Registeren Inloggen

Slechte ogen of geen tijd om te lezen? Audioboeken luisteren doet u zo

Het luisteren van audioboeken is een enorme trend. Leuk als u ondertussen het huis schoonmaakt of een rondje loopt, maar ook handig voor wie niet meer goed kan lezen. In dit artikel leggen we uit hoe u makkelijk en goedkoop audioboeken kunt luisteren via uw telefoon.

Lezen terwijl u auto rijdt

Vroeger werden audioboeken vooral op cd of cassetteband aangeboden. Verkopers richtten zich op kleine kinderen of op mensen met een visuele beperking. Inmiddels luisteren veel meer mensen naar audioboeken. Het geeft een extra dimensie aan het boek als het wordt voorgelezen door de schrijver zelf. En het is hierdoor mogelijk om te ‘lezen’ terwijl u fysiek werk doet of auto rijdt. U komt aan audioboeken via verschillende apps en winkels. We bespreken de bekendste.

Audioboeken kopen

Audioboeken zijn te koop in alle bekende online boekenwinkels. Ze zijn er in verschillende soorten, op cd, maar steeds vaker als geluidsbestand. Het voordeel van dat laatste is dat u direct na aanschaf kunt beginnen met luisteren vanaf uw telefoon of computer. Op uw telefoon staan al een aantal apps waarmee u audioboeken kunt kopen. Denk aan de Google Play Store of iTunes. Het afluisteren van de boeken kan meestal met de muziek-app die standaard op uw telefoon zit. Audioboeken kopen is vooral handig als u een erg zeldzaam boek bent tegengekomen dat de bibliotheek niet heeft, of als u van plan bent om maar één keer een audioboek te luisteren.

Audioboeken abonnement

Want meestal is een abonnement op een audioboeken-app een stuk goedkoper. U betaalt een vast bedrag per maand (meestal lager dan de prijs van 1 boek) en kunt dan zoveel boeken luisteren als u wilt. De bekendste audioboeken-apps zijn de Luisterbieb, Storytel, Spotify en Audible. We bespreken de voor- en nadelen en leggen uit hoe het werkt.

LuisterBieb

De LuisterBieb is een app van de Koninklijke Bibliotheek, onze nationale bibliotheek. Audioboeken luisteren is via deze app helemaal gratis. Als u geen lid bent van de bieb is het aantal beschikbare luisterboeken beperkt. Maar lid worden van de online bibliotheek kan al vanaf 21 euro per jaar. Eenmaal lid heeft u toegang tot meer dan 4200 luisterboeken. Een extra functie van de LuisterBieb is de slaaptimer. Het voorlezen stopt dan automatisch na een zelf ingesteld aantal minuten.

Storytel

De van oorsprong Zweedse app Storytel noemen sommigen de Netflix van de audioboeken. Het aanbod is groot, op dit moment telt de app meer dan 180.000 boeken. Boeken zijn er in verschillende talen, en ook het Nederlandstalige aanbod is prima. Er komen voortdurend nieuwe boeken bij waardoor u de bestsellers van het moment kunt luisteren. De app werkt intuïtief en heeft veel functies. U kunt bladwijzers en notities maken, de luistersnelheid aanpassen, recensies plaatsen en ook deze app heeft een slaaptimer. Een abonnement kost 12 euro per 30 dagen en is maandelijks opzegbaar. Proeftijd van 14 dagen is gratis.

Spotify

Heeft u al een abonnement op de muziek-app Spotify? Begin dan daar met luisteren naar audioboeken. Spotify heeft geen aparte categorie met luisterboeken, dus door boeken scrollen om een boeiende te vinden is niet mogelijk. Maar weet u al wat u wilt luisterlezen? Dan kunt u simpelweg de titel of schrijver in het zoekveld invoeren. Het aanbod is wel beperkt. Een zoekopdracht als ‘Godfried Bomans’ levert bij Spotify 2 resultaten op, en bij Storytel 5. Als u geen abonnement heeft op Spotify kunt u gratis zoeken naar een playlist met een audioboek. U hoort dan tussendoor wel reclame. Speciaal voor luisterboeken een abonnement nemen, raden we niet aan. Via andere apps krijgt u meer boeken voor uw geld.

Audible

Audible is een luisterboeken-app van webwinkel Amazon. Via deze app koopt u audioboeken. De boeken komen dus in bezit en mag u houden, ook als u uw abonnement opzegt. Want ja, u moet wel een abonnement afsluiten. Dit kost 15 Amerikaanse dollars per maand. U mag hiervoor 1 audioboek per maand kopen. Meer boeken kopen kan ook, u krijgt dan in ieder geval 30 procent korting op de normale prijs van dat audioboek. Met het abonnement kunt ook gratis een aantal Amerikaanse kranten digitaal lezen. Audible heeft nog meer boeken om uit te kiezen dan Storytel, maar dat moet dan wel in het Engels of Duits. Het Nederlandstalig aanbod is zeer beperkt.

Hoe werkt het luisteren precies?

Hierboven beschrijven we de voor- en nadelen van de verschillende luisterboekenapps. Maar hoe werkt zo’n app? We geven uitleg in deel 2 van dit artikel dat volgende week verschijnt.

Geef een reactie

Reactie

    Leuk artikel!
    Toch nog even een toelichting op het kopje ‘Audioboeken kopen’.
    Want het is goed te weten dat de meeste webwinkels een groter Nederlandstalig assortiment hebben dan de abonnementsdiensten en de bibliotheek.
    Neem het voorbeeld ‘Godfried Bomans’: bij de webwinkel van Luisterrijk zijn 9 titels te koop: https://www.luisterrijk.nl/auteur/godfried-bomans
    Dat komt omdat niet iedere uitgever genoegen neemt met de lagere opbrengsten van een abonnementsdienst of bibliotheek. Met name uitgevers van vertaald werk (Nederlands audioboeken van bv Engels auteurs) kiezen er vaak voor om wel te verkopen en niet uit te lenen of te streamen, wat soms ook met rechten te maken heeft.

    En als je dan in Nederland een goede shop wil, check dan eens Luisterrijk.nl
    Het Nederlandstalige luisterboekaanbod is daar groter dan bij Bol (echt!) en de app is handiger dan die van veel andere aanbieders, omdat je ook per hoofdstuk kan bladeren door een titel.
    Disclaimer: ik werk bij Luisterrijk 🙂