Registeren Inloggen

Smartphones te ontgrendelen met papieren pasfoto: zo beveiligt u uw telefoon beter

Sommige smartphones, die gebruikmaken van gezichtsscans, zijn te ontgrendelen door een pasfoto te laten zien. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Maar om welke toestellen gaat het en hoe kunt u uw telefoon beter beveiligen?

Smartphones ontgrendelen met papieren pasfoto

Tijdens het onderzoek werd er bij 60 smartphones een papieren portretfoto van de gebruiker voor de selfielens gehouden. Bij 26 van deze smartphones was sprake van gebrekkige gezichtsherkenning, waardoor deze telefoons via de gezichtsscan alsnog ontgrendelden. Deze toestellen blijken hierdoor gemakkelijk te hacken met een papieren portretfoto. Dat dit kan, bleek 4 jaar geleden al uit eenzelfde onderzoek van de bond. Het gaat vooral om goedkopere smartphones en telefoons uit het middensegment.

Om welke toestellen gaat het?

Het gaat onder meer om toestellen van Motorola, Nokia, OnePlus en OPPO. Alle recent geteste iPhones zijn wel goed te beveiligen met gezichtsherkenning (of een vingerafdruk). Ook 11 van de 12 Samsungs werken veilig. Alleen de Samsung Galaxy A04s was om de tuin te leiden door een portretfoto voor de selfielens te houden. De falende toestellen gaven wel een melding waarin ze gebruikers waarschuwden dat de gezichtsscan (Face ID) niet de beste beveiligingsmethode is. Wilt u weten of uw telefoon goede bescherming biedt? De hele lijst met alle specifieke toestellen die niet door de test kwamen, kunt u hier op de website van de Consumentenbond vinden.

Hoe beter beveiligen?

Om te voorkomen dat iemand gemakkelijk uw telefoon kan ontgrendelen en overal bij kan, kunt u de gezichtsherkenning soms strenger instellen. Of stel andere beveiligingsmethode zoals een pincode of vingerafdruk in. Daarnaast is het belangrijk dat u verschillende (en moeilijk te raden) wachtwoorden kiest. Vindt u het moeilijk om deze te onthouden, dan kunt u een wachtwoordmanager gebruiken. Ook kunt u uw apps en accounts, zoals WhatsApp, extra beveiligen door middel van tweestapsverificatie. Wat u nog meer kunt doen om uw wachtwoorden en accounts te beveiligen, leest u in dit artikel.

Smartphone beveiligen? 8 tips

(Bron: Archief, Consumentenbond, ANP. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    […] Smartphones te ontgrendelen met papieren pasfoto: zo beveiligt u uw telefoon beter […]