Registeren Inloggen

Online rijbewijs verlengen kan nu in 250 gemeentes: zo werkt het

Om uw rijbewijs te verlengen hoeft u nu niet meer in elke gemeente naar het gemeenteloket. In 250 van de 342 gemeentes is het namelijk al mogelijk om dit online te regelen. Maar hoe werkt dat precies?

Rijbewijs online verlengen

In bijna driekwart van de Nederlandse gemeenten kunnen Nederlanders hun rijbewijs online verlengen, dat meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). En dat maakt het een stuk eenvoudiger en minder tijdrovend. RDW-projectleider Wim Leutscher: “Inwoners hoeven nog maar 1 keer naar het gemeentehuis te komen om het op te halen. Dat scheelt zowel gemeenten als hun inwoners veel tijd.”

Online is sneller en eenvoudiger

In 2019 start de RDW voor het eerst met een proef om online het rijbewijs te kunnen verlengen. Het doel is om het aanvraagproces voor burgers en gemeenten sneller en eenvoudiger te maken en om fraude tegen te gaan. Op dit moment maakt ongeveer 30 procent van de burgers in de deelnemende gemeenten gebruik van deze mogelijkheid.

Hoe kunt u online uw rijbewijs verlengen?

Wilt u uw rijbewijs online opnieuw aanvragen? Controleer dan eerst of dit mogelijk is in uw gemeente via de website van de RDW. Is dit mogelijk? Dan kunt u via onderstaande stappen uw rijbewijs online verlengen (let op, hiervoor heeft u wel de DigiD app nodig):

 • Om te beginnen moet u een pasfoto laten maken door een erkende fotograaf of in een fotocabine. Deze kunt u vinden via de RDW-locatiewijzer. Een pasfoto die u al heeft kunt u helaas niet gebruiken. Ook moet u uw handtekening zetten bij de fotograaf, deze komt op uw nieuwe rijbewijs te staan. Uw handtekening en de foto worden daarna door de fotograaf beveiligd en digitaal verstuurd naar de RDW.
 • Na het versturen van uw foto en handtekening krijgt u via uw e-mail een bevestiging en goedkeuring van uw aanvraag.
 • Ga vervolgens naar de website van de RDW en kies: Rijbewijs verlengen. Log hiervoor wel eerst in via de DigiD-app.
 • Controleer met uw oude rijbewijs of alle gegevens kloppen die op uw nieuwe bewijs komen te staan.
 • Betaal de kosten (44,65 euro, dit bedrag blijft hetzelfde) via iDEAL.

Na uw aanvraag en betaling krijgt u binnen 2 werkdagen een bericht dat uw rijbewijs klaarligt bij het gemeenteloket. Controleer vervolgens of u een afspraak moet maken bij uw gemeente om deze op te halen. U heeft hier 3 maanden de tijd voor, daarna moet u een nieuwe aanvraag indienen. Vergeet bij het ophalen niet om uw oude rijbewijs mee te nemen, want deze moet u inleveren.

Rijbewijs online verlengen nog niet mogelijk?

Kunt u in uw gemeente nog niet uw rijbewijs online verlengen? Geen zorgen. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) bereidt een wetswijziging voor waarmee dit vanaf eind 2024 in heel Nederland mogelijk is. Tot die tijd kunt u uw rijbewijs verlengen via het gemeenteloket in uw gemeente. In sommige gemeenten kan het op beide manieren, online en fysiek aan het gemeenteloket. In het laatste geval dient u wel via de website van de gemeente een afspraak in te plannen voor het aanvragen en afhalen van het rijbewijs. Kijk hiervoor op de website van uw gemeente.

Vaker verlengen vanaf 75 jaar

Bij het bereiken van de 75-jarige leeftijd moet u uw rijbewijs elke 5 jaar verlengen. In 2022 dienden 252.200 senioren zo’n verzoek in. Maar liefst 10.115 ouderen kregen geen nieuw rijbewijs, omdat ze ongeschikt verklaard werden of omdat ze zelf besloten te stoppen met autorijden. Is het terecht of leeftijdsdiscriminatie dat u vanaf deze leeftijd vaker wordt gecontroleerd en uw rijbewijs moet verlengen? Meldpunt besteedde er aandacht aan in een uitzending.

Rijbewijs afgenomen? Is dat terecht of leeftijdsdiscriminatie?

(Bron: Archief, RDW, ANP. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  Zolang het niet mogelijk is om die (vaak niet werkende) DigiD te gebruiken i.v.m. dubbele identificatie op een laptop/computer (wat op een dure mobiele telefoon WEL kan);
  Als je je handtekening moet achterlaten bij een fotograaf (wat doet die daarmee?);
  Zolang de overheid, instellingen en banken misbruik maken van die dure mobiele telefoon die zij niet betalen maar wel kosten besparen die zij in eigen zak steken;
  Zolang het mogelijk is om binnen de digitale wereld te hacken en daardoor criminelen mijn rijbewijs zouden kunnen misbruiken

  ben ik niet van plan om mijn rijbewijs digitaal te vernieuwen.