Registeren Inloggen

4 tips voor particuliere hulp aan Oekraïne die nuttig is

3 weken na de grote Giro 555-actie zijn er nog steeds veel particuliere acties gaande voor Oekraïne. Wat voegen die toe? Hoe nuttig zijn deze acties? Hoe kunnen gewone burgers het beste helpen? Het Rode Kruis heeft een aantal informele richtlijnen. Woordvoerster Aberta Opoku neem ze een voor een door.

Prijzenswaardige hulp

Voordat ze aan haar uitleg begint, wil Opoku benadrukken dat de bedoelingen van gewone mensen vaak heel goed zijn. “De Nederlanders willen áltijd helpen. Dat is zéér prijzenswaardig. En dat merken we als Rode Kruis ook elke keer weer!” zegt ze. “Zonder lelijk te willen doen, maar noodhulp verlenen in de context van een gewapend conflict is wél complex.” Het Rode Kruis heeft er jarenlange ervaring in. Zo voorkomen ze dat mensen goederen inzamelen, die op dat moment helemaal niet nodig zijn. Vanzelfsprekend weten de hulporganisaties dat vaak het beste.

Wat kunt u als goedwillende burger doen om Oekraïne te helpen?

1. Geld doneren

“Als u geld doneert bij een hulporganisatie, dan komt het terecht waar het nodig is. Daar weet men wat er in het veld nodig is én hoe,” formuleert Opoku.

2. Aanmelden als vrijwilliger

Iedereen kan zich aanmelden als vrijwilliger bij een hulporganisatie. “Dan hebben we het over helpen van vluchtelingen in Nederland zelf. Wij zullen nooit iemand over de grens sturen,” legt Opoku uit. “U kunt bijvoorbeeld als vrijwilliger of burgerhulpverlener van het Rode Kruis helpen. Dat kan bij het opvangen van vluchtelingen op het Centraal station in Utrecht in Amsterdam of Venlo, waar ze aankomen. Daar kunt u goed helpen hen een warme ontvangst te geven in het Rode Kruis-humanitaire servicepunt.”

3. Aanmelden als gastgezin

Er zijn mensen die zelf thuis vluchtelingen willen opvangen. Opoku: “Die moeten zich aanmelden bij hun gemeente. Takecarebnb screent u dan. Die organisatie neemt enkele vragen met u door. Dan rolt eruit of u er goed over heeft nagedacht wat zo’n opvang van u vraagt. Het gaat namelijk niet om opvang voor een paar dagen, maar voor langere tijd. Ook is het de vraag of u het wel aankunt met uw familie om gastgezin te worden.”

“Het is ook van belang dat er een extra kamer is in huis, mét een deur. Na die screening is het mogelijk om gastgezin te worden. Vanaf dat moment maakt u deel uit van de overwegingen of u thuis vluchtelingen geplaatst krijgt. Dat is nog een heel proces achter de schermen. Als er dan van beide kanten – vanuit de vluchtelingen gezien en vanuit uw gezin – een klik bestaat, pas dán kan het doorgaan.”

4. Zelf een inzamelingsactie op touw zetten.

Geld inzamelen is een heel goede vorm van bijdragen aan de noodhulpverlening, weet Opoku. “Doe dat via of voor een professionele noodhulporganisatie die er ervaring mee heeft én het op grote schaal kan faciliteren. Schakel daarom bij voorkeur zo’n organisatie in. De bedoelingen zijn vaak heel goed. Daar twijfelen we ook geen moment aan. Maar u wilt wel effectief kunnen helpen. Er komt bij dit soort situaties net wat meer bij kijken dan veel mensen weten. De hulporganisaties weten precies wat er nodig is. Die doen ook een voortdurend assessment naar de behoeften. Wat is er nodig, wanneer en waar precies, en wat niet?”

Wat niet?

Er zijn ook bepaalde zaken die de hulporganisaties liever niet zien gebeuren. Medewerkers van hulporganisaties hebben vaak genoeg gezien, dat er mensen zijn, die op eigen houtje vluchtelingen gaan ophalen op het Centraal station in Amsterdam. Die mensen stappen dan zelf in de bus. En het lijkt erop alsof zij bekenden zijn van de vluchtelingen. Het zijn vaak moeders met kleine kinderen. Elk risico voor deze kwetsbare mensen moeten de hulporganisaties zien te voorkomen.

Een voorbeeld van goed bedoelde hulp, die helaas op de verkeerde momenten of op de verkeerde plek weinig oplevert, zijn bepaalde kledinginzamelacties. De inzamelaars brengen stapels kleren naar bijvoorbeeld de grens van het land, waar de vluchtelingen vandaan komen. Maar waar ze die kleding misschien harder nodig hebben, is soms de plek waar de vluchtelingen uiteindelijk aankomen. Vluchtelingen hebben vaak aan 1 jas genoeg. En die hebben ze al aan. Maar pas na aankomst in bijvoorbeeld Nederland bestaat ineens die behoefte aan meer kleding. Daarom is geld storten op rekeningen van hulporganisaties veel waardevoller. Opoku: “Zij kunnen de zorg geven op de plekken, daar waar het echt nodig is. En nogmaals wij willen niets afdoen aan de goede intenties van de mensen.”

Geef een reactie

Reacties (3)

    nou nou wat zijn we weer lief voor elkaar als het zo uit komt maar dit gedoe van onze staats tv doet hun werk goed

    Wij organiseren een benefiet concert tbv vluchtelingen Oekraine.
    Op 28 mei in de Time-Out te Gemert. Gratis en kostenloos doen mee ; The Neil Diamond Tribute en The Blues Brothers Tribute. Als extra Johnny Rosenberg.
    Time-Out stelt discotheek gratis ter beschikking.. We hopen hiermee een € 20.000,– te kunnen ophalen. Alles gaat naar Vluchtelingen Oekraine. Misschien weet u de beste plaats om te doneren. Voor meer info kunt u contact met mij opnemen. Louis Huisman Gemert. 0653-934761

    Pax kinderhulp organiseert ieder jaar een dagje uit met kansarme kinderen. Wij zijn verheugd dit jaar ons 60 jarig jubileum te mogen vieren. Daarbij nodigen dit jaar in augustus, zo’n 30 tot 40 Oekrainse kinderen uit die met ons mee naar een familiepark kunnen gaan. Op zo’n dag vergeten ze even de situatie waarin zij verkeren en kunnen ze volop genieten en gewoon kind zijn. Immers;
    Geluk kun je alleen maar vermenigvuldigen door het delen.
    Ook u kunt ons hiermee ondersteunen. ga naar Pax kinderhulp.nl (Randstad).
    bijvoorbaat dank ook namens de kinderen.