Registeren Inloggen

Nieuwe smartphone kopen: waarop kunt u het beste letten?

Een nieuwe telefoon kopen is op zich leuk en soms noodzakelijk. Maar om tot de juiste keuze te komen, is er wat uitzoekwerk nodig. Er is immers keus genoeg. Waar moet u op letten bij de aanschaf van een nieuw toestel, zodat deze goed aansluit bij uw wensen?

Nieuwe smartphone kopen

Smartphones zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. En er zijn ontzettend veel variaties. Maar hoe zorgt u ervoor dat u uit dit enorme aanbod een telefoon koopt die bij u past? Hieronder zetten we op een rij waar u op kunt letten bij het oriënteren naar een nieuwe smartphone.

Grootte

Om te beginnen is het verstandig om na te denken over de gewenste grootte van het toestel. Een kleinere smartphone ligt gemakkelijk in de hand en past in broekzakken en kleine tassen. Maar een grotere telefoon heeft ook een groter scherm. Hierdoor past er meer tekst op het scherm en is het bijvoorbeeld makkelijker om te lezen, spelletjes te spelen en video’s te bekijken.

Besturingssysteem

De bekendste systemen zijn Android en iOS. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze 2? iOS is het besturingssysteem van Apple en dit ziet er hetzelfde uit op alle apparaten. Android biedt echter vele mogelijkheden om het apparaat naar wens in te stellen. Wel ziet Android er op de apparaten van verschillende fabrikanten anders uit, omdat de fabrikanten Android ook zelf kunnen aanpassen.

Opslaggeheugen

Het geheugen van een smartphone is misschien wel een van de belangrijkste onderdelen waar u op moet letten. Want als u grote bestanden, zoals veel video’s of foto’s, wilt opslaan op uw toestel dan is een groter geheugen geen overbodige luxe. Een grotere opslagruimte stuwt echter wel de prijs. Wilt u uw smartphone enkel gebruiken om te bellen, WhatsAppen en voor sociale media? Dan is een toestel met een mindere hoeveelheid aan opslagruimte waarschijnlijk een betere, en goedkopere, optie. Wilt u uw smartphone een aantal jaar gebruiken, houd bij de opslagcapaciteit dan ook rekening met de verschillende updates van het systeem. Die nemen ook behoorlijk wat ruimte in beslag.

Camera

Ook niet onbelangrijk: de camera. Deze heeft immers voor een deel het fototoestel vervangen. En als u van fotograferen en/of filmen houdt, is het al helemaal een must. Veel toestellen hebben een lens aan de voor- en achterkant en soms zelfs nog een groothoek- of telelens. Toch kan de kwaliteit van camera’s op telefoons enorm verschillen, dus enig onderzoek doen voor de aanschaf kan zeker lonen.

Batterij

Uw telefoon vaak moeten opladen is iets wat u wilt voorkomen. Maar smartphones zijn nou eenmaal dun, waardoor de accu ook niet heel groot is. Voor de batterijduur kunt u aanhouden dat hoe meer mAh (Milliampère-uur) de telefoon heeft, hoe beter dat is. Dit betekent namelijk dat de batterij groter is en dat u deze minder snel opnieuw hoeft op te laden.

Daarnaast is ook de aansluiting voor de oplader handig om naar te kijken. Toestellen met een micro-usb-aansluiting, laden het langzaamste weer vol. Die met usb-c aansluiting ondersteunen juist snelladen.

Tweedehands, refurbished of nieuwe smartphone

Een nieuwe smartphone hoeft u niet per se echt nieuw te kopen. U heeft ook de mogelijkheid om een tweedehands of refurbished toestel aan te schaffen. Refurbished toestellen ondergaan een grondige controle, schoonmaakbeurt, test, reparatie en upgrade. Dat maakt ze weer zo goed als nieuw. De prijs is vaak afhankelijk van het uiterlijk en het model. Let echter goed op waar u een tweedehands of refurbished toestel koopt. Zo waarschuwt de Consumentenbond in februari 2024 nog dat de website Refurbished.nl onbetrouwbaar is en u hier beter niets kunt bestellen. Wilt u precies weten wat refurbished inhoudt en of dit wel goed en uiteindelijk goedkoper is? In dit artikel beantwoorden we de meestgestelde vragen.

De prijs

Tot slot is er uiteraard de prijs van een nieuwe smartphone. Deze is voor velen allesbepalend. Want geld kunt u immers maar 1 keer uitgeven. Een goedkopere smartphone hoeft niet per se van slechte kwaliteit te zijn. En een duur toestel hoeft niet per se de beste te zijn. Kijk daarom goed naar de prijs / kwaliteit verhouding.

(Bron: Archief, Seniorweb, Androidplanet, Kieskeurig, Consumentenbond. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Ben je wat ouder en je hebt een gehoor apparaat, vraag dan ook aan uw audicien op welk toestel uw hoorapparaat accepteerd en alle functies werk. Het zou jammer en duur zijn als uw hoorapparaat niet op uw nieuwe toestel past!