Registeren Inloggen

Waarom openen links in een instant app en wat is dat?

Het is geen complete app, maar ook geen website. Een instant app is een gedeelte van een app, dat maar korte tijd beschikbaar is op uw telefoon. U heeft er misschien wel eens een geopend toen u een weblink aanklikte. Wat is een instant app, is het wel veilig, en hoe krijgt u het weg?

Waarom openen sommige linkjes niet in mijn internet-app maar in een ‘instant app’?

Iemand appt u een link naar een artikel van de NOS. Als u op deze link klikt opent niet uw mobiele browser maar een instant app. Het is onduidelijk wat er precies gebeurt en het lijkt alsof u hier geen controle over hebt. Maar dat heeft u wel. In dit artikel bespreken we wat instant apps zijn, waarom (media)bedrijven ze gebruiken, wat de voordelen zijn voor gebruikers en hoe u ze kunt uitschakelen als u hier geen behoefte aan heeft.

instant app nos

Instant apps zijn er op dit moment alleen voor Android. Dat is het besturingssysteem van Google dat geïnstalleerd staat op de meeste telefoons die niet van Apple zijn. Apple stopt in hun nieuwste besturingssysteem dat ze in de herfst van 2020 lanceren een vergelijkbare functie.

Wat is een instant app?

Een instant app is een app die u niet hoeft te installeren om hem toch te kunnen gebruiken. Dit werkt zo. Een gewone app moet u downloaden in een app-winkel en installeert u op uw telefoon. Vervolgens heeft u toegang tot de complete app. Alle functies, artikelen en instellingen zijn beschikbaar. Bij een instant app is de gewone app opgeknipt in stukjes. Als u op een link klikt, opent alleen het stuk van de app dat u nodig heeft. Dit stukje app wordt automatisch gedownload op uw telefoon en heeft geen installatie nodig. U ziet vaak wel een knop waarmee u toch de complete app kunt installeren als de instant app bevalt.

Instant apps openen niet alleen via linkjes. In de app-winkel van Google, de Google Play Store, worden instant apps gebruikt zodat u de app kunt uitproberen voor u deze installeert. U kunt de instant apps ook gebruiken als u die maar een keer nodig heeft, om bijvoorbeeld iets te betalen.

Waarom zijn er instant apps?

Bedrijven gebruiken instant apps als ze vinden dat hun app op een mobiele telefoon fijner werkt dan hun website. Ook kunnen ze u op deze manier verleiden om de gewone app te installeren. Bedrijven willen dat graag omdat wie een app heeft van bijvoorbeeld NOS, dit platform vaker bezoekt dan wie alleen toegang heeft tot de site. Dit komt onder andere omdat u op uw telefoon steeds het icoontje van de app tegenkomt.

Ruimte besparen

Ook voor de gebruiker heeft een instant app voordelen. Door het installeren van vaak grote applicaties zit het geheugen van uw telefoon in mum van tijd vol. Als u een instant app gebruikt, gebruikt u alleen het deel van de app dat u nodig heeft en verdwijnt dat automatisch weer van uw telefoon.

Is een instant app veilig?

Als u een normale app installeert vraagt deze altijd toegang tot verschillende onderdelen van uw telefoon. Sommige apps willen uw camera gebruiken, uw locatie lezen of uw contacten inzien. Hoe werkt dit bij een instant app?

Lotte Houwing van Bits of Freedom legt uit dat instant apps in de meeste gevallen waarschijnlijk geen toegang willen tot onderdelen van uw telefoon. “In de privacywet staat dat een app geen gebruikersgegevens mag verwerken zonder dat daar een ‘grondslag’ voor is. Een grondslag is bijvoorbeeld dat de gebruiker toestemming heeft gegeven. Bij het openen van een linkje gebruik je een instant app maar één keer. Als er dan allerlei popups zijn waarin de app toegang vraagt tot camera en contacten, dan is de gebruiker snel weg.”

Houwing benadrukt dat het helaas vaak voorkomt dat een app zich niet aan de privacywet houdt. Als u wilt controleren wat er met uw persoonsgegevens gebeurt, kunt u dat het beste nalezen in de privacyverklaring van de app. Maar waar kunt u deze vinden, en hoe ziet u welke instant apps u heeft gebruikt?

instant app instellen

Waar staan instant apps op mijn telefoon?

Alle informatie over instant apps op uw telefoon is te vinden in de Google Play Store app. Open de app, en kies in het menu voor ‘Google Play Instant’. Hier ziet u een lijstje met instant apps die u onlangs heeft gebruikt. Als u een app aanklikt ziet u een link naar het privacybeleid dat hoort bij de app. U kunt er hier ook voor kiezen om de app-gegevens te wissen, of juist de complete app te installeren. Bij het kopje rechten staat aangegeven welke toestemming de app heeft aangevraagd.

Kan ik instant apps uitzetten?

Als u het vervelend vindt dat links openen in een instant app en niet in uw browser, dan kunt u dit uitzetten. Dit kan op dezelfde plek in de Google Play Store. Schakel hiervoor het schuifje bij ‘weblinks upgraden’ uit.

Lees ook

Slechte ogen of geen tijd om te lezen? Audioboeken luisteren doet u zo
Meldpunt vergelijkt streamingsdiensten. Netflix, Videoland of NLZIET?

Bron: Google, Tweakers

Geef een reactie