Registeren Inloggen

Wel of niet inloggen met de DigiD van iemand anders?

Niet iedereen kan zelf zijn administratie regelen. Mantelzorgers die deze taak overnemen lopen tegen een probleem aan. Inloggen met de DigiD van een ander mag niet, maar hoe regel je diens zaken dan?

Niet overdraagbaar

Even inloggen met de DigiD van uw moeder, uw kind, of partner, want u wilt iets voor deze persoon regelen. Begrijpelijk, maar het mag eigenlijk niet. Een DigiD is een inlogmethode waarmee u zegt: ‘Ik ben deze persoon’. Dit wordt bij veel organisaties gecontroleerd met sms-code of code in de DigiD-app. Zelfs mensen die het recht hebben om zaken voor iemand te regelen die dat niet meer zelf kan, mogen niet inloggen met de DigiD van een ander. Een DigiD is namelijk ‘strikt persoonlijk’, en mag u ook niet uit handen geven aan een wettelijk vertegenwoordiger.

Hoe moet het dan

Maar hoe moet het dan als u iemand wil helpen met de Belastingdienst, het UWV, de SVB of een zorgverzekering? U kunt uzelf laten machtigen via DigiD. Hier moet de persoon die u helpt, toestemming voor geven. Hier zitten wel haken en ogen aan. Bij veel organisaties kunt u niet gemachtigd worden, die hebben deze functie nog niet ingebouwd op de site. Ook moet de persoon die u helpt, in staat zijn om u te machtigen. Wanneer die persoon dat niet is, kunt u ook niet gemachtigd worden. Een machtiging aanvragen kan digitaal, of per telefoon en moet om de zoveel tijd opnieuw worden aangevraagd.

Organisaties met machtiging

Inloggen via DigiD-machtigen, is niet hetzelfde als inloggen met een DigiD. Als u een machtiging heeft, krijgt u vaak minder informatie te zien dan wanneer u zou inloggen met iemands DigiD. Elke organisatie richt dit net anders in. Momenteel zijn er 8 nationale organisaties waarbij u kunt inloggen met een DigiD-machtiging. Dit zijn: de Belastingdienst, het CIZ, het Donorregister, DUO, de SVB, Toeslagen (Belastingdienst), RVO – Energielabel, en het UWV. Daarnaast doen er ook een aantal gemeenten en waterschappen mee. Voor de meeste organisaties waarbij je moet inloggen met DigiD, is een machtiging nog niet mogelijk. Meer informatie hierover vindt u op de website van DigiD. 

Zaken per post

Alle zaken die u via DigiD kunt regelen, kunnen ook per post. Als u als wettelijk vertegenwoordiger verantwoordelijk bent voor de administratie en financiën van een ander, is post op dit moment de beste manier. Het is wel omslachtig. Mantelzorgers en wettelijke vertegenwoordigers klagen steen en been dat de administratie bij overheidsinstellingen bureaucratisch is en veel tijd kost. U moet met iedere instelling apart contact opnemen om na te vragen hoe u zaken kunt regelen zonder DigiD. Het overnemen van iemands DigiD mag in principe niet. Maar het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat verantwoordelijk is voor het huidige systeem, geeft aan dat het niet actief handhaaft als mensen dit wel doen. Behalve als er misbruik plaatsvindt.

Mantelzorgers en bewindvoerders in de knoop met DigiD

Geef een reactie

Reacties (8)

    DigiD ervaar ik niet als een overheid die het beste voor heeft met mijn privacy. Mijn burger service nummer, dat je vroeger geheim moest houden, ligt nu te grabbel voor de meest onbetrouwbare instellingen zoals Banken en Verzekeringsmaatschappijen. Degenen die ons woekerpolissen aansmeerden en bedrogen en misleiden zijn nu zogenaamd de bewakers van onze privacy. Je financiën van je zorgverzekering krijg je niet te zien zonder inloggen via DigiD. Als ik zelf wil beschikken over mijn privacy, iets dat van mij alleen is denk ik dan, en wil dat de zorgverzekeraar gewoon de rekening of overzichten via de mail aan mij toesturen dan mag dat niet van de overheid? Ik zie dit als het begin van totale manipulatie van de burger en het begin van het ontnemen van vrijheden. Het einde van democratie onder het mom van veiligheid. En juist de zwakken en digibeten zijn als eersten het slachtoffer van deze zogenaamde privacy bewaking.

    Privacy is een groot goed dat beschermd moet worden, maar als iemand niks van digit en computer weet dan zal die toch geholpen moeten worden.

    […] Wel of niet inloggen met de DigiD van iemand anders? – MAX … […]

    […] Wel of niet inloggen met de DigiD van iemand anders? […]

    […] Wel of niet inloggen met de DigiD van iemand anders? […]

    […] Wel of niet inloggen met de DigiD van iemand anders? […]

    […] Wel of niet inloggen met de DigiD van iemand anders? […]

    […] Wel of niet inloggen met de DigiD van iemand anders? […]