Registeren Inloggen

Meterkast aanpassen? Wachttijd: maanden

Als de heer Dufour een elektrische auto aanschaft, wil hij deze graag bij zijn huis kunnen opladen. Dat scheelt immers in de kosten. Omdat zijn meterkast daarvoor aangepast moet worden, doet hij in mei dit jaar een aanvraag bij zijn netbeheer Enexis. Maar de aanpassing laat nog lange tijd op zich wachten.

Meterkast aanpassen voor opladen auto

Meneer Dufour wil van 1-fase naar een 3-fasen aansluiting in zijn meterkast. Dan heeft meneer een groter vermogen waarmee hij zijn auto kan opladen. Dit wordt ook wel krachtstroom genoemd. Krachtstroom is niet geschikt voor huishoudelijke apparatuur, maar is nodig voor apparatuur dat veel elektriciteit verbruikt bij een hogere spanning dan de standaard 230 Volt. Denk hierbij aan zonnepanelen of het opladen van een elektrische auto zoals de heer Dufour dus wil.

Steeds maar uitstel en uitstel

De aanpassing zou een fluitje van een cent moeten zijn, maar het gaat niet zonder slag of stoot. Meneer wacht al meer dan een half jaar op de aanpassing van de meterkast. Na de aanvraag krijgt hij te horen dat deze in juli aangepast zal worden. Wekenlang hoort hij niets. In juli belt hij naar Enexis, waar hij te horen krijgt dat de werkzaamheden in augustus uitgevoerd zullen worden. Weer niets. In september hangt hij weer aan de lijn, dit keer krijgt hij de belofte dat hij voor eind oktober gebeld zal worden en dat de meterkast in november aangepast zal worden. Maar weer hoort de heer Dufour niets. Uit frustratie mailt hij Meldpunt in de hoop dat wij een lans kunnen breken.

Enexis: ‘verzwaring netwerk nodig’

De redactie neemt contact op met Enexis. Daar zoeken ze intern uit wat de status van de aanvraag van meneer Dufour is. De netbeheerder meldt dat er een aanpassing aan het elektranetwerk uitgevoerd moet worden voordat zijn meterkast aangepast kan worden. De huidige elektriciteitskabels in zijn omgeving zijn namelijk niet zwaar genoeg voor het opladen van de auto. De wachttijd van deze werkzaamheden aan het netwerk zijn gemiddeld 40 tot 80 weken. Enexis is zich bewust dat ze meneer hier nooit over hebben geïnformeerd. Ze kunnen inmiddels wel melden dat er eind december nieuwe kabels getrokken zullen worden. Als deze werkzaamheden afgerond zijn, komt er spoedig een installateur bij meneer Dufour langs om de meterkast aan te passen van een 1-fase naar een 3-fasen aansluiting.

Aanpassing meterkast niet meer nodig

En meneer Dufour? Die wacht en wacht. Als zijn meterkast aangepast is, hoeft hij zijn elektrische auto alleen niet meer op te laden. Want die heeft meneer inmiddels weer ingeruild voor een andere auto.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    De groepenkast moet de heer Dufour zelf aan laten passen voor een 3fase aansluiting. Eerder gaat Enexis de 3fase-meter niet plaatsen (i.v.m. de veiligheid). Dus eerst moet het gedeelte, van de meterkast, na de meter zijn aangepast voordat het gedeeelte tot en met de meter aangepast kan/mag worden door Enexis.

    Dat het wachten zeer vervelend is, dat lijkt mij logisch maar daar heeft heel Nederland wel last van, door de snelheid waarmee de (noodzakelijke) energietransitie in gang is gezet.