Registeren Inloggen

Let op! Onbeperkte opslag Google Foto’s stopt 1 juni

Het is oppassen geblazen voor consumenten die hun foto’s of video’s uploaden naar de app Google Foto’s. Google stopt per 1 juni met de onbeperkte gratis opslag. Maak vandaag nog een back-up en verander instellingen zodat uw opslag niet volloopt.

Google Foto’s app

In oktober 2020 maakte Google bekend dat het vanaf 1 juni 2021 een einde maakt aan de onbeperkte opslag in de populaire Google Foto’s-app. Met deze app kunt u gratis foto’s en video’s opslaan op internet. Wie een Android-telefoon heeft en regelmatig een back up maakt in Google heeft vaak duizenden foto’s in zijn account staan.

Maximale Google-opslag

Elke google-account heeft een maximale opslag van 15 gigabyte. Uw mailtjes in gmail, uw foto’s in Google Foto’s, uw Drive-documenten en de back-ups van uw telefoon in Drive maken allemaal gebruik van deze 15 GB. Maar veel consumenten hebben veel meer dan 15 gb aan bestanden in Google staan. Dat komt omdat sommige bestanden wel meetellen voor de maximale opslag, en sommige niet.

In de foto-app worden automatisch foto’s van je telefoon opgeslagen in je Google-account in ‘hoge kwaliteit’. Dit telde niet mee voor de maximale opslag van 15 gig. Als je de foto’s in originele (dus nog hogere) kwaliteit wilde opslaan, telde dit wel mee voor je limiet.

Foto’s tellen nu ook mee voor opslag-limiet

Vanaf 1 juni verandert dit. Vanaf dat moment maakt het niet meer uit in welke kwaliteit u foto’s opslaat in Google, alle nieuwe foto’s tellen mee voor de limiet van 15 GB. Omdat foto’s veel ruimte innemen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld mailtjes, loopt deze opslag dan snel vol. Is de opslag vol dan is het ook gedaan met de back-ups. Heeft u de foto’s niet opgeslagen en gaat uw telefoon stuk? Dan loopt u de kans dat u een deel van uw mooie kiekjes en filmpjes, kwijt bent.

Upload 31 mei nog al uw foto’s

Tot 1 juni heeft u de tijd om al uw oude foto’s en video’s voor altijd gratis te back-uppen. Dit materiaal blijft ook na 1 juni gewoon voor u beschikbaar en uw opslag raakt er niet voller door. Let op, dit geldt alleen als u de foto’s uploadt in hoge kwaliteit, en dus niet in originele kwaliteit. Via deze link naar Google Foto’s kunt u zien hoeveel GB aan opslag u al heeft gebruikt. Googles hulpmiddel schat de tijd in waarin u foto’s kunt uploaden aan de hand van uw huidige gebruik.

Opslag bijna vol?

Ziet u dat u niet veel opslag meer over heeft, dan kunt u een aantal dingen doen. Zoek uit welke bestanden veel ruimte innemen in uw Google account. Alle documenten die u in Google docs aanmaakt tellen niet voor uw limiet. Alle Word-documenten die u in Drive opslaat weer wel. Foto’s die u in drive opslaat tellen mee, foto’s die u in Google Foto’s opslaat tot 1 juni niet. Verwijder bestanden die meetellen voor uw opslaglimiet en die u niet meer nodig heeft.

In lagere kwaliteit opslaan

Vanaf 1 juni gaat elke nieuwe foto die u uploadt in Google meetellen. Als u wilt dat de resterende opslag niet te snel volloopt, kunt u instellen dat Google de foto’s in lagere kwaliteit opslaat. Dit neemt minder ruimte in. Vanaf 1 juni is het ook aan te raden om niet meer elke foto op te slaan in uw account, maar elke dag of week de foto’s van bonnetjes of 10 versies van dezelfde foto op te schonen.

Meer opslag kopen

Vindt u het niet handig om foto’s in lagere kwaliteit op te slaan of om uw foto’s steeds uit te zoeken, dan kunt u ook meer opslag kopen. Dit kan via Google One als u de app Google Foto’s wilt blijven gebruiken. Via deze link leest u hoe u dat kunt doen. Google One is niet de enige dienst voor betaalde opslag. U kunt ook terecht bij OneDrive, iCloud of Dropbox.

NAS

Wilt u niet maandelijks geld betalen, dan kunt u ook een NAS aanschaffen. Dit staat voor Network Attached Storage. Het is een harde schijf die automatisch backups maakt van de apparaten bij u in huis. Op een NAS kunt u ook documenten en andere bestanden uploaden. Het systeem is te koop vanaf 1oo euro. Een nadeel van het systeem is dat u het zelf moet beheren. Bij Google Foto’s gaat dit automatisch.

Google Foto's: 3 alternatieven voor de gratis opslag

 

Waarom openen links in een instant app en wat is dat?

Geef een reactie