Registeren Inloggen

Gebruik uw slimme apparaten veilig met deze 4 tips

Mensen hebben steeds meer slimme apparaten in huis. Dit zijn apparaten die verbonden zijn met het internet. Maar alles dat met het internet verbonden is, valt ook te hacken. Veel mensen zijn zich niet bewust van dit risico. Sijmen Ruwhof is ethisch hacker en heeft een paar goede tips voor een veilig en privacyproof huis.

Bewustwording

Er zijn veel leuke gadgets te krijgen die op het internet zijn aangesloten. Denk hierbij aan deurbellen met een camera, beveiligingscamera’s met internet, babyfoons, smart-tv’s, robotstofzuigers, een slimme thermostaat, of luidsprekers waar u mee kunt praten. Die apparaten zijn stuk voor stuk heel handig, maar er is ook een keerzijde. Omdat ze op het internet zitten, kunnen ze de gegevens die ze verzamelen uitwisselen met andere apparaten, bedrijven of mensen. Als u zichzelf niet goed beveiligt, kunnen internetcriminelen daar ook bij. Ethisch hacker Sijmen Ruwhof geeft een paar tips hoe u dit kunt voorkomen en veilig slimme apparaten gebruikt.

Tip 1) Stel goede wachtwoorden in

Wachtwoorden, we hebben ze tegenwoordig voor bijna iedere online dienst. Het is lastig om ze allemaal te onthouden en misschien vervelend om ze steeds weer te moeten opzoeken. Maar ze zijn de sleutels van uw digitale deur. Vergelijk een wachtwoord met uw sleutelbos en bedenk welke deuren er allemaal goed op slot moeten. Om uw wachtwoorden veilig op te slaan, kunt u ook een wachtwoordmanager gebruiken. Als u een slim apparaat in huis haalt, een beveiligingscamera met internet bijvoorbeeld, dan zit daar vaak een standaard wachtwoord op. Hackers weten deze wachtwoorden meestal ook.  Daarnaast zijn wachtwoorden zoals: admin, welkom123, of de naam van uw familie,  makkelijk te raden. Kies daarom een lastiger wachtwoord. In dit artikel geven wij verdere tips om uw wachtwoorden te beveiligen.

Tip 2) Updaten

Een update betekent dat de fabrikant iets in het programma (de software) heeft aangepast. Het is belangrijk dat u nieuwe updates meteen installeert, want die bieden extra bescherming. Het komt namelijk voor dat er zwakke plekken ontstaan in de beveiliging van een apparaat. Een fabrikant voert dan een update uit om die zwakke plek te dichten. Als de zwakke plek bekend is, kunnen hackers hier ook bij. Toch stellen veel mensen updates uit, of doen het helemaal niet. Maar dat is onverstandig want dan is uw besturingssysteem niet meer veilig.

Tip 3) Let op de levensduur

Niet alle apparaten gaan eindeloos mee. Ook al blijven de functies van uw slimme deurbel of smart-tv het nog doen, als de beveiliging niet op orde is, moet u het apparaat vervangen. Fabrikanten maken niet eindeloos nieuwe software updates. Zonder nieuwe updates is het apparaat minder veilig. Bij een mobiel zult u dit snel merken omdat u die vaak gebruikt. Vaak komt het ook in het nieuws als een fabrikant stopt met een bepaald type telefoon te updaten. Maar als de levensduur van uw beveiligingscamera voorbij is, hoe weet u het dan? Blijf alert en lees van tevoren goed de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.

Tip 4) Let op waar u de apparaten koopt

Vaak geldt: hoe goedkoper het apparaat, hoe slechter de beveiliging. Een beveiligingscamera van een duur merk of toch een goedkope variant uit China? Ze doen het op beeld misschien even goed. Maar wat betreft veiligheid en privacy is het een ander verhaal. Wees kritisch, doe van tevoren goed onderzoek en laat u niet alleen verleiden door een lage prijs. Er zijn weinig regels waar fabrikanten zich aan moeten houden als het gaat om de privacy van consumenten. Daarnaast is er ook weinig toezicht als bedrijven de regels die er zijn overtreden.

Niet technisch? Vraag om hulp!

Duizelt het u bij woorden als: ‘updaten’, ‘wachtwoorden’ en ‘software’? Dan bent u niet de enige. Vindt u het gebruiksgemak prettig, maar bent u niet technisch? Vraag dan om hulp, zegt Ruwhof. “Als mijn auto kapot is, ga ik die zelf ook niet repareren. En als er iets mis is met de elektriciteit in mijn huis, ga ik daar niet zelf aan knutselen, want dan zit ik met de brokken. En zo zit het eigenlijk ook met IT.” Ruwhof raadt aan: vraag een handige kleinzoon met kennis over internet en apparatuur of huur iemand in. Er zijn veel computerservicebureaus die hierbij kunnen helpen. Het kost soms wat geld, maar dan wordt u niet geraakt in uw veiligheid en privacy.

Word ik bespioneerd door mijn slimme apparaten?

(Foto: MAX)

Geef een reactie