Registeren Inloggen

Refurbished producten kopen? Zijn ze wel goed en echt goedkoper?

Een nieuwe smartphone of laptop kopen is duur. Consumenten kijken altijd of het ergens anders goedkoper is. Maar een goed alternatief is de aanschaf van een refurbished of gerenoveerd model. Want de kwaliteit is ‘als nieuw’ en de prijs is aantrekkelijk, soms wel 50 procent lager. Maar waar moet u op letten bij uw aankoop? En wat is het verschil met tweedehands of ‘tweedekans’ producten?

Wat is refurbished?

Refurbished is Engels voor ‘gereviseerd’. De toestellen ondergaan een grondige controle, schoonmaakbeurt, test, reparatie en upgrade. Dat maakt ze weer zo goed als nieuw. Die controle wordt uitgevoerd op zo’n 50 punten. Waar nodig vervangt de specialist onderdelen en de software krijgt een update naar de laatste versies. Dat geldt zowel voor telefoons als laptops.

Komt refurbished met een nieuwe batterij?

Batterijen van een smartphone en accu’s van laptops zijn onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn. Dat moet u dus scherp in de gaten houden. Vaak is er een nieuwe batterij of accu geplaatst, maar dit is niet altijd het geval. Daarom is even checken of dit onderdeel goed werkt dan ook geen overbodige luxe. Ga uit van een accustaat van minimaal 85 procent. Dat gaat over de conditie waarin de accu verkeert. Het betekent niet dat u niet tot 100 procent kunt opladen, want dat kan altijd. Maar een batterij in een slechte conditie is zo weer leeg. En dan moet u misschien wel 4 keer per dag opladen.

U kunt de batterij checken in de instellingen van het apparaat, of met een speciale app. Voor iPhones is bijvoorbeeld de gratis app Battery Life geschikt om de slijtage van je batterij te checken. Blijft het icoontje in de app groen? Dan is uw batterij nog goed.

Waar komen refurbished producten vandaan?

Refurbished toestellen komen meestal uit het bedrijfsleven of zijn onderdeel van inruilprogramma’s in winkels, zoals Apple Stores. Niet iedereen durft het aan om een refurbished smartphone of laptop te kopen. In een enquête van De Consumentenbond blijkt dat van de mensen, die geen refurbished toestel hebben, 66 procent er ook geen wil kopen. Maar onder de kopers heerst over het algemeen juist grote tevredenheid. Maar liefst 55 procent geeft aan in de toekomst zeker weer voor refurbished te kiezen.

Wat is het verschil met tweedehands?

Is er eigenlijk een verschil tussen een tweedehands product en refurbished? Want op het oog lijkt het misschien om hetzelfde te gaan. Dat is allerminst het geval. Tweedehands komt namelijk rechtstreeks van een andere gebruiker af, zonder dat er aan onderhoud is gedaan. Ook zit er geen garantie op. Een bedrijf is wettelijk verplicht minimaal 6 maanden garantie te bieden op een refurbished product. Want anders is een tweedehandsje via een particulier op Marktplaats een veel goedkoper alternatief. Maar dan weet u niet wat u krijgt. Het kan mee- of tegenvallen. Grote spelers en specialisten op de refurbished markt bieden garanties, die variëren van 1-2 jaar.

Wat is het verschil met ‘tweedekans’ producten?

Er zijn ook nog tweedekans producten. Die zijn eigenlijk nog nieuw, maar de verpakking is beschadigd. Iemand heeft het namelijk besteld, bekeken en weer teruggestuurd. Daarna kunnen verkopers ze niet meer als nieuw aanbieden. Daarom krijgt het een nieuw leven als tweedekans product met een beetje korting. Het verschil met refurbished is dat een refurbished product dus juist wél langere tijd is gebruikt. Hierdoor is refurbished doorgaans goedkoper.

Is refurbished veel goedkoper?

Refurbished zou goedkoper moeten zijn dan nieuw en tweedekans, maar duurder dan tweedehands. Vergelijken is altijd een goed idee. Bekijk het aanbod dus eerst goed. Betaal sowieso nooit meer voor een refurbished telefoon dan voor een nieuw exemplaar. Kijk of u écht voordeel krijgt bij refurbished. Daarvoor moet u kijken naar de oorspronkelijke adviesprijs. Maar realiseer u wel dat de actuele winkelprijs intussen vaak is gedaald. Check ook altijd of de aanbieder het Thuiswinkelwaarborg- of Webshopkeurmerk heeft. Want u wilt te allen tijde een miskoop voorkomen.

Is er recht op terugsturen?

Wettelijk heeft u vanaf het moment van bezorging altijd 14 dagen bedenktijd bij elke webwinkel. U mag uw pakketje zonder opgaaf van redenen weer retourneren. Ga er dan wel netjes mee om. Want terugsturen met beschadigingen tast uw rechten aan. Als uw toestel na die bedenktijd defect raakt, kunt u het nog steeds terugsturen, maar controleer in de garantie wel de exacte voorwaarden.

Welke garanties geven grote marktspelers bij refurbished product?

(Bron: Leapp, Androidplanet, Want, EenVandaag, Consumentenbond, Mobico. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Leuk bedacht, maar je investeert al snel in een apparaat waar na korte tijd geen (veiligheids) updates voor komen. Zeker met smartphones.
    Een pc of laptop kan je het leven eeuwen mee verlengen door over te stappen op Linux.
    Maar als je van Microsoft afhankelijk bent is het feest snel voorbij.

    […] Een nieuwe smartphone hoeft u niet per se echt nieuw te kopen. U heeft ook de mogelijkheid om een tweedehands of refurbished toestel aan te schaffen. Refurbished toestellen ondergaan een grondige controle, schoonmaakbeurt, test, reparatie en upgrade. Dat maakt ze weer zo goed als nieuw. De prijs is vaak afhankelijk van het uiterlijk en het model. Let echter goed op waar u een tweedehands of refurbished toestel koopt. Zo waarschuwt de Consumentenbond in februari 2024 nog dat de website Refurbished.nl onbetrouwbaar is en u hier beter niets kunt bestellen. Wilt u precies weten wat refurbished inhoudt en of dit wel goed en uiteindelijk goedkoper is? In dit artikel beantwoorden we de meestgestelde vragen. […]