Registeren Inloggen

Smartphone gestolen? Met het IMEI-nummer kunt u ‘m weer terugvinden

Het is natuurlijk ontzettend vervelend als uw smartphone wordt gestolen. Gelukkig zijn er manieren om de telefoon terug te krijgen. Zo zijn er zijn speciale apps om het toestel te traceren. Mochten die niet baten, dan is er nog een manier: het IMEI-nummer van het toestel. We leggen uit hoe dit werkt.

Smartphone gestolen

Een smartphone is al duur genoeg. Dus een nieuwe kopen nadat deze gestolen is, maakt de situatie extra vervelend. En een telefoon mag dan wel vervangbaar zijn, foto’s, video’s en bestanden die daarin staan zijn dat vaak niet. Tenzij u hier een back-up van heeft (of in het geval van iPhone alles in de ‘cloud’ heeft opgeslagen), bent u die kostbare onderdelen kwijt. Uw smartphone terugvinden nadat deze gestolen is, is dus zeer wenselijk. En dankzij, onder andere, het IMEI-nummer van uw telefoon, zou u daar nog weleens in kunnen slagen.

Vind mijn telefoon

Heeft u een iPhone? Dan is de app ‘Zoek mijn’ de meest voor de hand liggende mogelijkheid om uw telefoon terug te vinden, mits u deze heeft geactiveerd. Dankzij deze app, die standaard op alle Apple-apparaten staat, kunt u de locatie van uw Apple-toestellen terugvinden. Hebben uw apparaten de nieuwste update van het systeem iOs15, dan kunt u uw apparaten zelfs terugvinden wanneer ze uitstaan.

U kunt de functie als volgt instellen:

 1. Open de app Instellingen.
 2. Druk op uw naam.
 3. Ga naar Zoek mijn.
 4. Druk op Zoek mijn iPhone.
 5. Schuif de slider naast Zoek mijn iPhone naar rechts.
 6. In de app ‘Zoek mijn’ kunt u nu de locatie van uw apparaat zien.

Android-telefoons hebben dezelfde mogelijkheid, met de app genaamd ‘Google Vind mijn apparaat’. Doordat u op Android-apparaten met een Google-account inlogt, kunt u via Google ook uw apparaat weer terugvinden.

Zo installeert u de app:

 1. Download de app uit de Google Play Store.
 2. Open de app.
 3. Log in met uw Google-account.
 4. U kunt nu de locatie van uw apparaat zien.

Wat is het IMEI-nummer?

Mocht u de locatie van uw telefoon niet kunnen zien met bovenstaande apps, dan staat uw telefoon wellicht uit of is deze mogelijkheid niet geactiveerd. Maar dankzij het IMEI-nummer van uw telefoon kunt u uw telefoon misschien alsnog terugvinden. IMEI is de afkorting voor ‘International Mobile Equipment Identity’. Het IMEI-nummer is een uniek 15-cijferig nummer. Alle telefoons hebben zo’n nummer en de code is niet te veranderen.

Wanneer u melding maakt van diefstal bij de politie en het IMEI-nummer doorgeeft, zet de politie uw telefoon op de zwarte lijst van gestolen telefoons. Mocht iemand uw telefoon willen kopen van de dief, dan wordt meteen duidelijk dat het om uw gestolen telefoon gaat en kan de politie het apparaat traceren.

Hoe vindt u uw IMEI-nummer?

Het IMEI-nummer kunt u vinden op de doos waarin uw telefoon zit bij de aankoop. Maar u kunt het nummer ook vinden in uw telefoon zelf. Dat doet u als volgt:

iPhone:

 • Ga naar ‘Instellingen’
 • Klik op ‘Algemeen’ en kies vervolgens de optie ‘Info’
 • Scroll naar beneden en u ziet IMEI staan, daar kunt u de code vinden.

Android:

 • Kies ‘Instellingen’
 • Ga naar ‘Over toestel’ of ‘Info telefoon’
 • Scroll naar beneden tot u het IMEI-nummer ziet.

Smartphone preventief beveiligen

Om ervoor te zorgen dat dieven minder gemakkelijk in uw telefoon kunnen, kunt u uw telefoon beveiligen. Hoe u dit kunt doen, leest u in dit artikel. Wilt u meer digitips? Op de website van MAX Vandaag vindt u een heleboel tips en instructies voor het optimaal gebruiken van uw smartphone.

Smartphones te ontgrendelen met papieren pasfoto: zo beveiligt u uw telefoon beter

(Bron: Archief, KPN, ODIDO, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie