Registeren Inloggen

Word ik bespioneerd door mijn slimme apparaten?

Slimme thermostaten, moderne beveiligingscamera’s, deurbellen met een camera, of smart-tv’s, we zien ze steeds meer in de Nederlandse huizen. Deze apparaten zijn aan het internet verbonden en leveren veel voordelen op. Maar hoe moeten we er eigenlijk mee omgaan?

Mijn vrouw trekt altijd de stekker eruit

Vincent Everts is trendwatcher en heeft veel gadgets in huis. Van een sprekende Google Home tot een slimme vaatwasser, robotstofzuiger en beveiligingscamera’s. De apparaten zitten op het internet en kunnen via spraak of Vincents telefoon worden bestuurd. Maar niet iedereen is blij met die apparaten. “Als je het mijn vrouw zou vragen, die trekt regelmatig de stekker eruit omdat ze bang is om afgeluisterd te worden”. Maar zou Google dat doen? Vincent vraagt het aan zijn Google in de huiskamer en die antwoordt: “Wanneer ik in stand-by sta, stuur ik wat je zegt niet naar Google of naar iemand anders”.

Cadeautje voor de feestdagen

De gadgets van Vincent zien we steeds meer terug in normale huishoudens. Sprekende speakers, slimme deurbellen, of smartwatches, tegenwoordig heel betaalbaar en ze doen het goed als kerstcadeau. Doordat de apparaten internet hebben kunnen ze gegevens verzamelen en uitwisselen. Hierdoor worden ze steeds slimmer en kunnen ze beter inspelen op de gebruiker. Maar het gebruik van deze apparaten heeft ook een keerzijde. Hoe goed bent u bijvoorbeeld in het updaten van de software? Verandert u uw wachtwoorden wel eens? En hoe lang gaat zo’n apparaat eigenlijk mee?

Vloek of zegen

Sijmen Ruwhof is Ethisch Hacker en weet alles over online veiligheid en privacy. Bij slimme apparaten, hoort ook bewustwording en verantwoordelijkheid, vindt hij. “Het is allemaal een mooi verkoopverhaal als je in de winkel staat. ‘Nee joh, gewoon aansluiten. Plug and play!’ Maar het zijn ingewikkelde apparaten. Als het internet heeft, kan het ook terugbijten”. Deze apparaten kunnen namelijk gehackt worden. Vaak gebeurt dat als mensen niet updaten of geen nieuwe wachtwoorden instellen. Bij beveiligingscamera’s is dit een bekend fenomeen. Mensen kopen er een, nemen het wachtwoord van de fabrikant over en sluiten hem aan. Maar ze beseffen niet dat iedereen dat wachtwoord weet en dat een crimineel met een paar muisklikken in hun woonkamer meekijkt.

Risico’s

De risico’s liggen vooral op de loer bij goedkope consumentenapparatuur, vertelt Sijmen. De apparaten worden steeds goedkoper. Maar vaak geldt: hoe goedkoper het product, hoe minder aandacht er is besteedt aan de veiligheid. “Als je bijvoorbeeld een goedkope bewakingscamera van 100 euro koopt, moet je niet verwachten dat je daar 6 jaar mee kunt doen. Want de fabrikant levert geen softwareupdates meer die het apparaat beveiligen. Terwijl de camera wel 6 jaar kan blijven werken”.

Wet- en regelgeving

Volgens Sijmen trekken consumenten vaak aan het kortste eind. De toezicht en regelgeving vanuit de overheid schiet tekort en autoriteiten hebben te weinig personeel om dit aan te pakken. Fabrikanten willen graag de nieuwste gadgets verkopen, maar er zijn weinig regels die consumenten beschermen op het gebied van online veiligheid en privacy. Als consumenten zelf niet goed opletten, lopen ze risico. Daarom is het belangrijk dat u bewust omgaat met de apparatuur die u in huis haalt. Niet ieder apparaat zal zomaar gehackt worden. Apparaten die van grote tech-bedrijven zijn, zijn vaak beter beveiligd dan een goedkope variant uit China.

Handig

Naast de keerzijde, hebben slimme apparaten natuurlijk ook veel voordelen. Een slimme thermostaat zorgt voor lagere energiekosten. Een robotstofzuiger is heel handig wanneer u niet meer fit bent om een grote stofzuiger te pakken. En een Google Home is ideaal als u juist niet zo handig bent met technologie en ingewikkelde menu’s op uw tv. U kunt vanaf een afstand gewoon met Google praten en aangeven wat u wilt. Televisie aan en Omroep MAX kijken? Google regelt het voor u! Handig toch?

Tips om slimme apparaten te beveiligen

Sijmen Ruwhof gaf ons 4 tips om onze slimme apparaten goed te beveiligen. Deze tips leest u op deze pagina.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Alles wat je internet zet of spreekt of hoe dan ook op internet terecht komt wordt ergens gescand. Gebruik je Google dan hebben de westerse inlichtingendiensten interesse. Gebruik je een Russische zoekmachine, dan scannen de Russen dat en met een Chinese zoekmachine trek je de aandacht van de Chinezen.

    Er wordt gescand op speciale zoekwoorden die van belang zijn. Je kunt wel bedenken welke. Heb je de aandacht van een inlichtingendienst getrokken dan word je verder onderzocht. Alle informatie wordt erbij gehaald, hoe meer gadgets, hoe meer mogelijkheden. Als blijkt dat je echt een bedreiging vormt voor een mogendheid of organisatie volgt er vroeger of later een reactie. Ook wel eens ten onrechte omdat alle gegevens verkeerd zijn geinterpreteerd. Dan heb je echt pech.

    Nieuwere modellen smartphones kunnen vaak naar believen van buitenaf aan worden gezet om naar beelden te kijken en spraak te horen. Dit weet bijna niemand, maar ze zijn ideaal voor inlichtingendiensten en iedereen die het wil gebruiken.

    Naast inlichtingendiensten en dergelijke vormen al die gadgets ook een grote kans voor hackers. Hoe meer “slimme” apparaten je hebt, hoe meer kansen de kwaadwillenden kunnen benutten. Ben je niet zo goed in hacken dan kun je voor best kleine bedragen een programmaatje kopen op het dark net. Bijna altijd komen de leveranciers hun beloften na, want anders weet iedereen dat ze onbetrouwbaar zijn. De hack-software wordt geleverd met vaak heel duidelijke beschrijvingen hoe te installeren en hoe alles werkt. Populair zijn “ransom-software”, phishing software en het gewone inlognaam + wachtwoord. Velen gebruiken namelijk vaak dezelfde naam + wachtwoord combinatie voor van alles.

    Als laatste punt noem ik even “big data.” Dit wordt soms wel het nieuwe goud genoemd. Hier gaat het om het verkrijgen door handelaars van grote hoeveelheden verschillende soorten data. Makkelijk met veel gadgets. Hier gaat het niet om jou persoonlijk maar om het verkrijgen van inzicht in wat bijvoorbeeld grote groepen mensen doen. Patroonherkenning als het ware.

    De patronen van groepen mensen in het kopen en vrije tijdsbesteding en ga zo maar door zijn uiterst belangrijk voor bedrijven die hier iets mee kunnen: geld eraan verdienen.

    Dit lijkt me el even genoeg. Wees uiterst voorzichtig met internet, alles wat je hierop zet op welke manier dan ook, wordt doorgelicht.

    Interessant en zeer leesbaar artikel waarvoor dank. Ik ben het echter wel grotendeels eens met HarrydeG. Een Android telefoon/tablet is zo goedkoop omdat u hem (vooral) betaald met privacy / uw gegevens. Recent (6 oktober 2021, Trinity College Dublin) is er een goed onderzoek gepubliceerd over de privacydata die Android telefoons (zonder uw toestemming) versturen. Er zijn regelmatig klokkenluiders geweest over de “slimme luidsprekers” en wat die zoal opnemen en doorsturen naar Google. Er zijn (buiten Nederland) inmiddels grote privacy bezwaren omtrent de “Ring camera-derubel” van Amazon met name over het “delen” van WiFi sleutels tussen die apparaten (deze (kunnen) onderling een mesh netwerk maken) en waar de beelden allemaal naartoe gaan (Verschillende Engelse rapporages op het web). Daarnaast heeft u afgelopen weken regelmatig kunnen lezen over een onderzoek waaruit blijkt dat deze gadgets mensen ook dommer maakt. Je kunt zelf naar de lichtknop lopen of stofzuigen. Je kunt zelf naar de deur lopen als de bel gaat of in de koelkast kijken wat je nodig bent enz. Denk eens aan de resources (grondstoffen / energie) die allemaal in die dingen gaat zitten. Vaak nauwelijks te recyclen. Is het dan allemaal slecht? Nee, maar het is vaak ook niet zinvol en al helemaal niet duurzaam.