Registeren Inloggen

Rogier de Haan: Verpleeghuisbewoner wordt huisjesmelker (volgens de Belastingdienst)

Het echtpaar Bult heeft vele jaren gelukkig geleefd in het huis waar ze hun kinderen hebben zien opgroeien. Vanwege zijn verslechterende gezondheid verhuisde meneer Bult een paar jaar geleden noodgedwongen naar een verpleeghuis. Mevrouw Bult bleef alleen achter in het grote gezinshuis en besloot vorig jaar kleiner te gaan wonen. Ze vond een appartement voor 230.000 euro

Huisjesmelker?

Omdat ze in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, kwam het appartement op naam van beide echtelieden te staan. Niets nieuws onder de zon, want hun gezinshuis stond ook op beider naam. Toch ging er ergens op de burelen van de Belastingdienst een alarmbel af. Want waarom kocht de heer Bult een appartement als hij er niet zelf ging wonen? Probeerde de heer Bult misschien een slaatje te slaan uit de hele situatie?

De letter van de wet

De Belastingdienst concludeerde dat dat inderdaad het geval was, en legde de heer Bult een extra belastingaanslag op van 6.900 euro. Hiermee paste de Belastingdienst de letter van de wet toe. Dat zit zo. Mensen die een huis kopen om er zelf in te gaan wonen, betalen 2 procent overdrachtsbelasting. Voor diegenen die het huis niet zelf gaan bewonen, gold in 2021 en 2022 een tarief van 8 procent, en dit jaar zelfs 10,4 procent. Deze regeling is bedacht om huisjesmelkers te ontmoedigen: het kopen van een woning puur als investering wordt door de veel hogere belasting een stuk minder aantrekkelijk. De letter van de wet volgend zag de Belastingdienst ook de heer Bult aan voor een huisjesmelker. En dus niet voor een hulpbehoevende echtgenoot, die dolgraag zijn laatste jaren bij zijn vrouw zou willen doorbrengen, maar dat vanwege zijn gezondheid niet kan.

Slapeloze nachten

Mevrouw Bult had slapeloze nachten van de verstikkende onrechtvaardigheid, en diende een formeel bezwaarschrift in. De Belastingdienst wees het bezwaar af, mevrouw Bult ging in beroep bij de rechtbank. De Belastingdienst deed een voorstel: staak de procedure, dan storten wij die 6.900 euro terug. Mevrouw Bult accepteerde het voorstel en kon weer beter slapen.

Beleid nu versoepeld

Natuurlijk zijn er veel meer stellen zoals het echtpaar Bult, die noodgedwongen uit elkaar gaan wonen. Gaat de achterblijver verhuizen, dan ontvangt de zorgbehoevende van de 2 de torenhoge huisjesmelkersaanslag. Want dat is inderdaad de letter van de wet. We namen daarom contact op met de Belastingdienst. Om te praten over de géést van de wet. Hierop heeft de Belastingdienst het beleid kortgeleden versoepeld; als u kunt aantonen dat u in een situatie zit zoals het echtpaar Bult, betaalt u beiden het lage tarief aan overdrachtsbelasting.

Zelf in actie komen

Eind goed, al goed? Toch niet. De Belastingdienst legt nog steeds de huisjesmelkersaanslag op, tenzij u er zelf wat tegen onderneemt. Er zullen helaas (veel) mensen zijn die hier niet van op de hoogte zijn, en duizenden tot tienduizenden euro’s te veel aan belasting betalen, of al hebben betaald. Diegenen kunnen zich bij ons melden: we helpen u!

Rogier de Haan heeft in 2013 samen met Jeanine Janssen MAX Ombudsman opgericht. MAX Ombudsman maakt veel voorkomende klachten en georganiseerd onrecht zichtbaar. Hierover gaan de columns van Rogier de Haan. Lees hier al zijn columns.

Geef een reactie

Reactie

    ik vind het onbehoorlijk dat de belastingdienst gewoon doorgaat met haar praktijk, terwijl
    als je bezwaar maakt, je je geld terug krijgt. dat het vertrouwen in de overheid sterk is afgenomen is niet verbazingwekkend. Waarom grijpt het parlement niet in?