Registeren Inloggen

Gebeld door onbekend 06-nummer? Zo komt u te weten wie het is

Al eerder adviseert Meldpunt wat u het beste kunt doen als een onbekend buitenlands telefoonnummer u belt. Maar u kunt uiteraard ook gebeld worden door onbekende 06-nummers. Hoe komt u er dan achter wie u belt?

Gebeld door onbekend 06-nummer

Wellicht krijgt u er regelmatig mee te maken: u wordt gebeld door een onbekend 06-nummer. Dit betekent in ieder geval dat het gaat om een Nederlands telefoonnummer. Maar wie u precies belt, dat blijft onduidelijk. Heeft u iets besteld, dan kan het de bezorger zijn. Of een vriend of familielid, die belt vanaf een nieuw toestel. Maar het kan ook een onbekende, of zelfs een oplichter zijn. Gelukkig kunt u op een aantal manieren achterhalen wie de mysterieuze beller is, mits de beller niet anoniem belt.

Bel het telefoonnummer terug

De meest simpele manier is het nummer zelf bellen. Als er wordt opgenomen hoort u meteen wie u aan de lijn heeft, en waarom die persoon u belde. Maar met het oog op oplichters, is het verstandiger om te weten wie u probeerde te bereiken voordat u terugbelt. En dat kunt u met onderstaande opties proberen uit te zoeken.

WhatsApp profielfoto

Zo kunt u het nummer opslaan in de contactenlijst op uw telefoon, om vervolgens op WhatsApp te kijken of er een profielfoto of naam is verbonden aan het telefoonnummer. Op die manier kunt u achterhalen met wie u te maken heeft.

Google het 06-nummer

Een andere truc is het telefoonnummer opzoeken via Google. Zo kunt u controleren of er relevante informatie verschijnt over het nummer, zoals een naam of bedrijf. Of u krijgt op een platform of forum (slechte) ervaringen te zien van andere mensen, die ook spontaan worden gebeld door hetzelfde telefoonnummer. In dat geval kunt u misschien beter niet terugbellen.

Facebook

U kunt in plaats van Google, ook Facebook gebruiken. Veel mensen hebben namelijk hun telefoonnummer gekoppeld aan hun account. Door het telefoonnummer middels de zoekbalk op te zoeken in Facebook, kunt u bekijken of er accounts verschijnen. Of u kunt wederom ervaringen van andere mensen met dit telefoonnummer tegenkomen.

Online telefoonboek

In online databases of online telefoonboeken kunt u eveneens onbekende telefoonnummers opzoeken. Via verschillende websites helpen mensen elkaar bij het vinden van onbekende bellers en waarschuwen ze voor spam of onbetrouwbare telefoontjes.

Beller ID

Tot slot bieden sommige telefoons de mogelijkheid om beller-id in te schakelen. Deze functie zoekt het telefoonnummer dan automatisch in Google, om te kijken of een bedrijf hieraan gekoppeld is. Is dit het geval, dan krijgt u meteen te zien welk bedrijf u belt. Zo kunt u ook gelijk beslissen of u wilt opnemen, of terugbellen.

Last van ongewenste telefoontjes?

Blijft u gebeld worden door onbekende nummers, maar wilt u daar graag vanaf? In dit artikel geven we een aantal tips, die u kunnen helpen.

Ik krijg dreigmail van iemand die mijn wachtwoord heeft. Wat moet ik doen?

(Bron: Archief, MAX Vandaag, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Helaas komt het de laatste tijd heel vaak voor dat criminelen (oplichters) gebruik maken van spoofing. Dat betekent dat zij bellen vanuit bijvoorbeeld Engeland, maar daar een Nederlands telefoonnummer “op plakken”. U ziet daardoor het Nederlandse telefoonnummer. De echte eigenaar van dat telefoonnummer weet niet dat er, op dat moment, misbruik van zijn nummer wordt gemaakt en heeft ook geen enkele connectie met de beller uit Engeland (in dit voorbeeld). Het kan zelfs gebeuren dat u het telefoonnummer van een bekende, of van uw bank ziet. Maar het is dan in werkelijkheid afkomstig van iemand anders.

  Helaas is de persoon waarvan het mobiele nummer is. Ook vaak slachtoffer. Destijds is o.a. mijn nummer opgeduikeld tijdens een aanval op t-mobile eerst werd ikzelf steeds gebeld. En vervolgens werd ik steeds gebeld door mensen die ik gebeld zou hebben. Terwijl ik mijn telefoon niet eens had gebruikt.

  Wat hier geschreven is is dus al weer deels achterhaald omdat ze dus ook bestaande nummers nu misbruiken om die als afzender in beeld te laten komen terwijl heel dat nummer eigenlijk niet word gebruikt.

  Het is goed om mensen te waarschuwen. Ik bel gewoon. Ooit terug naar onbekende nummers. Als het wel iets serieus is bellen ze mij wel terug.

  Ik check wel nummers of ze vaker ervoor dit soort dingen gebruikt zijn. Ofwel bekend staan als scam nummers. Zo ja blokkeer ik het nummer.
  Zo nee wacht ik of er nog word teruggebeld. Word er weer di te ct neergelegd dan hop alsnog op de blokkeerlijst.

  Maar het is goed om te weten dat er dus via computers word gebeld. En ze willekeurige of gevonden nummers via providers kunnen gebruiken als afzender terwijl degene die het nummer echt gebruikt geen idee heeft van wat e gebeurd tot er steeds gebeld word van heb jij mij net gebeld.. uh nee.. Uiteraard licht Rik gelijk mijn provider in die te kennen gaf dat meerdere klanten van hun daarvan slachtoffer waren en ik gratis een nieuw nummer kon aanvragen. Echter als je een geweldig fijn nummer hebt… Zoals.ik. besloot ik te wachten. Na een week of 3 a 4 is t niet meer gebeurd. Misschien duikt het later ineens weer op. Maar ze wisselen in elk geval van nummers.