Registeren Inloggen

WhatsApp beveiligen is geen overbodige luxe: zo beveiligt u uw account en berichten

Het beveiligen van accounts en online communicatie wordt steeds belangrijker. Gelukkig kunt u uw account en berichten op WhatsApp beveiligen op een aantal simpele manieren.

Accounts en berichten beveiligen is geen overbodige luxe

Dat het belangrijk is om uw accounts online te beveiligen, hoeven we u niet meer te vertellen. Maar ook de berichten die u via WhatsApp over en weer stuurt, kunt u beter privé houden. Criminelen kunnen hier namelijk meer mee dan u denkt. En zelfs de politie en inlichtingendiensten kunnen gemakkelijker met u meekijken en luisteren dan tot nu werd gedacht. Zelfs wanneer ze hier geen gegronde reden voor hebben, gebeurt dit volgens onderzoek van RTL Nieuws alsnog.

Hoe kan ik mijn WhatsApp-account beveiligen?

Een goede reden dus om uw WhatsApp-account te beveiligen. Dit kunt u op verschillende manieren doen. Zo kunt u berichten en belletjes versleutelen, tweestapsverificatie activeren, de zichtbaarheid van uw profielfoto en berichten beperken en toegang tot de app beter beveiligen. We leggen de opties hieronder stap voor stap uit.

Tweestapsverificatie op WhatsApp

Om te voorkomen dat iemand anders zomaar in uw WhatsApp-account kan, kunt u tweestapsverificatie instellen. Bij het installeren van WhatsApp op een andere telefoon wordt dan eerst om een toegangscode gevraagd. Dit kan overigens ook bij veel andere online accounts, zoals die van uw bank, Facebook en Google. Door deze extra beveiliging in te stellen moet u zichzelf identificeren op minimaal 2 manieren door middel van uw gebruikersnaam en wachtwoord en een extra code die naar uw mail of telefoonnummer wordt gestuurd.

U kunt tweestapsverificatie met een code als volgt instellen op WhatsApp:

 • Ga naar Instellingen op WhatsApp.
 • Klik op Account > Verificatie in 2 stappen > Inschakelen.
 • Bedenk een 6-cijferige code die niet makkelijk te raden is voor anderen en voer deze in.
 • Vul uw e-mailadres in om uw account beter te beveiligen.
 • Klik op Volgende en bevestig uw e-mailadres.
 • Klik op Opslaan of Gereed.

Extra beveiliging bij het openen van WhatsApp

Naast tweestapsverificiatie kunt u ook nog een extra beveiligingsmethode installeren voor het openen van de app zelf op uw eigen telefoon. Zo kan bij diefstal ook niet zomaar iemand bij al uw berichten. Deze extra beveiliging kan door middel van een gezichtsscan (face ID) of vingerafdruk. Een van deze 2 installeren doet u zo:

Gezichtsscan (Face ID)

 • Instellingen op WhatsApp
 • Klik op Privacy > Schermvergrendeling
 • Kies vraag om Face ID
 • Kies na hoeveel tijd WhatsApp vergrendelt: onmiddellijk, 1 minuut, 15 minuten of na 1 uur.

Liever een vingerafdruk?

 • Instellingen op WhatsApp
 • Klik op Privacy en vervolgens op Vingerafdrukvergrendeling.
 • Verschuif de schakelaar en volg de aanwijzingen op het scherm.

Vanaf nu moet u uw vinger of gezicht scannen om WhatsApp te openen.

Encryptie aanzetten

WhatsApp houdt uw berichten onder andere veilig met end-to-end-encryptie. Deze beveiligingsmethode zorgt ervoor dat alleen u en de ontvanger de berichten kunnen lezen die jullie elkaar sturen. U kunt deze functie zelf aanzetten:

 • Ga naar Instellingen in WhatsApp
 • Klik op Account en ga naar Beveiliging
 • Selecteer Beveiligingsmeldingen weergeven op dit apparaat.

Als het goed is zijn uw berichten en telefoontjes nu versleuteld en kan zelfs WhatsApp niets inzien of beluisteren. Dit kunt u controleren door een WhatsAppgesprek te openen en op de naam van uw gesprekspartner te klikken. Scroll vervolgens naar beneden en klik op Versleuteling. Een QR-code met een paar cijfers verschijnt. Is deze cijferreeks hetzelfde als die van uw gesprekspartner? Dan is het versleutelen gelukt.

Zichtbaarheid berichten beperken

Ook kunt u ervoor zorgen dat uw berichten na verloop van tijd niet meer zichtbaar zijn. Deze worden dan na een door u ingestelde periode automatisch verwijderd. Dat is zeer nuttig, want als uw appjes lekken naar de verkeerde mensen of op straat belanden, dan kan de impact heel erg groot zijn. Naast veel privé informatie, sturen mensen elkaar namelijk ook inloggegevens door. Criminelen hoeven dan in de zoekfunctie alleen nog maar te checken op ‘wachtwoorden’ en ze weten alles. Gelukkig kunt u dit risico als volgt verkleinen:

 • Ga in WhatsApp naar Instellingen
 • Klik op Privacy
 • Kies standaardtimer en klik hierop
 • Daaronder staat een regeltje Standaardtimer voor nieuwe berichten. Als u begint staat hij nog afgesteld op uit. Klik aan en stel in naar uw keuze: 24 uur, 7 dagen of 90 dagen.

Profielfoto afschermen

Tot slot is het zeer verstandig om uw profielfoto op WhatsApp af te schermen, zodat niet zomaar iedereen deze kan verzamelen. Middels profielfoto’s kan er namelijk WhatsApp-fraude plaatsvinden, waarbij oplichters zich veelal voordoen als familieleden in nood om mensen geld afhandig te maken. Dat deze foto’s worden verzameld, blijkt uit de arrestatie van een 38-jarige man uit Zoetermeer, die lijsten met telefoonnummers en profielfoto’s zou verzamelen en doorverkopen aan oplichters.

Op deze manier kunt u uw profielfoto pp WhatsApp afschermen:

 • Open WhatsApp en ga naar Instellingen (Android-gebruikers komen hier via de 3 verticale puntjes, rechtsboven in beeld)
 • Tik op de optie Privacy. Hier kunt u instellen hoe openbaar uw profielfoto is. U heeft de keuze uit: ‘Iedereen’, ‘Mijn contacten’, ‘Mijn contacten, behalve..’ en ‘Niemand’. Zolang uw profielfoto niet zichtbaar is voor ‘Iedereen’, bent u al een stuk beter beschermd.

Meer weten over digitale veiligheid?

Wilt u meer weten over het beveiligen en verwijderen van uw gegevens en waarom dit zo belangrijk is? In dit artikel legt ethisch hacker Sijmen Ruwhof het uit.

Nieuwe oplichtingsmethode in opkomst met AI: pas op met hulptelefoontjes

(Bron: Archief, WhatsApp, SeniorWeb, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  […] archive, MAX Reporting Center, WhatsApp, SeniorWeb, Want.nl, iCulture, Android Planet. Photo: Eliseu […]