keer op. Vergaderen met z’n tweeën kan ook heel goed lopend.”

2. Zorg voor een goede nachtrust:

“We denken altijd dat we slapen, alleen maar om goed uit te rusten. Maar er is meer dan dat. Slapen is namelijk ook goed om alles te verwerken wat we overdag hebben meegemaakt.”

3. Maak tijd voor ontspanning:

“We zijn allemaal ontzettend bang voor stress. Dat is slecht voor ons. Maar een klein beetje stress kan helemaal geen kwaad. Een beetje uitdaging, nieuwe dingen ontdekken, dat werkt juist heel goed. Het moet ook weer niet te gemakkelijk zijn. Maar zorg voor ontspanning. De één gaat lezen. De ander neemt eens een andere weg naar huis. En weer een ander gaat muziek luisteren of praten met iemand. Het gaat erom dat je net even wat anders gaat doen, want na die stress is het goed om een beetje te ontspannen.”

Bron: CBS en Hersenstichting

Is zwemmen in ijskoud open water gezond?

Geef een reactie